Hirdetés
Archivum

Megvan a hat olimpiai selejtezõs európai csapat:

:

Hirdetés

Szombaton Belgrádban a 2019-es Európa-bajnokság utolsó elõtti napján eldõlt, hogy mely hat európai gárda vehet részt a 2020-as Tokiói Olimpia nõi kosárlabda selejtezõjén.

Az Európa-bajnokság elsõ hat helyezettje maradt versenyben az olimpiai kvótákért. Ezen hat csapat a kontinenstorna két döntõse, Spanyolország és Franciaország, a vasárnapi bronzcsata résztvevõi Franciaország és Nagy-Britannia, illetve Belgium és Svédország.

olimpiai torna mezõnyét 12 válogatott alkotja majd jövõ nyáron. A világbajnoki címvédõ Egyesült Államok és a házigazda Japán alanyi jogon résztvevõ, de ezen két együttes is végigjátssza a selejtezõ-sorozatot. A pályán elért eredményeitõl függetlenül azonban kvalifikálja magát az Olimpiára.

A következõ hónapokban három FIBA régióban (Afrika, Amerika, Ázsia-Óceánia) elõselejtezõt rendeznek. Ennek végén Afrikából a két legjobb, Amerikából és az Ázsia-Óceánia régióból pedig a négy-négy legjobb kvalifikálja magát az olimpiai selejtezõ-tornák egyikére. Ezen 10 gárdához csatlakozik a 2019-es Európa-bajnokság elsõ hat helyezettje.

A 16 válogatottat osztják szét 2019. decemberében sorsolás útján a négy darab négycsapatos selejtezõtorna között. Ezeket 2020. február 2. és 10. között bonyolítják le. Minden tornán körmeccseket játszanak a résztvevõk. Azokról a tornákról, ahol az automatikus továbbjutó, de mérkõzéseit ugyanúgy lejátszó USA és Japán szerepel, mellettük a két legjobb kvalifikálja magát. A másik két tornáról az elsõ három jut ki az olimpiára.

Hirdetés