Hirdetés
Archivum

Megyei rangadó a bajnoki döntõben:

:

Hirdetés

Hétfõn 18 órakor kezdõdik a Magyar bajnokság döntõje, melyben a Sopron és a Gyõr együttese méri össze az erejét. Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc esélyese az idei évadban hazai porondon még veretlen Sopron, de a története elsõ fináléjára készülõ Gyõr meglepetést okozna.

Sopron – Gyõr 3-0

A két csapat az idei évadban már háromszor találkozott és mindegyik alkalommal a Sopron ünnepelhetett gyõzelmet. A mérkõzések eltérõ forgatókönyvek szerint zajlottak. A két alapszakasz találkozón a Sopron egyaránt a negyedik negyedben egy-egy karakteres futással döntötte el a gyõzelem kérdését. A novemberi összecsapáson egy 9-0-s, a februárin egy 12-1-es futás bizonyult sorsfordítónak. A Magyar Kupa fináléja egészen más képet festett, ott már a második negyedben nagy különbség alakult ki. Ekkor a Gyõr még kiegyenlített, de a kupa sorsa a harmadik negyedben végképp eldõlt.

A három találkozó során egy óriási különbség mutatkozott a két csapat között. A Sopron húzóemberei mindegyik rangadón hozták magukat. A novemberi összecsapáson Fûrész Dia emelkedett ki 18 ponttal, de Fegyverneky (micsoda blokkal), Kurasova és Horti is sokat vállalt a közösbõl, csakúgy, mint a februári találkozón és a kupa döntõjében. A gyõrieknél ezzel szemben, ha nem Hollingsworth-nek akadtak faultproblémái, akkor Ciglar adott el a szokásosnál több labdát vagy éppen Nagy-Bujdosó triplái nem értek célba. Füzy Ákos egész évben küzdött a tanítványai hullámzó játékával, melynek a leglátványosabb megnyilvánulása a Pécs elleni elõdöntõ második felvonása volt.

A két csapat összevetésében nincs olyan szempont, amely ne a Sopron sikerét vetítené elõre. Bármilyen vállalhatatlanul nagy közhely is, ez az amibõl a Gyõr profitálhat. A kupadöntõn óhatatlanul ott nehezedett a teher a hazaiakon, ha nem is kimondva, az elsõ és eddigi legkomolyabb esélye volt a csapatnak, hogy trófeát nyerjen. A Pécs elleni elõdöntõ során pedig kifejezetten kellemetlen meglepetés lett volna a Gyõr számára, ha nem sikerül kivívni a döntõs szereplés jogát. Ehhez képest a fináléban a legrosszabb, ami történhet, hogy 3-0-s összesítéssel vereséget szenvednek.

Lendületbõl érkezni vagy pihenni?

Amióta a világ sportjában kitalálták a rájátszás intézményét, azóta felteszik ezt a kérdést és azóta nincs válasz arra, hogy melyik az ideális. Itthon az idei évben nagy különbség van a két csapat döntõbe vezetõ útja között. A Sopron már múlt pénteken kivívta a fináléban való szereplés jogát és 10 napot pihenhet, illetve készülhet a hétfõi feldobás elõtt. Ezzel szemben a Gyõr szerdán zárta le a Pécs elleni párharcot.

Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai bajnokság menetrendje sokkal „játékosbarátabb”, mint az európai topligáké. A rájátszásunk már március 22. óta tart, így a negyeddöntõk és az elõdöntõk során, illetve az egyes párharcok között is bõven nyílt lehetõség a regenerálódásra. Arról nem beszélve, hogy ezen a szinten egy csapatnak szerdáról hétfõre össze kell szednie magát legyen szó bármilyen riválisról.

Sokkal érdekesebb szempont a lélektan, mégpedig az, hogy a Gyõr egy kifejezetten feszült, rájátszás hangulatú, ritmusú csatából érkezik. Ha úgy tetszik megvan a rájátszásnak ilyenkor elengedhetetlen idegfeszültsége, kellõ hõfokon pörögnek a játékosok. Ezzel a szemben a Sopron és a ZTE párharcában a legfeszültebb szituációkat néhány vitatott játékvezetõi ítélet hozta. A találkozók hangulata, ritmusa az alapszakaszt idézte. Ehhez pedig még jött 10 nap meccs nélküli periódus. A döntõ elsõ mérkõzésének elején ebbõl profitálhat a Gyõr. A kérdés az, hogy meddig tart, amíg a Sopron belelendül, három percen vagy három negyeden át.

A döntõ menetrendje

1. mérkõzés:
UNIQA-Euroleasing Sopron – UNI SEAT Gyõr – április 16., hétfõ 18:00

2. mérkõzés:
UNI SEAT Gyõr – UNIQA-Euroleasing Sopron – április 19., csütörtök 18:00

3. mérkõzés:
UNIQA-Euroleasing Sopron – UNI SEAT Gyõr – április 22., vasárnap 15:45

4. mérkõzés (ha szükséges):
UNI SEAT Gyõr – UNIQA-Euroleasing Sopron – április 25., szerda 18:15

5. mérkõzés (ha szükséges):
UNIQA-Euroleasing Sopron – UNI SEAT Gyõr – április 29., vasárnap 15:45

A bronzcsata

Hétfõn veszi kezdetét a harmadik helyért vívott párharc is a Pécs és a ZTE között. A párharc esélyesei a pécsiek, akik idén már háromszor verték a zalai alakulatot. Utoljára 2009 tavaszán játszottak a bronzért a baranyaiak, de ezúttal egész más motivációval várhatják a találkozókat. Akkor hatalmas csalódás volt az az eredmény, most sokkal inkább ez a realitás. A bronzérem így nem a kudarc jelképe lenne, hanem egy küzdelmes, nehéz körülmények között teljesített szezon sikeres lezárásaként élhetné meg Zeljko Djokic alakulata.

A Zalaegerszegnek is lesz azonban egy-két szava a párharchoz, fõleg azok után, hogy idén tavasszal kifejezetten jó mérkõzéseket játszottak az élcsapatokkal. Az elõdöntõ elsõ, soproni felvonását leszámítva sehol nem alakult ki nagy különbség. A szezon ezen szakaszában, két viszonylag szûkös variációs lehetõségekkel rendelkezõ gárda csatájában a kérdés az, hogy ki tudja jobban mozgósítani utolsó erõtartalékait.

A 3. helyért zajló párharc menetrendje

1. mérkõzés:
Pécs 2010 – ZTE NKK – április 16., hétfõ 18:00


2. mérkõzés:

ZTE NKK – Pécs 2010 – április 19., csütörtök 17:30


3. mérkõzés (ha szükséges):

Pécs 2010 – ZTE NKK – április 25., szerda 18:00

Hirdetés