Hirdetés
Archivum

Megvannak az elsõ fontos lépések a WNBA 2019-es átigazolási piacán:

:

Hirdetés

Ahogy arra több részletes összeállításban felhívtuk a figyelmet, január 15-én, kedden nyitott hivatalosan a WNBA 2019-es átigazolásai piaca. Nyilvánosságot láttak az elsõ fontos döntések.

Január 15. és február 1. között hivatalosan még nem lehet nyilvánosan a szerzõdések aláírását és a csapatváltásokat kommunikálni. A játékosok státuszában bekövetkezõ változások azonban nyomon követhetõek IDE KATTINTVA a WNBA hivatalos honlapján, illetve a legnagyobb szaklapokban is. Például az AP hírügynökség munkatársai szintén összegyûjtötték, hogy mely játékosok kerültek „core player” státuszba.

Mint ismert, a WNBA-ben megkülönböztetnek „unrestricted free agent” és „restricted free agent” státuszú játékosokat. Az „unrestricted free agent” státuszú játékos teljesen szabadon igazolható, bármikor, bárkihez aláírhat. A „restricted free agent” esetében bonyolultabb a helyzet. Röviden azt jelenti: a játékos korábbi csapata dönthet úgy, hogy azt az ajánlatot, amit a korábbi sportolójuk kapott más klubtól, tartják és ugyanazokkal a feltételekkel teljesítik. Ebben az esetben a játékos köteles a régi csapatához aláírni.

A WNBA-ben a fentiek mellett megkülönböztetnek „reserved player” és „core player” státuszt. A „reserved player” olyan játékos, aki három vagy kevesebb szezont töltött a ligában és vele korábbi csapatának elsõdleges tárgyalási joga van. A „core player” játékosból egyet-egyet a klubok nevezhetnek meg. Õk lehetnek „unrestricted free agent” vagy „restricted free agent” státuszú játékosok, akivel így exkluzív tárgyalási joguk lesz.

Január 15-én „core player” státuszt kapott többek között Maya Moore (Minnesota Lynx), Tina Charles (New York Liberty), Jasmine Thomas (Connecticut Sun), DeWanna Bonner (Phoenix Mercury) és Glory Johnson (Dallas Wings). Õk tehát azok a sztárok, akik biztosan nem váltanak csapatot idén tavasszal. Magyar szempontból a legérdekesebb kérdés az volt az éjszaka érkezõ híreket figyelve, hogy a Chicago Sky szakvezetése miként dönt és az egyaránt szabadon igazolható Courtney Vandersloot, Allie Quigley kettõsbõl kit fognak magukhoz láncolni. Végül Vandersloot-ra esett a választás. Ettõl függetlenül decemberi esküvõjük után meglepetés lenne Quigley távozása a chicagói klubtól.

Quigley mellett a legismertebb szabadon igazolható játékosok a Minnesota Lynx-tõl Rebekkah Brunson és Seimone Augustus, a Los Angeles Sparks kötelékébõl Alana Beard és Essence Carson, a Phoenix Mercury-tól Briann January, a címvédõ Seattle Storm-tól Crystal Langhorne, a New York Liberty-bõl pedig Epiphanny Prince (New York). A „restricted free agent” státusz nézve a legismertebb nevek Chelsea Gray (Los Angeles Sparks) és Natalie Achonwa (Indiana Fever).

A WNBA idei átigazolási piacáról a részletes elemzésünk ITT olvasható. IDE KATTINTVA pedig azt boncolgattuk, hogy a kollektív-szerzõdés újratárgyalása körüli kérdések miként befolyásolhatják a klubok és a játékosok döntéseit.

Hirdetés