Hirdetés
Archivum

Megvan a második!:

:

Hirdetés

5 pontos gyõzelmet aratott a magyar válogatott Finnországban EB-selejtezõn. Ezzel a gyõzelemmel mieink bebiztosították, hogy nem végeznek a csoport utolsó helyén, amely azt jelenti, hogy jövõre pótselejtezõn még kivívhatják a kontinenstornán a részvételt.

Nehéz helyzetben utazott Székely Norbert együttese Finnországba. A csapat továbbra sem számíthatott a sérült Fegyverneky Zsófiára, ráadásul a lányoknak túl kellett tenniük magukat a pénteki sokkon. A keretet ráadásul egyfajta eredménykényszer nyomta, miután legutóbb elveszítette minden esélyét a válogatottunk arra, hogy egyenes ágon jusson ki a kontinenstornára, így Finnországban immáron arra kellett törekedni, hogy legalább az utolsó helyet elkerüljük. Ehhez egy gyõzelemre vagy egy kis különbségû vereségre volt szükség.

Nehezen lendültek bele a hölgyek a játékba. Mindkét gárda rengeteget hibázott az elsõ percekben, rossz dobások és pontatlan passzok követték egymást. Nálunk Horti és Krivacsevics jobb játéka mellett Szlimák is figyelemre méltó pontokkal vétette magát észre, míg az ellenfelünknél csak Tuukkanen villogott. A sok hiba mellett a csapatok fej-fej mellett haladtak. A kisszünetre egy pontszegény 10 perc után Vida büntetõivel 12-13-as vezetéssel vonultunk.

A menetrendszerinti mélypont ezúttal a második periódusban érkezett el. A három és fél percnyi kosárcsendünk egy 7-0-s finn rohanást és ezzel 19-12-es hazai vezetést eredményezett. Szerencsére ezúttal nem bizonyult tartósnak a gödör, ráadásul az ellenfelünk sem tudott olyan kaliberû játékosokat a pályára küldeni, hogy a magyar ámokfutást kihasználják. Miután magunkhoz tértünk 5 perc alatt sikerült ledolgozni a hátrányt, így hiába érkezett egymás után két találat Korpivaara-tól, 2 perccel a szünet elõtt 23 – 24-re már vezettünk. A szünetre Krivacsevics és Horváth találatai után 26-28-as magyar vezetéssel vonultak a küzdõ felek.

A harmadik negyed elõtt tikon fellélegezhettünk, hogy innentõl már nem lehet baj, de sajnos korainak bizonyult az öröm. Sten triplája után 41 – 38-ra újra elléptek a hazaiak. Szerencsére ennél jobban nem engedtük el a riválisunkat, Horti és Szlimák pontjaival bõven látótávolságon belül, 2 pontos hátrányban követtük az északiakat. A negyedik szakasznak 45-43-ról vágtak neki a hölgyek.

Nagy szerencsénkre a finn alakulat az utolsó 10 percre már nem tudott megújulni, Varga Zsófi triplája után 47-49-nél 7 perccel a lefújás elõtt átvettük a vezetést. Ezt követõen a hazaiak többször is egyenlítettek, de a kezdeményezést már nem tudták visszavenni. A magyar csapat nagy lelkierõrõl tett tanúbizonyságot, 56-56-ról indultak neki a csapatok az utolsó másfél percnek, de most a büntetõknél Krivacsevics keze nem remegett meg, Bujdusó pedig egy remek duplával 17 másodperccel a vége elõtt eldöntötte a mérkõzést. 56-61-re nyert Magyarország!

A magyar válogatott ezzel teljesítette a minimális célkitûzését, a pótselejtezõt. A csoport leggyengébb alakulatát oda-vissza vertük, a többiek ellen azonban eddig várat magára a siker. A csoportjában 4. helyen végzett csapatunk a sorozatot csütörtökön Törökország ellen zárja.

A csoport másik mérkõzésén hatalmas meglepetésre Bulgária 89-57 arányban legyõzte Montenegrót.


Eredmény

Finnország–Magyarország 56–61 (12–13, 14–15, 19–15, 11–18)

Hirdetés