Hirdetés
USA

Mi lesz a WNBA szezonnal és az Európában tartózkodó játékosokkal?:

:

Hirdetés

Bár még több, mint egy hónap van hátra, amíg a WNBA-ben napi munka szintjén beindul az élet és nyitnak a csapatok edzőtáborai, de egyre több a kérdőjel a rajttal kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban az éjszaka bejelentették, hogy a Utah Jazz egyik játékosát, Rudy Gobertet koronavírussal diagnosztizálták és elővigyázatosságból felfüggesztik az NBA szezont. Ezt megelőzően a Fehér Házban tartott rendkívüli tájékoztatót Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, aki bejelentette: 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából.

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat – írja az MTI. Donald Trump leszögezte, hogy az amerikai kormány “életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. “Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta. Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

A WNBA-t a kialakult helyzet rendkívül érzékenyen érinti, mivel a tengerentúli profi ligákat tekintve a legnagyobb európai kitettséggel rendelkezik. Elég arra gondolni, hogy hazánkban légióskodik Candice Dupree, Briann January, Shatori Walker-Kimbrough, Erica McCall, Megan Gustafson, Emma Cannon, de még a győri Asia Taylor is reménykedhet egy WNBA-s kontraktusban. Arról nem beszélve, hogy óriási szakmai elismerésként válogatottunk és a Sopron Basket centere Határ Bernadett az Indiana Fever gárdájával írt alá nyitott szerződést és a klub edzőtáborában bizonyíthatna.

Cathy Engelbert, a WNBA komisszárja közleményt adott ki. A sportvezető asszony rövid tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a játékosok és a klubok alkalmazottainak egészsége az elsődleges szempont. Folyamatos a kapcsolattartás a liga vezetői és a hatóságok között. A WNBA a játékos-szakszervezettel közösen igyekszik minden segítséget, rendszeres tájékoztatást megadni az Egyesült Államokban, illetve – onnan nézve – a tengerentúlon tartózkodó játékosok számára.

Fotó: WNBA

Hirdetés