Hirdetés
Magyarország

“Mindig is a győzni akarás és a maximum a cél számomra”:

:

Hirdetés

A Sopron TV Mozaik című közéleti műsorában Magyar Biankával, a TFSE-MTK vezetőedzőjével készült egy hosszabb beszélgetés.

A csonka szezonban a Magyar Kupában a négy közé jutott a TFSE-MTK. A bajnoki tabellán pedig a 6. helyen állt, amikor leállt a sportág. “Újoncként szép eredményeink voltak és nagyon sajnáljuk, hogy a bajnoki rájátszásban nem tudtuk megnézni azt, hogy milyen helyezést érhettünk volna el. Abban bízom, hogy jövőre ez sikerülni fog.” – értékelte az elmúlt szezont Magyar Bianka, akit Sopronban fogott meg a kosárlabda szeretete.

Sopronban kezdtem kosarazni és Sopronnak köszönhetem azt, hogy a kosárlabda iránti lelkesedésem ekkora. Itt olyan meccseket, olyan Sopron – Pécs rangadókat láttam, amitől egyből kedvet kaptam a kosárlabdához. Sajnos nem lett belőlem profi kosárlabdázó. Talán egy kicsit későn kezdtem el kosárlabdázni, de tudtam, hogy a sportág mellett szeretnék maradni. Ha nem lehet belőlem jó játékos, akkor szeretnék jó edző lenni és az érettségi után tudatosan készültem erre. Így kerültem a TF-re.

– mondta a fiatal edzőnő, akit a legnagyobb európai szakportál az év edzőjének választott a magyar bajnokságban.

“Nagy büszkeséggel tölt el. Tudom viszont azt, hogy én még nem vagyok készen és nagyon sokat kell még tanulnom.” – tette hozzá Magyar Bianka, akit a csapat hamar elfogadott. “Félsz érzés soha nem volt bennem. Bizonyítási vágy és lelkesedés fűtött. A lányok jól fogadtak, talán van egy olyan határozott kiállásom és a felkészültségemből is láthatják, hogy nincs okuk kételkedni bennem. Mindig igyekszem maximálisan odatenni magam, hogy lássák rajtam a vezető szerepet és igyekszem megfelelni ezeknek a kritériumoknak.”

Mindig is a győzni akarás és a maximum a cél számomra.

– mondta a beszélgetésben Magyar Bianka, aki kiemelte, hogy a lélektani szempontokat fontos előtérbe helyezni.

“Itt az élvonalban a felnőttekkel dolgozva, nem elég az, hogy bemegyek felrajzolom a figurát, elmondom a gyakorlatokat. Komolyan kell a lelkekkel is foglalkozni. Főleg úgy, hogy nőkről van szó. Nem beszélve a külföldi játékosok ego-menedzselésével. Legalább annyira fontos, mint az, hogy megtartsak egy edzést vagy az, hogy hogy készüljünk az ellenfelekre. Inkább a kis dolgokban hiszek, de azokat maximális precizitással, alapossággal szeretem megkövetelni. A lélektani szempontokra ezáltal próbálok odafigyelni. A legkisebb dolgokat a csirájában igyekszem elfojtani, hogy ne legyen belőle később probléma.”

Magyar Bianka törekszik arra, hogy megtalálja az egyensúlyt a vezető szerepe és a pályán kívül a játékosokkal való kapcsolattartás között.

Próbálom megtalálni azt a kettősséget, hogy edzésen tudják én vagyok a főnök. Edzésen kívül, ha elmegyünk egy kávéra vagy beszélgetünk, akkor tudják azt a játékosok, hogy bármikor fordulhatnak hozzám a problémájukkal. Nem játszunk alá- és fölérendeltségi viszonyt. Egyenrangú partnerei vagyunk egymásnak. Tudják azt, hogy azért vagyok ott, hogy jobbak legyenek. Ők pedig azért, hogy a csapat jobb legyen és ezáltal az én munkámat segítsék. Próbálunk ilyen egészséges harmóniát kialakítani.

– hangsúlyozta a TFSE-MTK szakvezetője, aki nem titkolta, hogy mindene a csapata. “Velem vannak éjjel-nappal. A csapat számomra az első helyen van. Próbálom megtalálni azokat a lehetőségeket, például elkezdtem jógázni, amikor kicsit magammal foglalkozom. Úgy gondolom, hogy ezt soha nem fogom tudni teljesen elengedni. Ez egy szenvedély nekem.”

Január elején a TFSE-MTK vezetőedzőjeként tért vissza szülővárosába, Sopronba Magyar Bianka, akit erről az élményről is kérdeztek:

“Mindig is az volt a vágyam, hogy vezetőedző legyek az első osztályban. Ez sikerült is. Nem titkolt vágyam, hogy Euroligás vezetőedző legyek és ha ez egyszer a szülővárosom csapatával jönne össze, az extra lenne. Nyilván erre most még nem állok készen. Nekem most még más az utam, de  az, hogy abban a csarnokban, ahol játszottam, edzettem, most ott állhattam az oldalvonal mellett, leírhatatlan érzés volt.”

Idén a TFSE-MTK soproni magja még tovább bővült. “Sterbenz Tamás, a szakmai igazgató és a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese, Németh Alma szintén soproni és nagyon nagy szerepe volt a feljutás kivívásában, Katona Szidónia pedig most igazolt a csapathoz. Négyfős soproni brigád alakult Pesten.”

– tette hozzá Magyar Bianka, aki arról is beszélt, hogy mi mindent köszönhet Sopronnak.

“Szinte mindent. Ha itt nem kapok olyan impulzusokat, hogy kimegyek kisgyerek koromban a hétvégi meccsre és megdobban az ember szíve, amikor egy ilyet átél… Ezek az élmények vezéreltek afelé, hogy én ezt szeretném átélni edzőként. Jó érzés hazajönni, szeretem Sopront és ahogy említettem: szeretnék egyszer majd a Sopron kispadjára leülni.”

A TFSE-MTK-nál is zajlik a következő szezon előkészítése, az edzésmunka pedig hétfőn indul.

Augusztus 10-én kezdjük meg egy közös ebéddel az új szezont, ahol Mocsai Lajos rektor és Sterbenz Tamás rektorhelyettes fogadja a csapatunkat. Itt vázolni fogjuk a programot. 7-8 hetes felkészülést fogunk teljesíteni. Az első héten felmérések vannak a programban és az erőnléti edző által vázolt alapképzések lesznek. Elmegyünk majd Miskolcra edzőtáborozni szeptember elején 9 napra, ahol felkészülési meccseket is fogunk majd játszani. Nagyon reméljük, hogy el tudjuk kezdeni október elején a bajnokságot. A cél, hogy megismételjük a tavalyi sikereket. Én mindig szeretek előrébb lépni, fejlődni és bízom abban, hogy előrébb tudunk lépni.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés