Hirdetés
Archivum

Mi áll a 16-7 hátterében?:

:

Hirdetés

Az egész világsajtót, így a hazai vezetõ portálokat is bejárta a hír, hogy Orengonban egy középiskolai leány kosárlabda konferencia döntõn 16-7-es végeredmény született. A tengerentúli szaksajtóban nagy vitákat váltott ki a mérkõzés. Megnéztük az okokat.

Az Egyesült Államokban a középiskolai leány kosárlabda bajnokságban az OSAA konferencia döntõjét a hétvégén rendezték Orengonban a helyi egyetem impozáns csarnokában. A találkozón a Springfield és a Willamette alakulata csapott össze. A két gárda az idei évadban már kétszer találkozott, a Springfield ezeken magabiztos 32, illetve 31 pontos gyõzelmet aratott.

Paul Brothers a Willamette edzõje így a szabályok adta lehetõségeket kihasználva egy sajátos taktikával küldte pályára a csapatát. Az elsõ félidõben szinte végig tartották a labdát a tanítványai és a két csapat gyakorlatilag egymást nézte a pályán. Ennek megfelelõen a félidõben 4-0 állt az eredményjelzõn. Ezt a két kosarat a Springfield még az elsõ negyedben a mérkõzés legelején szerezte. A harmadik negyedben fokozatosan elkezdett játszani a Willamette, de a taktika nem jött be, végül 16-7-es vereséget szenvedtek.

Hogy történhetett ez? Az Egyesült Államokban a középiskolai sportokat felügyelõ szövetség a National Federation of State High School Associations (NFHS) nem vár el egységes szabályokat kosárlabdában, például a támadóidõre vonatkozóan sem. Több államban, illetve konferenciában ennek megfelelõen nem mérik a támadóidõt a középiskolai mérkõzéseken, sõt a labdatartásért sem veszik el a labdát. Ezt használta ki Paul Brothers a Willamette edzõje.

Ez a taktika nem idegen a középiskolai kosárlabdában, egy kifejezés is van rá “stall-ball.” Ennek ellenére az utóbbi években már nem alkalmazták, így nem csoda, hogy nagy felháborodást váltott ki. A szurkolók közül sokan úgy kommentálták fórumokon a mérkõzést, hogy az edzõ meggyalázta a sportág hagyományait, de a szakírók között is téma volt az összecsapás. Mindenki egyhangúlag arról írt, hogy ez a délután egy élvezhetetlen valami volt, nem az, amit James Naismith megálmodott.

Ismét elõkerültek azok a hangok a tengerentúlon, hogy a középiskolai találkozókon kötelezõ lenne bevezetni a támadóidõt. Ezt az iskolák képviselõi azzal szavazzák le évrõl évre, hogy egy hitelesített mérõberendezés telepítése az intézmény csarnokába akár 2200 dollárba is kerülhet és ez nem fér bele az egyébként is szûkös költségvetésbe. Nyilvánosságra kerültek olyan tervek, hogy legalább az állami döntõket vívják támadóidõ mellett, de itt pedig a szakma állt ellen. Mondván, ha nem ebben a rendszerben készülnek a csapatok egész évben, akkor az évad legfontosabb meccsei elõtt ne kelljen változtatni a játékrendszeren.

Az Egyesült Államokban egyébként nyolc államban – köztük Washington, Észak-Karolina, New York – van támadóidõ, itt 35 másodperc áll a fiúk és 30 másodperc a lányok rendelkezésére.

VIDEÓ

Hirdetés