Hirdetés
Nagyvilág

Milyen hatással lehet a sportolók teljesítményére a koronavírus?:

:

Hirdetés

Nem telik el úgy nap, hogy ne jelenne meg hír olyan ismert profi sportolóról, aki megfertőződött az új koronavírussal. Például a női kosárlabda kapcsán lapunkban is több ilyen történetet közöltünk már. Adódik a kérdés, hogy milyen hatással lehet ez a pályafutásukra, későbbi teljesítményükre. A DIGI Sport erről kérdezte Dr. Merkely Bélát, a városmajori szív- és érgyógyászati klinika igazgatóját.

Nem gondolom, hogy a sportolók ki lennének téve ennek a fertőzés veszélyeinek. Megbetegedhetnek, de minimális tünetük lesz. Azon a jó pár sportoló között, aki bizonyítottan elkapta a vírus, én alig ismerek olyat, akinek bizonyítottan felső légúti tünetei lettek volna. Tünetmentes hordózóként ezzel az acélos szervezettel könnyen viselték a megbetegedést. Az immunrendszer erőssége, a rendszeres sport egyértelműen javítja a kimenetelt. A sportolók túlnyomó észre sem vehette, hogy átment rajtuk a vírus.

– válaszolta Dr. Merkely Béla, akit kérdeztek arról is, hogy a kiváló immunrendszerrel rendelkező profi sportolóknak miért kell karanténban lenniük, ha veszélyeztetett helyről vagy például légióskodás után térnek haza.

Ezek a sportolók döntően vektorok. Tehát, viszik a vírust. Adott esetben idősebb betegeket veszélyeztethetnek. Az a karantén, ami kötelező volt számukra, azért volt fontos, hogy tünetmentes hordozóként ne tudják ezt átadni.

Megoszlik arról a szakemberek véleménye, hogy az, aki átesik a fertőzésen, kap-e védettséget. Dr. Merkely Béla azon az állásponton van, hogy kap és ez a sportolók esetében egy biztonságot, tervezhetőséget is jelenthet.

Hogy ez milyen szinten és mennyi ideig ad védettséget, én azt gondolom, hogy hasonlóan a légúti fertőzésekhez, ad védettséget. Hogy három évig vagy hosszabb ideig, nem lehet megmondani. Azok a sportolók, akik étestek ezen a fertőzésen, elég nyugodtan készülhetnek a következő nagy versenyre vagy a jövő évi olimpiára.

– fogalmazott. Otthoni munkára szinte mindenki kapott edzéstervet, de vannak klubok, ahol kiscsoportos edzések is zajlanak. Dr. Merkely Béla szerint ezekre szükség van.

Ez helyes és rendben van. Ha egy-két hónapon keresztül nem végez kellő intenzitású sporttevékenységet, akkor izomzata, légző kapacitása, szívizomereje gyengül és nehéz lesz újra csúcsformába kerülni. Azt is tudjuk, hogy a mindennapi terhelés 40%-ánál van ez az úgynevezett határ. Vannak edzőik minden sportolónak, akik pontosan tudják, hogy mik azok a tevékenységek, amelyek ezt a 40%-ot hozni tudják.

Fotó: USA.Basketball

Hirdetés