Hirdetés
Magyarország

“Mindig hatalmas megtiszteltetés felölteni a címeres mezt” – interjú Török Ágnessel:

:

Fotó: SERCO UNI Győr

Hirdetés

A magyar női válogatott két nagyon fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik előszőr Izland, majd Románia ellen – mindkét találkozóra Miskolcon kerül sor, a DVTK Arénában. Ahogy arról beszámoltunk, Székely Norbert szövetségi kapitány 16 játékost hívott be a magyar válogatott bővített keretébe, ebből pedig hármat a SERCO UNI Győr női kosárlabda csapata ad. Török Ágnes, Dubei Debóra és Dombai Réka is Miskolcon szerepel majd nemzetünk színeiben, míg a stábban a győri együttes vezetőedzője, Cziczás László másodedzőként lesz jelen. Ezen kívül pedig a nyugati csapat fizioterapeutája, Burdi Szabolcs a válogatottban szereplő játékosok egészségéért lesz felelős. A sorozatos megmérettetések előtt oldalunk Török Ágnessel beszélgetett, aki a válogatottal kapcsolatos várakozásai mellett a győri szezon eddigi alakulására is kitért.

Az összetartás kezdete előtt Székely Norbert szövetségi kapitány is nyilatkozott oldalunknak, mely IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Január elején az Európa Kupa a csoportkörök után az egyenes kieséses rendszerben folytatódott, ahol a legjobb 32 csapat között a SERCO UNI Győr együttese is szerepelt. Török Ágnes elmondása alapján a karácsonyi ünnepek után nagyon motiváltan kezdte meg a munkát a győri gárda, szerettek volna borsot törni a török óriásklub, Galatasaray orra alá, ám végül mindkét találkozót vereséggel zárták. Összesítésben 142-115-re maradt alul a zöld-fehér gárda, vagyis számukra véget ért az idei európai kupasorozat. Török Ágnes első körben csapata nemzetközi porondon nyújtott teljesítményét értékelte.

“Úgy gondolom, hogy összességében egy sikeres Európa Kupa szereplésen vagyunk túl a Győrrel, hiszen hosszú évek óta nem sikerült továbbjutnunk a csoportból, idén viszont sikerült megtörni ezt a rossz sorozatot, lényegében ugyanis csoportelsőként jutottunk tovább az egyenes kieséses szakaszba.” – kezdte gondolatmenetét a győri klasszis. – “Az egyetlen hiányérzetünk ezzel a továbbjutással kapcsolatban az, hogy, ha egy kicsit jobban koncentrálunk a csoportmérkőzéseken, s nem gyűjtünk be azt a két bizonyos vereséget, akkor az erőrangsorban is előrébb végezhettünk volna, és nem rögtön a Galatasaray-al kerülünk össze. Akkor valószínűleg egy gyengébb ellenféllel kellett volna megmérkőznünk, és talán még egy körrel tovább tudunk jutni. Ez azonban már a múlté, s azt gondolom, hogy így is nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk, rengeteget kihoztunk ebből az idei európai kupasorozatból.

Csalódásnak tehát egyáltalán nem mondanám a történteket. Ahogy azt említettem, az sajnálatos, hogy míg bravúros meccseket nyertünk a csoportban, két olyan mérkőzést veszítettünk el a litvánok ellen, ahol játéktudásban jóval többnek éreztem a csapatunkat. Ellenük kétszer is megbotlottunk, melynek következtében a rangsorban is lejjebb csúsztunk. Ennek ellenére viszont azt gondolom, hogy inkább a pozitívumokra kell koncentrálni. A csoportelsőségre, a továbbjutásra, vagy akár arra, hogy a Galatasaray elleni második mérkőzésen is abszolút szépen kosárlabdáztunk. Ezek szerintem mind olyan dolgok, amikre bátran lehet, és kell is építkezni a jövőben.” – fogalmazott Török Ágnes. 

Az Európa Kupa-szereplés lezárulásával a győri együttes fókusza teljes mértékben a magyar bajnokságra irányult. Török Ágnes együttese továbbra is gyönyörűen menetel, az eddig lejátszott 17 mérkőzésből csupán kettő zárult vereséggel, mely egészen pontosan a tabella második helyére helyezi a Győrt. A magyar válogatott játékos elmondása alapján azonban ez a két vereség sem szégyen, sőt, maximálisan büszke csapata eddigi teljesítményére, s örül, hogy egy ilyen kiváló program, szezon részese lehet. 

“A magyar bajnokságban eddig egy igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt együttesünk. Eddig csupán két vereséget gyűjtöttünk be, a Sopron és a Miskolc ellen idegenben, ám azt gondolom, hogy ezektől a csapatoktól egyáltalán nem szégyen kikapni, hiszen rendkívül nagy játékerőt képviselnek. Ezzel együtt viszont azt gondolom, hogy idén nagyon szépen összeállt a győri csapat. S bár még vannak rangadóink az alapszakasz második felében, én reménykedem benne, hogy meg tudjuk tartani a második helyet a tabellán, mellyel igencsak kedvező pozícióból várhatjuk a rájátszást.” – mondta a Győr válogatott kosárlabdázója, aki egyben arra is kitért, hogy vannak-e hiányérzetek csapata eddigi teljesítményét illetően:

“Ha nagyon szétszálazzuk a csapatunk játékát, akkor talán azt tudnám mondani, hogy a védekezésünkön kell keményítenünk. Ha megnézzük ugyanis az eddig lejátszott meccseinket, akkor az látható, hogy nagyon sok kapott ponttal operálunk. Ez nyílván egy remek támadójátékkal párosul, tehát mi is sok pontot dobunk, de erre nem feltétlenül lehet mindig alapozni, hiszen kifoghatunk egy olyan napot, amikor nem ülnek ezek a dobások. Pontosan ezért lenne jó, ha ebben a pár hónapban, ami maradt az idei bajnokságból, ki tudnánk építeni egy olyan védekezést, ami megbízható, és amire tudunk támaszkodni, akár a szorosabb találkozókon, nagyobb rangadókon is.”

Fotó: FIBA.Basketball

Február elején hivatalosan is bejelentette a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), hogy a 2023-as Killik László női Magyar Kupának a soproni Novomatic aréna ad otthont. A torna elődöntőit március 9-én, míg a bronzmeccset és a döntőt március 10-én rendezik, a négyesdöntő előtt azonban a csapatoknak a negyeddöntőből kell továbbjutniuk. A sorsolás szerint a negyeddöntőben a SERCO UNI Győr ellenfele a Vasas Akadémia együttese lesz, a találkozóra pedig február 16-án, 18:00-kor kerül sor az Egyetemi sportcsarnokban. Török Ágnes következőnek arról tett említést, hogy mégis mennyire van jelen a fejekben ez a nagyon fontos megmérettetés. 

“Amikor a válogatott szünet kezdete előtt elbúcsúztunk egymástól, esett pár szó Győrben a szünet utáni első találkozónkról, ami a Vasas elleni Magyar Kupa negyeddöntő lesz. Ekkor elhangzott többek között az is, hogy egyáltalán nem szabad félvállról vennünk ellenfelünket, sőt, valószínűleg egy elég kemény mérkőzésre számíthatunk. A Vasas ugyanis egészen biztosan maximális energiákkal fog megérkezni hozzánk, hisz ők is tisztában vannak azzal, hogy ez egy remek lehetőség a négyesdöntőbe jutásra. Ebből kifolyólag egy dolog már most biztos, csakis teljes koncentráltsággal és erőbedobással szabad kilépnünk a pályára február 16-án. Ki kell érdemelnünk, hogy ott lehessünk a Magyar Kupa legjobb négy csapata között, ami egy hatalmas dolog lenne, hisz megint csak egy sokéves rosszabb sorozatot tudnánk megszakítani.” – tekintett előre a Győr csatár posztú játékosa, aki minden téren meghatározó szerepet tölt be csapatában. Török Ágnes ugyanis együttese csapatkapitánya, ki nemcsak teljesítményével, de hozzáállásával is tökéletes példaként szolgál a körülötte lévők számára. Oldalunk szerkesztője következőnek azt a kérdést tette fel a válogatott kosárlabdázónak, hogy ő személy szerint hogy érzi magát – mind testileg, mind pedig lelkileg -, hogy bírja az idei szezon feszített tempóját.

“Nagyon szépen köszönöm a kérdést, (lekopogom) teljesen jól vagyok! Nyílván, ahogy te is fogalmaztál nagyon feszített volt a tempó a bajnokság kezdete óta, de azért itt-ott még így is tudtunk pár napot ‘lopni’ pihenésre. Karácsonykor volt egy nagyobb hangvételű szünetünk, ami kifejezetten jókor jött, tudtunk energiát meríteni az előttünk álló megmérettetésekhez. Nehéz időszakon vagyunk tehát túl, ez nem is kérdés, de még érzem magamban az energiát, és szerintem nem én vagyok az egyetlen. Az egész győri csapat szeretné a legtöbbet kihozni ebből az idei bajnokságból.

Ha az elmúlt pár évet vesszük alapul, akkor azt lehet mondani, hogy idén rendkívül erős a keretünk, ami elsősorban abban mutatkozik meg, hogy nagyon sok hasonló tudású játékosunk van. Ebből következik a tény, hogy nincsenek sokan, akik 30+ percet játszanak egy mérkőzésen, sokkal jobban eloszlanak a játékpercek. Így nyílván én is kevesebbet játszom az elmúlt évekhez képest, de ezt egyáltalán nem bánom! Remekül szerepel ugyanis a csapatunk, és örülök, hogy valamilyen szinten én is hozzá tudok járulni ehhez a sikerességhez. Elmondhatatlanul jó egy ilyen csapat részese lenni, és azt gondolom, hogy minden játékosnak ez az álma, hiIszen egy csapatsportról beszélünk. Ez pedig idén a mi csapatunkról abszolút elmondható, hisz nagyon egyben vagyunk. Azt gondolom, hogy nagy dolgokra vagyunk hivatottak, és megint csak ismételni tudom saját magamat, örülök, hogy ennek én is részese lehetek!” – fogalmazott Török Ágnes.

Fotó: FIBA.Basketball

Amint az ismert, pénteken kezdetét vette a magyar női válogatott összetartása Miskolcon. A C-csoportban jelenleg a második helyen álló magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó két fordulójában előbb csütörtökön Izlanddal, majd vasárnap Romániával mérkőzik meg a DVTK Arénában. Mindkét találkozó fontos lesz nemzeti együttesünk számára, hiszen Izland ellen nagyarányú győzelemre, illetve Románia legyőzésére is szükségünk lesz ahhoz, hogy lányaink a legjobb csoportmásodikok közé kerüljenek, ezzel pedig kivívják az Európa-bajnoki szereplés jogát.

“Ez a következő két válogatott meccs – Románia és Izland ellen – egy nagyon hosszú utazás utolsó két állomása, ahol a cél végig ugyanaz maradt: kijutás az Európa-bajnokságra. Ezúttal két jóval kisebb célokért küzdő rivális lesz az ellenfél, így talán nem is a győzelem a kérdés, hanem inkább a különbség. Így tehát olyan szempontból lesz most más a gondolkodásmód, hogy az a legfontosabb, hogy minél több ponttal nyerjünk mindkét mérkőzésen. Nagyon motivált a csapat, ami tisztán látszik a játékosokon is, s bár más hangvételű lesz ez a következő két találkozó, azt gondolom hiányérzete senkinek sem lesz. A motiváltság viszont nem is lehet kérdéses, hiszen hazai közönség előtt játszunk, egy nem is akármilyen helyszínen, ez pedig szerintem duplán megdobja az akaraterőt.” – fogalmazott a válogatott játékos. 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) számolgatott a kijutást illetően. Az esélyek azonban változhatnak, ha válogatottunk nem teljes kerettel tud kiállni Izland, illetve Románia ellen. Az utóbbi időben ugyanis két sérülés is történt: míg a Castors Braine Európa Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén Lelik Réka sérült meg, addig a Szekszárd legutóbbi Euroliga találkozóján Studer Ágnes szenvedett sérülést. Török Ágnes következőnek a történtekre reagált.

“Ahogy látom, a stábunk teljesen tisztában van az esélyeinkkel, a számokkal, én viszont úgy gondolom, hogy játékosként nem a mi feladatunk a számolgatás. Nekünk a tudásunk legjavát kell nyújtanunk, ami biztos vagyok, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy megfelelő különbségekkel nyerjük meg az előttünk álló két mérkőzést. Ami pedig a sérültjeinket illeti, információink szerint míg Studer Ági kisebb, addig Lelik Réka kicsit komolyabb sérüléssel bajlódik, de tudomásunk szerint mindkettejükre számíthatunk a miskolci edzőtáborban. Az pedig, hogy a mérkőzéseken bevethetők lesznek-e, majd a meccsek előtti napokban fog eldőlni. Én azonban nem aggódom. Nem hinném, hogy a történtek bármilyen formában is aláásnák a csapatunk teljesítményét. Hogyha úgy adódik, és valakinek esetleg be kell ugrani helyettük, egészen biztos, hogy az illetők is készen fognak állni a feladatra. Aggodalomra tehát semmi ok!” – mondta Török Ágnes, a beszélgetést pedig saját, személyes céljaival zárta. – “Elképesztően várom a mérkőzéseket – a címerest mezt mindig hatalmas megtiszteltetés felölteni. Szeretnék mindkét találkozón a maxon pörögni, ez lesz az elsődleges cél, illetve az, hogy mindenben segítsem a csapatot, ha kell a pályán, ha pedig kell a pályán kívülről.”

Fotó: MKOSZ

Hirdetés