Hirdetés
Archivum

Megvan a 3×3-as válogatott kvótája az Ifjúsági Olimpiára:

:

Hirdetés

2018. október 6. és 18. között rendezik Argentína fõvárosában Buenos Airesben a 18 év alatti sportolók ötkarikás játékát, az Ifjúsági Olimpiát. Megvan a kvótát szerzõ nemzetek listája.

A nagyszabású multisport rendezvényen 3×3-as kosárlabda tornát bonyolítanak le, melyen 20-20 leány és fiú válogatott vehet részt. Az eseményen a világbajnoki címvédõ Egyesült Államok és a házigazda Argentína alanyi jogon résztvevõ. A kvótákat a Világranglista április 1-én esedékes állása szerint határozták meg.

A fennmaradó 18 hely úgy kelt el, hogy a Világranglista elsõ nyolc helyezettje automatikusan kvótát kap a tornára. A további 10 kvótát pedig olyan szempontok figyelembe vételével töltötték fel, hogy a lehetõségekhez képest érvényesüljenek az olimpiai elvek. Ennek megfelelõen például maximum tíz válogatott érkezhet egy kontinensrõl és legalább harminc országnak delegálnia kell valamelyik nemben nemzeti csapatot a tornára.

A magyar válogatott az U18-as leány Világranglistán a hónap elsõ napján a 6. pozíciót foglalta el, ami azt jelenti, hogy kvalifikálta magát az eseményre. Hazánk másodszor lehet ott a 3×3-as szakágban az Ifjúsági Olimpián. A 2014-es nankingi seregszemlén a magyar válogatott Aho Nina, Nagy Dorottya, Simon Cintia, Tóth Tímea összeállításban a 4. helyen zárt.

Az Ifjúsági Olimpia 3×3-as leány kosárlabda tornájára Magyarország mellett Andorra, Argentína, Ausztrália, Csehország, Egyesült Államok, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Hollandia, Indonézia, Japán, Kína, Mexikó, Németország, Románia, Spanyolország, Srí Lanka, Ukrajna és Venezuela válogatottja kapott kvótát. A nemzeti szövetségnek, illetve olimpiai bizottságoknak az elõttünk álló hetekben kell visszaigazolniuk részvételi szándékukat.

Az U18-as korosztályban 2018-ban az olimpiai évre való tekintettel Világbajnokságot nem rendeznek. Kontinenstornára viszont idén is sor kerül, melynek házigazdája ismét Debrecen lesz. A magyar válogatott idei elsõ összetartására március közepén Székesfehérváron került sor. A keret tagjaiból kialakított csapat felkészülési célból a B33-as Egyetemi Bajnokság elsõ fordulóján is rajthoz állt.

Hirdetés