Hirdetés
Magyarország

“Mindig a legjobbadat akarod nyújtani, hiszen a legjobb csapatban vagy” – Nevena Jovanovic Sopronról:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Az idei évadtól a Sopron Basket együttesét erősíti Nevena Jovanovic. A szerb válogatott játékossal a soproni klub készített egy videós portrébeszélgetést.

“11 éves koromban, 2001-ben kezdtem kosarazni Kraljóban, ami a szülővárosom Szerbiában.” – mondta a kezdetekről Nevena Jovanovic, akit a légiós éveket megelőző hazai időszakról is kérdeztek.

“Jó volt! Sokkal fiatalabb voltam, de az volt az első alkalom, hogy távol játszottam az otthonomtól. Akkor kellett megszoknom, hogy egyedül vagyok, így éljem az életemet. Én választottam, és persze kezdetben nem volt könnyű, de megéri. Amikor a Partizanban játszottam a szövetségi kapitány Maria Maljkovic kezei alatt, akkor tripláztunk. Megnyertük a bajnokságot, a kupát, a Balkán Ligát, szóval az egy emlékezetes év volt. Elmentem Törökországba, Franciaországba, Lengyelországba, aztán újra Magyarországra jöttem.”

Ahogy Jovanovic is kiemelte, igen sok országban kipróbálta magát. “Őszintén, én nagyon élvezem. Minden ország más, mindenhol lehet valami újat tanulni, nyelveket.” – tette hozzá. “Embereket ismerhetünk meg, az életstílusukat, az életeiket és én nagyon élvezem. Megtisztelő, hogy nekünk megadatik ez a lehetőség az életben, hiszen azt tehetjük, amit szeretünk és ez még könnyebbé teszi az egészet. Az csináljuk, amit szeretünk és ha ezt elfogadjuk, tanulhatunk valami újat.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A válogatottal két Európa-bajnokságot nyert Nevena Jovanovic és két olimpián szerepelt. Rióban bronzérmet szerzett a szerb nemzeti csapattal, Tokióba negyedik helyen zártak.

Ez a generáció 2013 elején kezdett Majkovic edzővel. Az első sikerünk pedig pont itt Magyarországon volt, egészen pontosan Budapesten. Ezért mondtam, hogy Magyarország és természetesen Budapest mindig különleges lesz számomra. Ezt nehéz szavakkal leírni, mert nincs köze a sporthoz, hanem az érzelmekhez. Amikor a válogatottban játszol és hallgatod a himnuszt, az egy olyan érzés, amit nem lehet szavakba önteni. Másfelől minden játékosnak nyomás is ez, hogy minden pillanatban a legjobbjukat nyújtsák, azonban ez mindenképpen a legjobb élmény, amit egy sportoló átélhet.

– foglalta össze a válogatottal kapcsolatos érzéseit Jovanovic, mielőtt az olimpiáról is beszélt volna.

“Az első gondolatom az volt, leírhatatlan, hogy a világ legjobb sportolói vesznek körül. A mostani év más, de 2016-ban tényleg a legjobb sportolókat láthattuk. Találkoztunk Nadallal, Serenával és még sok más sportolóval, mint Usain Bolt. Csupán az, hogy ezekkel az emberekkel egy helyen lehettünk, rengeteget jelent. Ráadásul bronzérmet nyertünk, így a lehető legtöbbet kihoztuk belőle.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nevena Jovanovic arról is beszélt, hogy mivel tölti a szabadidejét. “Énekelek! Sokan kinevetnének ezért, de anyukámmal már viccelődtem azon, hogy ha befejezem a kosárlabdázást, akkor elmegyek egy tévés tehetségkutatóba. Nagyon szeretem a zenét, szeretek olvasni, sétálni.”

Amikor aláírtam a szerződést a Sopronnal, tudtam, hogy milyen csapat van itt, nem csak hazai, de európai viszonylatban is. Mindig magas céljaik vannak és ez jó egy játékosnak. Ez előny is, de kihívás is. Mindig a legjobbadat akarod nyújtani, hiszen a legjobb csapatban vagy. Biztos vagyok benne, hogy a csapat céljai a legmagasabbak, hiszen az utóbbi években mindig nyertek. Amit én szeretnék, az segíteni a csapatnak, amit mindig is teszek, két irányba, azaz védekezésben és támadásban egyaránt. Különösen védekezésben, mert ez vagyok én, ezt szeretem csinálni. Energikus játékos vagyok, ezért úgy gondolom, tudok egy kis energiát hozni a csapatba.

– mondta a soproni lehetőségről Nevena Jovanovic, majd hozzátette. “Jól érzem magam itt! Elsősorban azért, mert amikor Jecával, Mateóval vagy akár Pistával beszélek, úgy érzem, mintha nem is egy klubcsapatban lennék, hanem a válogatottban. Stevan is az edzőm volt ott.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A szezon első kihívásairól is beszélt Jovanovic. “Nem volt könnyű alkalmazkodni, még mindig vannak hiányzóink, de egyelőre minden jó. Nagyon élvezem, hogy itt lehetek Sopronban ezzel a csapattal és remélem, hogy amikor nehezebb feladatok jönnek, minden ilyen marad. Megmarad a pozitív energia, amire szükségünk van.” – összegzett.

A teljes beszélgetés az alábbiakban látható:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés