Hirdetés
Archivum

Miguel Mendez: az út legalább olyan fontos:

:

Hirdetés

Vasárnap este az UMMC Jekatyerinburg sikerét hozta az Euroliga 2019-es döntõje. A Dinamo Kurszk együttesét 91-67 arányban ütötték ki. A spanyol farodevigo.es portál Miguel Mendez-zel, a Jekatyerinburg vezetõedzõjével készített egy remek nagyinterjút. Ebbõl szemezgetünk az alábbiakban.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Miguel Mendez Sopronban minden sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy nem csak ezzel a hétvégével, hanem az egész szezonnal elégedett. Az orosz klub fennállása egyik legjobb évét teljesíti. Végig kiegyensúlyozottak és ez óriási változás a korábbi szakvezetõik által felépített szezonjaikhoz képest. Ez az átalakulás elsõsorban a Mendez által képviselt hitvallásnak köszönhetõ.

„Közhelynek hangzik, de az út legalább olyan fontos. Ami azon történik, az határoz meg minket.” – fogalmazott a lapnak a kiváló szakember. „A városért, a klubért játszunk. Nagyon fontos számunkra, hogy akik kilátogatnak a meccseinkre, elégedettek legyenek a látottakkal. Minden meccsnek van értéke. A klubigazgatónknak a Real Madrid példáját szoktam felhozni. Három Bajnokok Ligáját nyertek sorozatban, most mégis minden vasárnap csalódottan mennek haza a szurkolóik 20 pontos hátrányban a Barcelona mögött. Nekem edzõként egy gyõzelem áprilisban, még ha az trófeát is hoz számunkra, nem ad felmentést az egész szezonra. Profi edzõ vagyok. Tisztában vagyok azzal, hogy minket is, mint a Real Madridot a trófeák alapján ítélnek meg. Ami elõtte történik az is sokat számít és ebben a klubigazgatónk egyetért velem. Tökéletes szezonunk van. Oroszországban megnyertük a Kupát és a Szuperkupát. Az Euroligában a legtöbb pontot, a legtöbb lepattanót és a legtöbb gólpasszt átlagoló csapat voltunk. Másik oldalról egyik játékosom sem szerepel az egyéni rangsorok élén, mert a sok sztár ellenére végig csapatként, egymásért küzdve játszottunk. Nekem ez legalább ugyanitt ér, mint egy trófea.” – mondta Mendez.

Minden elõzetes várakozást felülmúlt a soproni Euroliga döntõ, amikor kiütötték a Kurszkot. Már Breanna Stewart sérülésekor 16 pont volt a különbség és a folytatásban ez a 31 egységet is elérte. Ugyanakkor Miguel Mendez hangsúlyozta, hogy a látszólag könnyed játékot és csúcsformát nem könnyû elérni.

„Vannak különleges meccsek. Tudni kell, hogy ezeket hogyan lehet megnyerni. Jó felfogásban kezdtünk és a taktikánk mûködött. Ez az a hónap az évben, amibe egészségesen és mentálisan felkészülve kell érkezni. Ez az igazán nehéz. Nem könnyû megismételni a nagy gyõzelmeket, legyen akármilyen erõs a keret. Nem tagadom, hogy a világon, beleértve a WNBA-t is, én dolgozhatok az egyik legerõsebb kerettel. Ezen nincs mit szépíteni, de ez a Kurszk felér hozzánk. Mindent ki kell adnod magadból, hogy elérd a legmagasabb szintet, ami nem egyszerû.” – összegzett a szakember, akit a spanyol nõi kosárlabdáról is kérdeztek. Az Euroliga négyes döntõjében három csapatot is spanyol vezetõedzõ irányított, illetve az Európa Kupában is spanyol szakember ért fel a csúcsra.

„Ilyen tekintetben nagyon elégedett vagyok. Sok kiváló spanyol játékos, edzõ, másodedzõ dolgozik szerte Európában. Az Európa Kupát Victor Lanea nyerte az Orenburggal, ami nem egy nagy költségvetésû csapat. Kiváló szinten van a spanyol nõi kosárlabda. Ha ugyanezeket az eredményeket a férfi szakág hozza, hetekig a címlapokon szerepel.” – mondta Mendez, akit a történelmet író Alba Torrens-rõl is kérdeztek. Az elsõ spanyol játékos lett, aki ötször hódította el az Euroliga trófeáját.

„Alba egy különleges játékos és egy különleges ember. Pályafutása csúcsán van jelenleg. Akadtak térdproblémái, de nagyon jó kezekben volt az elmúlt hetekben nálunk. Nagyon erõs mentálisan és mindenre odafigyel. A táplálkozásra, a fizikumára. Amikor a szállodában ünnepeltünk, akkor megengedett magának egy szem friss croissant-t. Ez volt az õ „nagy örültsége”. Ezzel „kockáztatott”, miközben körülötte sokan megengedtek maguknak egy pohár italt is. Ez a példa jól mutatja, hogy mennyire odafigyel mindenre.” – méltatta a zseniálist játékost vezetõedzõje.

Miguel Mendez három országban összesen 16 trófeát szerzett edzõi pályafutása alatt. Arról is kérdezték az 52 éves szakembert, hogy miben talál még motivációt ennyi siker után. „Motivációt találni könnyû, ha a földön tudsz maradni a sikerektõl. Tisztában vagyok vele, hogy kivételesen szerencsés ember vagyok emberileg és szakmailag is. Én minden munkanapomra úgy tekintek, szeretnék megdolgozni azért, hogy kiérdemeljen azt a megtiszteltetést, hogy itt lehetek. A világon a nõi kosárlabdában erre a posztra vágyik az összes edzõ. Ahhoz, hogy legyen esélyed trófeákat nyerni, ilyen nagyszerû csapathoz kell kerülni. Nõi kosárlabdában nagyon kevés ilyen hely van. Még éhes vagyok a sikerre. Szenvedéllyel tekintek a munkámra. Nagyon sok áldozatot követel meg, de családomat és engem is kompenzálnak a sikerek. Szeretnénk folytatni ezt az utat.” – zárta a beszélgetést Mendez.

Hirdetés