Hirdetés
USA

Mi lesz így a WNBA szezonnal?:

:

Hirdetés

Az éjszaka tartott az NBA játékosoknak Adam Silver, a liga komiszárja egy nagyon hosszú videó-konferenciát. A női kosárlabda szempontjából most kulcsfontosságú figyelni, hogy milyen döntések születnek. Miután a WNBA ugyanazokat a biztonsági szempontokat, elveket, előírásokat tudja majd alkalmazni, amiket az NBA-ben kitalálnak. Ezek alapján egyelőre távolinak tűnik a tengerentúli versenyrendszerek beindítása. Ez pedig azt is jelentheti, ha lesz is WNBA szezon, az belecsúszhat az európai évadba.

Életünk legnagyobb kihívása.

– ezzel vezette fel Adam Silver a videó-konferenciát. Utalva arra, hogy a liga bevételeinek 40%-a származik a jegyeladásokból. Illetve a csarnokokba a meccsek köré szervezett egész estés rendezvényekből (game nights). Ez a helyzet tehát bevételekben óriási kiesést jelent, de most még a versenyrendszerek újraindítását tartja a legfontosabb feladatnak.

Korlátozottan, de kis csoportban edzéseket már lehet tartani, ugyanakkor a meccsek lebonyolítása hatósági szempontból teljesen más hatáskörbe tartozik. Silver nem titkolta, hogy mivel jó eséllyel nyáron csak zárt kapus események lehetnek, így nincs értelme utaztatni a csapatokat. Az csak a fertőzés kockázatát növelné. Egy vagy két helyszínen tömbösítve lenne realitása a szezon folytatásának. Ezek a helyszínek Orlando és Las Vegas lehetnek karanténba zárt sportolókkal.

A speciális “buborékban élő sportolók” rendszere csak akkor működhetne, ha folyamatos tesztelést tudnának biztosítani. Csak az NBA-nek 15000 tesztre lenne szüksége egy ilyen nagyszabású projekthez. Tárgyalnak az amerikai hatóságokkal és ígéret van arra, hogy tudják ezt számukra biztosítani. Adam Silver azonban hozzátette, hogy jelenleg – teljesen érhető módon – az egészségügyben nem ez a prioritás.  “Egyetlen rászorulótól sem fogunk tesztet elvenni.” – fogalmazott.

Elkezdték kidolgozni azokat az előírásokat arra az esetre is, ha egy klubban koronavírussal fertőzött sportolót vagy alkalmazott találnának a folyamatosan tesztelések során. Nem zárnák el a teljes csapatot, csak a fertőzött személyt. A társait és a közvetlen kontaktjait pedig még fokozottabban ellenőriznék.

A most megnyitott edzőközpontokban a munka teljesen önkéntes. Senkit nem kötelez a liga és egyetlen klub sem, hogy térjen be dolgozni. Mindenki saját veszélyérzete és belátása alapján dönthet erről. A játákos-szakszervezet azt az állásfoglalást adta ki, hogy ennyi leállás után minimum három hét klasszikus felkészülésre, edzőtáborra lenne szükség, mielőtt játékra jelentkeznének. Ez jó eséllyel a WNBA-ben is hasonlóan alakulhat a szezon kezdete előtt.

Az NBA-ben az alapszakasz teljes befejezésére nem látnak esélyt, viszont a teljes rájátszást megrendeznék. Az új évad pedig decemberben indulna.

 

Hirdetés