Hirdetés
Archivum

Mennyi lenne egy WNBA játékos ideális pihenõ ideje?:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a nõi kosárlabdát tekintve továbbra is az egyik leginkább felkapott téma a WNBA játékosok terhelése. A napokban az egyik chicagói lap készített egy összeállítást a Chicago Sky erõnléti edzõjével.

Fotó: Phoenix Mercury

Fotó: Phoenix Mercury

A WNBA-ben a gazdasági realitásokat figyelembe véve igencsak alacsonyok a bérek. A játékosok többsége Európában még egy közepes szintû csapatban is akár többszörösét megkeresheti annak, mint hazájában. Ebbõl kialakult egy ördögi kör, melynek eredménye, hogy gyakorlatilag megállás nélkül játszanak a WNBA-ben érintett sportolók. Erre pedig még rátesz egy lapáttal az elmúlt egy évtized európai honosítási hulláma. Gyakorlatilag most már nem lesz válogatott az Európa-bajnokságon, ahol nincs honosított WNBA-s klasszis. Ennek megfelelõen még nyáron is legalább egyszer kiteszik a sportolók szervezetét az Európa-USA utazásnak, kettõs terhelésnek.

Nem kell messzire menni példának. Sopronban Yvonne Turner 51 tétmeccset játszott az elmúlt évadban, ezt követõen megkezdte szereplését a Phoenix Mercury-nál, majd jön válogatottunkhoz nyáron a kontinenstornára. Címlapokra került még májusban Allie Quigley extrém példája, akinek mindössze öt nap pihenõje volt azt követõen, hogy a Famila Schio-val bajnok lett Olaszországban.

Fotó: Chicago Sky

Fotó: Chicago Sky

A Chicago Sky erõnléti edzõje Meghan Lockerby szerint ezzel ellentétben legalább négy hónap regenerálódási idõre lenne szükség, hogy két bajnoki sorozat között (egy európai topliga és a WNBA) megfelelõen regenerálódjon a szervezet. “Mivel ezeknek a játékosoknak nincsen pihenõjük, a testük nem kap idõt arra, hogy megnyugodjon. Az izmok nem tudnak regenerálódni, épülni, mint például a férfi játékosoknak az NBA-ben.” – fogalmazott az erõnléti edzõ.

A Sky centere Stefanie Dolson a WNBA játékostanácsának is tagja. Õszintén beszélt arról, hogy fizikálisan és lelkileg is nehéz a kétlaki élet. “Keménynek kell lenni, nagyon sokat vagy egyedül. Ez az élet vér és verejték, amit szerintem kívülrõl sokan nem is fognak fel. Mindenki azt mondja, hogy profinak lenni egy álom. Ez nem igaz, utazol, edzel, meccset játszol, egy nap pihenõ és kezdõdik elölrõl az egész. Ez megy 365 napon keresztül. Ha elmész a tengerentúlra, szintén játszol heti két-három meccset. Õrület, ami terhelést a testünk kap és ahogy idõsödik az ember, ez egyre nehezebb.” – mondta Dolson, aki reményét fejezte ki, hogy egyszer sikerül olyan jövedelmezési konstrukciót kialakítani a WNBA-ben, hogy nem kell majd két ligában szerepelni.

Hirdetés