Hirdetés
Magyarország

Merjetek nagyot álmodni! – élménybeszámolót tartott Juhász Dorka a Nemzeti Kosárlabda Akadémián:

:

Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs

Hirdetés

Életre szóló élményben volt része azoknak a játékosoknak és szakembereknek, akik szerda délután ellátogattak a Nemzeti Kosárlabda Akadémiára, ahol kötetlen beszélgetést, élménybeszámolót tartott az Akadémián nevelkedett Juhász Dorka, aki öt, Amerikában töltött év után tér haza Európába, hogy az Euroliga-bronzérmes olasz Schio együttesében folytassa profi karrierjét és teljesítse be az álmait.

Mindig nagy élmény hazajönni az Akadémiára, ide feltöltődni jövök

– így kezdte a beszélgetést Juhász Dorka, aki alig várta, hogy a fiatal tehetségekkel találkozzon, hiszen mint mondta, ő maga is itt, Pécsen, a Rátgéber László vezette Akadémián kezdte a kosárlabdázást és saját példájával is motiválni szeretné a fiatalokat.

– Emlékszem, az elején még nem nagyon tudtam én magam sem, milyen sportágat szeretnék űzni, próbálkoztam úszással, kézilabdával, de anyukám, Balázs Hajnalka révén mindig is bennem volt a kosárlabda szeretete, olyan akartam lenni, mint ő, nagyon motivált, hogy egyszer olyan játékossá váljak, mint édesanyám – mondta Dorka, aki sokszor videókazettáról tanulmányozta édesanyja játékát és mérkőzéseit.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia honlapjának beszámolója kiemeli: 2018 óriási változást hozott az akkor még csak 18 éves Dorka életében, leigazolta az Ohio State, ezzel pedig egy teljesen új világba csöppent.

– A karrierem szempontjából nagyon fontos lépés volt a 2018-as váltás, de ezzel együtt nagyon nehéz is volt. Szerettem volna a tanulást is előtérbe helyezni a kosárlabda mellett, Amerikában pedig mindkét részt fontosnak tartják, szerettem volna kipróbálni ezt a kalandot. Remek élmény volt, de nehéz volt Pécsett, illetve Magyarországon hagyni a családomat és a barátaimat, sokszor volt honvágyam, de szerencsére a mai technológiának köszönhetően könnyebbem ment az átállás, illetve a csapattársaim is sokat segítettek – árulta el Dorka, aki azt is hozzátette, hogy a tengerentúlon az elejéről kellett kezdenie a karrierje felépítését, amelybe rengeteg munkát tett, ami végül meghozta a gyümölcsét.

Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs

Az Ohio State után Connecticutban eltöltött két év újabb mérföldkövet jelentett karrierje szempontjából, hiszen az egyik legjobb egyetemi csapathoz került, ahol a világhírű edzővel, Geno Auriemmaval (akit előadóként ismerhetünk a 2022 januári I. Nemzetköszi Konferenciáról), dolgozhatott és egyre közelebb került a női NBA-hez. Az öt, egyetemi kosárlabdában eltöltött szezon alatt 1620 pontot szerzett Dorka, 56%-os hatékonysággal dobta a hárompontosokat és 8,8 lepattanót szedett átlagban.

Nagyon extra motivációt adott az, hogy egyre közelebb éreztem magam a női NBA-hez, de minden egyes nehéz nap megérte. Óriási élmény volt, hogy meghívtak a draftra, amelyre három napom volt felkészülni az utazással együtt, minden készen állt arra, hogy egy tökéletes pillanat legyen számomra

– beszélt a Minnesota Lynx-hez kerüléséről Dorka, akinek játéka a szakmát is lenyűgözte, elismert szakújságírók, edzők nyilatkoztak elismerősen róla meccsről meccsre. A Nemzeti Kosárlabda Akadémiára növendéke számára a következő kihívásokat az olasz bajnokság, az Euroliga és a magyar válogatott selejtezői jelentik.

– Kicsit jó lesz hazatérni még akkor is, ha nem Magyarországra költözöm. Nagyon várom már, hogy elkezdjem a profi karrieremet, az Euroligában is pályára léphetek majd, ami teljesen új kihívás lesz. A magyar válogatottal pedig több fontos eseményre is készülünk, nagyon várom már, hogy hazai szurkolók előtt játszhassak a címeres mezben, ráadásul Sopron ad majd otthont februárban az egyik olimpiai selejtező csoportnak.

Az élménybeszámoló végén Dorka arról is beszélt, milyen napi ritmussal, hány edzéssel, milyen edzőkkel készült Amerikában a különböző megmérettetésekre, illetve a több száz fiatalnak „útravalóul’ néhány tanácsot is mondott.

Merjetek nagyot álmodni! Itt nevelkedtem én is, nagyon sok helyen jártam már a világban, de biztosan állítom, hogy itt olyan profi körülmények között készülhettek, ami nagyon ritka. Használjátok ki, hogy ilyen nagyszerű emberekkel, remek szakemberekkel tudtok dolgozni, illetve remélem, az én példám is segít nektek

– zárta Juhász Dorka, akit a beszélgetést követően megrohamozott a hallgatóság, rengeteg közös fotó készült, a kiváló játékos pedig aláírást osztogatott papírra, mezre, cipőre, amelyek igazi relikviák lehetnek majd a jövő nemzedékének. Az esemény végén virágcsokorral köszöntöttük Dorkát, aki Akadémiánknak ajándékozott egy aláírt Minnesota Lynx mezt.

Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs

Hirdetés