Hirdetés
Archivum

Minden adott Olaszországban egy klasszikus döntõhöz:

:

Hirdetés

Szerdán este kezdetét veszi Olaszországban a Famila Schio és a Passalacqua Ragusa bajnoki döntõje. A két klub az elmúlt hat évet tekintve negyedik alkalommal csap össze a fináléban. Eddig minden alkalommal sorsdöntõ ötödik meccsre került sor és mindig a Schio ünnepelhetett.

Fotó: Facebook.com/lupebasket

Fotó: Facebook.com/lupebasket

A Schio és a Ragusa versenyfutása az utóbbi idõben Olaszországban igazi klasszikussá nõtte ki magát. A 2013/14, 2014/15 és 2017/18-as szezonok után negyedszer vív egymással bajnoki döntõt ez a két alakulat. Szinte példátlan széria, hogy mindegyik eddigi párharc ötmeccses drámai csatába torkollott. Nagyon más alaphelyzetbõl dolgozik a két klub, hiszen amíg a Schio az Euroligához komoly erõforrásokat mozgósítva igyekszik versenyképes lenni nemzetközi porondon, addig a Ragusa elsõsorban a hazai erõfelmérõkre koncentrál. Ez idén például markánsan kifizetõdött, amikor a Schio és a Reyer Venezia elõtt az Olasz Kupa trófeáját el tudták hódítani.

Mindkét gárda rendkívül hullámzó szezont fut idén. A Schio az idei évnek átakított kerettel vágott neki, de sokáig nem akartak jönni az eredmények. A télen Allie Quigley szerzõdtetésével léptek elõre, de azzal, hogy nemzetközi porondon nem sikerült maradandót alkotni (az Euroligából az Európa Kupába estek vissza, de ott az Orenburg búcsúztatta õket) és az Olasz Kupában kellemetlen meglepetés érte a csapatukat, bõven lehet hiányérzetük. A Ragusa is sokáig szenvedett, elég annyit mondani, hogy õsszel az elsõ 10 meccsükbõl hatot azzal a lendülettel elveszítettek. Nekik az Olasz Kupa elhódítása összességében teljessé teszi eddig az évadot. A rájátszásban a Schio stabilnak bizonyult. A Vigarano-t kiütötték és ugyan egyet botlottak otthon a San Martino ellen, de a késõbbi két idegenbeli sikerük megmutatta valódi erejüket. Eközben a Ragusa a Luccát ütötte ki, majd a Reyer Veneziával vívott emlékezetes ötmeccses csatát. Idegenben harcolták ki a fináléba kerülést.

A két gárda statisztikái és játékoskeretének szerkezete között nincsen markáns különbség. A szerzett pontok átlagát nézve a Schio 75,9-et míg a Ragusa 75-öt jegyzett meccsenként. A duplák mezõnyszázalékát nézve 44,8% – 37% az arány, itt egy kicsit nagyobb a Schio fölénye. Ahogy a triplákra is igaz ez, ott 45,9% áll szemben 34%-kal. A lepattanók terén a Schio 36,8-at átlagol meccsenként, míg a Ragusa 33,5-öt. A két gárdában az igazán extra, hogy több olyan zsenit vonultatnak fel, akik egy-egy villanással bármikor eldönthetnek ilyen téttel bíró találkozót. Elég arra gondolni, hogy a Schio-nál Allie Quigley klasszisa mellett a festékben ott magasodik Jantel Lavender és Sandrine Gruda. Mellettük pedig még beszállhat, ha nem sérült Eva Lisec, miközben a Dotto, Battisodo, Crippa és a szezont az eredeti tervekkel ellentétben végig játszó Masciadri négyese egy nagyon markáns olasz magot ad. Ebben állnak jobban, mint a Ragusa. Ott az Olasz Kupában MVP-nek megválasztott, egészen zseniális évet produkáló Dearica Hamby mellett Jessica Kuster, Jillian Harmon és Nicole Romeo alkot egy bombaerõs négyest. Talán ilyen tekintetben õk így együtt az olasz mezõny leghatékonyabb légiós-sora. A Schio-val ellentétben viszont jóval kevesebb segítséget kapnak a padról. Ez pedig döntõ lehet az elhúzódó elõdöntõ párharcuk miatt.

Az idei szezont nézve mindkét csapat hozta hazai meccsét riválisa ellen. Ha a döntõben is így lesz, akkor a Schio szerzi meg a bajnoki címet. A 2-2-1-es rendszerben kiírt fináléban ugyanis náluk van a pályaelõny. Tehát az elsõ kettõ és szükség esetén az ötödik meccs házigazdája lesz a címvédõ. Pályaelõnyön túl a mélyebb keret, a valamivel stabilabb védekezés és az ilyen hõfokú csatákban való nagyobb rutin szól a Schio oldalán. A Ragusa extra csapategységére építhet. A Reyer Venezia ellen is bizonyították az elõdöntõben 0-2-rõl felállva, hogy ez mennyit jelent. Nyugodtan készülhetünk idén is hosszú bajnoki döntõre.

Hirdetés