Hirdetés
3x3

Mindent vitt Pozsonyban a magyar válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap este lezárult a 3×3-as U23-as Nemzetek Ligájának pozsonyi fordulója. Veretlenül nyerte mindhárom tornáját a magyar válogatott. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük a tapasztalatokról.

“Nem találok szavakat! Nagyon durva három napon vagyunk túl mentálisan és fizikálisan is. Hatalmas most a boldogság! A magyar U23-as csapatnak még biztosan nem volt ilyen Nemzetek Ligája fordulója, de megkockáztatom, hogy a sorozatban más konferenciákban sem nyert senki kilencből kilenc mérkőzést egy hétvégén. Bebizonyítottuk minden kétkedőnek, hogy a magyaroknak igenis helye van a 3×3 világában. Nagy szüksége van erre. Három nap alatt közel 100000 pontot gyűjtöttünk. Ennél nagyobb bizonyíték nem kell. Menni kell tovább 3×3-ban.” – mondta lapunknak Süle Krisztina.

Vasárnap Szlovéniát 15-9-re, Ausztriát 21-20-ra, majd a döntőben Csehországot 21-15-re győzték le a mieink, akik ezúttal Kovács Kitti, Pusztai Petra, Tenyér Zsófia, Tóth Orsolya összeállításban szerepeltek. “A vasárnapi tornán sem volt kérdés a győzelmünk. Én még az osztrák meccsen is biztos voltam a sikerben. Olyan hitük van a játékosoknak, hogy elképesztő. Úgy teljesítettük a három napot, hogy végig maximumot adott a csapat. Amikor vasárnap reggel lementünk edzeni, az első tornájára készülő Kovács Kitti mondta, hogy ő is szeretne a “winner” tábla mögött állni. Nem lehetett más a cél, mint a harmadik tornagyőzelem megszerzése.” – tette hozzá a szakvezető.

A vasárnapi játéknapon volt a legeredményesebb válogatottunk, 57 szerzett ponttal zártak a lányok. Ez 19 pontos átlagnak felel meg, ami a női mezőnyben az egész hétvége legponterősebb teljesítménye. “Mindhárom nap jól védekeztünk, de most elképesztően ment a labda, minden összeállt támadásban. Nem azt mondom, hogy másodlagos a védekezés, mert nagyon hiszek benne, de amikor ilyen szinten megy a támadás, akkor érthetően egy kicsit háttérbe szorul. Ráadásul ezt az eredményt megint másik négyessel értük el. Ez is azt bizonyítja, hogy ez a hat játékos mennyire csapat. Az összetartás elején ezt fogalmaztam meg célul, hogy csapatként legyünk erősek.” – hangsúlyozta Süle Krisztina.

Fotó: FIBA.Basketball

Három nap alatt kilenc mérkőzést lejátszani még hat játékossal is rendkívül megerőltető feladat. “Élvezték a lányok a játékot. A három nap alatt sokszor mondtam, hogy csak mosolyogjanak.” – avatott be Süle Krisztina a siker hátterébe.  “A döntő előtt azt beszéltük, hogy idáig is extra ez a szereplés, de jön az utolsó meccs és adjunk ki magunkból ott is mindent. Úgy kezdtünk, hogy nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Volt egy-két érdekes fújás, kaptunk egy-egy pontot figyelmetlenségből, de szinte nem számított, mert annyira kézben tartottuk és reális esélyünk volt a 21 pont elérésére, ami sikerült is.”

A magyar csapat augusztus elején Szolnokon folytatja szereplését a sorozatban. Ott ugyanezzel az öt riválissal találkoznak a lányok.

“Hiszek abban, hogy szinten tartható ez a jó forma. Most másfél-két hét pihenő következik, ami mindenkinek jól fog jönni. Fizikálisan és mentálisan is szükség van erre. Vannak, akik már május eleje óta dolgoznak. Szolnok előtt így is több, mint két hetünk lesz felkészülni. Ott formába lehet újra jönni. Oda már úgy megyünk, hogy hármat nyertünk. Pontosan tudjuk, hogy az összetettben hogy állunk. A cél továbbra sem változott, mindegyik tornán nyerni szeretnénk, de a legfontosabb, hogy bejussunk a nagydöntőbe. Ez most egészen elérhető közelségbe került, de nincs vége. Maximális koncentrációra lesz szükség. Nagyon remélem, hogy a hazai közönséget is jó eredményekkel örvendeztethetjük meg.” – mondta Süle Krisztina.

Az U23-as világbajnokságra még nem nevezte meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a beugrót Oroszország helyett. Eddig is volt esély arra, hogy hazánk kapja meg ezt a lehetőséget. Egy ilyen jó szereplés tovább erősítheti a pozícióinkat. “Jó lenne, ha minket kérnének fel egy ilyen teljesítmény után. Meglátjuk, hogy mi lesz. Egyelőre én azzal nem kalkulálok. Most a következő feladatra koncentrálunk, ami Szolnok. Ettől függetlenül nagyon megérdemelnék a lányok.” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány, aki többekkel már 4-5 éve dolgozik kitartóan.

“Jáhni Zsófi, Tóth Orsi, Tenyér Zsófi, de még Kovács Kitt is évek óta itt van. Beigazolódott, hogy az évek alatt megszerzett rutin mennyit tud segíteni. Kiegészülve Pusztai Petrával és Takács Emesével, akik nagyon jól szálltak be ebbe. Pusztai Petra tényleg erre a sportágra született és most bebizonyította, hogy mentálisan is alkalmas a 3×3-ra. Kitartóak a csajok, évek óta jönnek és csinálják. Nagyon jó generáció, akiket ha tudnánk éveken át versenyeztetni, akkor belőlük egy eredményes felnőtt csapat is formálható lenne.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés