Hirdetés
Archivum

Megvan az elsõ gyõri siker!:

:

Hirdetés

Hatalmas küzdelemben, hosszabbítás után 86-76-ra verte a Gyõr a Gdynia együttesét. Fûzy Ákos csapata ezzel megszerezte elsõ gyõzelmét az Euroligában. A mérkõzés hõse Quanitra Hollingsworth volt, aki sérült térddel vállalta a játékot és így is közel 37 percet játszva tartotta a frontot a palánk alatt.

A múlt heti Valencia elleni nyitány után a második Euroliga mérkõzésére készült a Gyõr. Fûzy Ákos csapatának ellenfele a lengyel Gdynia volt, amely kimondva az egyik olyan alakulata az A-csoportnak, akik ellen lehetett keresni valója a gyõri csapatnak.
 

Simon triplájával indult a találkozó. Az elsõ negyed elsõ felében a gyõriek tartották kézben az összecsapást, 5 és fél perc után 16-10 állt az eredményjelzõn. Sajnos a folytatás már kevésbé sikerült jól. A sérüléssel bajlódó Hollingsworth egy lepattanóért folytatott csatában a földön maradt és egy idõre le kellett cserélni. Ezzel a gyõriek a palánk alatt teljesen súlytalanná váltak és a lengyelek ezt kihasználva a játékrész végére 18-16-ra fordítottak.
 

A második negyedben idegesen kezdtek a csapatok, de szerencsére a gyõriek nyugodtak meg elõbb. 5 perc után 24-18-ra lépett el Fûzy Ákos csapata. A lepattanókkal azonban továbbra is hadilábon álltak a hazaiak és ez megbosszulta magát. Hiába dobtak 27%-al a vendégek az elsõ félidõben, 25-24-nél már vezettek és az elõnyüket a szünetig meg is tartották. 20 perc után 31-28-as állásról árulkodott az eredményjelzõ.

A lepattanók terén hatalmas különbség mutatkozott a két gárda között. A vendégek 28-at szedtek, míg a hazaiak 16-ot. A Gdyniát a jó lepattanózás mellett Henry tartotta versenyben, aki egymaga 15 pontot szerzett. A gyõrieknél ismét Ciglar vitte a prímet, érdekesség, hogy szinte minden mutatóban a horvát irányító neve szerepelt elsõ helyen.

A harmadik negyed nagy kapkodással indult. A rohanásnak Jolene Anderson vetett véget, aki az elsõ két etapban semmit sem dobott be, de ezúttal elkezdte termelni a triplákat. A 3-4 pontos különbség ennek megfelelõen állandósult is a két csapat között, a negyed felénél 41-38 állt az eredményjelzõn. Ezt követõen azonban villant Hollingsworth és Montgomery, akinek a büntetõje után 42-41-nél már hazai elõnyt jegyezhettünk fel. A negyed végjátékát azonban jobb elfelejteni. Elõbb Nagy-Bujdosó szedte össze a negyedik hibáját, majd Ajanovic és Zurowska sikeres büntetõi után 48-45-re megint elléptek a lengyelek.

A negyedik negyed elején Henry duplájával 50-45-ös elõnyre tett szert a Gdynia, de ezt követõen az amerikai center beütötte a negyedik hibáját is, így le kellett ülnie. Eközben gyõri oldalon Rasheed és Nagy is betalált, így 52-52-nél utolérte ellenfelét Fûzy Ákos csapata. Nem sokáig örülhettünk, hiszen buta személyi hibák után elõbb Nagy-Bujdosó, majd Õri is kipontozódott, amivel jelentõsen beszûkültek a variációs lehetõségek a hazai oldalon.

A fordulópont 5 és fél perccel a rendes játékidõ vége elõtt 57-56-os lengyel vezetésnél érkezett el. Ekkor Hollingsworth egy 2+1-es megoldással újra elõnyhöz jutatta a gyõrieket és ezzel valami áttört. Egyre inkább belelkesedett Montgomery, a közönség is a csapat mellé állt, felzúgott a Hajrá Gyõr! és ezzel érezhetõen lélektani elõnybe kerültek a hazaiak. Alig másfél perccel késõbb már 65-57-es állásnál Javier Fort kért idõt.

Az utolsó 4 percet tehát 8 pontos elõnnyel kezdte a Gyõr, de sajnos a végjáték ismét komoly hibákat hozott. Egy buta szituációban Vincze is összeszedte az 5. személyi hibáját és innentõl kezdve egy lehetetlen szerkezetben Laklóthnak kellett négyest játszania. Az utolsó két perc már a büntetõzésrõl szólt. Montgomery nem hibázott, így 12 másodperccel a lefújás elõtt még 70-66-ra vezetett a Gyõr, de Anderson is pontosan célzott, amivel 70-68-ra jöttek vissza a vendégek. Ezt követõen Laklóth Annának kellett odaállnia büntetõt dobni és csak az egyik ment be. Ezzel megnyílt az út a lengyelek elõtt az egyenlítésre, amivel Anderson az utolsó másodpercben élt is. 71-71-rõl jöhetett a hosszabbítás.

Nagyon féltettük a Gyõrt, hogy ez az utolsó másodperces egyenlítés lélektanilag végzetes lesz. Nem lett az és ez Rasheed Rita érdeme, aki rögtön a ráadás elején egy triplával köszönt be. Ezt követõen Anderson még tudott egyenlíteni, de a folytatásban Laklóth bravúros duplája után már egyértelmûen a Gyõr uralta a találkozót. A vendégeknél nem volt aki dobjon, miközben a hazai oldalon Ciglar és Montgomery is hibátlanul büntetõzött, a vége pedig 86-76 lett.

A mérkõzés hõse Quanitra Hollingsworth volt, aki sérülten is 23 pontot és 15 lepattanót szállított, arra a hatalmas mezõnymunkára amit végzett, pedig nincsenek szavak. Montgomery 17 és Rasheed 15 pontja ugyanúgy kiemelendõ, de nem érdemes külön nevekkel dobálózni. A Gyõr csapatként hatalmasat küzdve, nagy szívvel játszva szerezte meg elsõ gyõzelmét az Euroligában. Csak Fûzy Ákos szavait lehet idézni, aki a lefújás után úgy fogalmazott: Reméljük, még átéljük ezt párszor!


Eredmény

UNI SEAT Gyõr-Lotos Gdynia 86-76 (15-16, 12-13,17-17, 26-23, 15-5)

Hirdetés