Hirdetés
Archivum

Mirõl árulkodik a FIBA sorozatok csapatlistája?:

:

Hirdetés

Pénteken mutatta be a FIBA a nõi kosárlabda Euroliga és Európa Kupa 2019/2020-as kiírásának mezõnyét. Érdemes egy kicsit jobban megnézni, hogy milyen trendeket rajzol ki a következõ szezon csapatlistája.

A legfontosabb, hogy Magyarországról az Euroliga fõtábláján szerepel a Sopron Basket, a sorozat selejtezõjében vehet részt az Aluinvent DVTK. Az Európa Kupa fõtábláján pedig a CMB Cargo UNI Gyõr, az Atomerõmû KSC Szekszárd, a VBW CEKK Cegléd és a PEAC-Pécs együttesét követhetjük. A hat résztvevõvel Magyarország az egyik legnépesebb kontingenst biztosítja a FIBA sorozatai számára. A törökök hét gárdát neveztek, a franciák, az oroszok és hazánk hatot-hatot, míg a spanyolokat öt alakulat képviseli.

Nagy változásokat ígér az új szezon, rengeteg a kérdõjel. Az Euroligában két tradicionális gárdával nem találkozhatunk, hiszen a Salamanca és a CCC Polkowice sem lesz ott a rajtnál. Spanyolországból csak a bajnok kapott helyet a sorozatban és ezzel – a többek között Sonja Petrovicot is szerzõdtetõ – Girona élt is. A Salamanca így az Európa Kupában indul, ahol bizony a végsõ gyõzelemre is esélyes lehet. A CCC Polkowice lengyel bajnokként fõtáblás lehetett volna, de a klubnál a cipõipari óriás csökkentette a nõi kosárlabdára fordítandó forrásokat, így maradt számukra az Európa Kupa. A Gdynia lett a beugró, akik 2010 után térnek vissza a legjobbak közé. Az egykoron döntõt is játszó klubnál „kellõen erõs” keretet ígértek a selejtezõre.

Ha a nagy nemzeteket nézzük, akkor az oroszoknál csak az EL-címvédõnél, tehát a kulcsemberei többségével már télen hosszabbító UMMC Jekatyerinburgnál nincsenek kérdõjelek. A Dinamo Kurszknál még mindig várat magára a csapathirdetés. A zuhanyhíradó ígér meglepetéseket a korábbi sajtóhírekhez képest. Orenburgban pedig nagyon bánhatják, hogy a tavalyi Euroliga gyõzelem után a Fener kivásárolta Victor Lapena vezetõedzõt. Remek munkát végzett a spanyol szakember.

Ezzel át is tértünk a törökökre, akiknél a költségcsökkentés ellenére ütõképes keretet kialakító Fenerbahce mellett szintén csak kérdõjelek vannak. A Cukurova kapcsán májusban még az is felmerült, hogy a YDÜ megszûnéséhez hasonlóan politikai okok miatt õk is bedobják a törölközõt. Ezt nem tették, igaz keretet sem hirdettek. A Botas esetében pedig óriási kérdés, hogy egy Euroliga gárdát miként sikerül finanszírozni. Tavaly kisebb célok mellett is akadtak gondjaik. Ezt az oldalt nem tudta összetenni a Galatasaray, akik pályán kiharcolták a részvételt, de végül csak az EK-ban indulnak. Ott ahol például az elmúlt idõszakban többször Euroligázó Hatay is.

Örömteli a nyugat-európai csapatok elõre-törése. A hat francia és az öt spanyol induló rendkívül fontos piacot teremt a szakágnak. Mondani sem kell ennek a jelentõségét. Az Euroligában érdekes figyelni a debütáló bajnoki címvédõ Lyon-t, ahol rendkívül komoly klub épül. A Tony Parker nevével fémjelzett tulajdonosi kör extra munkát végez. A Bourges ezúttal is fõtáblás, míg a Lattes Montpellier-nek az elmúlt évad Európa Kupa döntõs menetelése után illene az Euroligában is letennie a névjegyét. Vagy legalábbis gyõzelmeket szerezni. Spanyolországból a Girona helytállása nem lehet kérdés, míg az Európa Kupában a Salamanca mellett a hosszú távon építkezõ Valenciát is érdemes lesz figyelni.

Nyugat-Európát nézve Olaszországból nem bõvült a mezõny. Maradt tehát a Schio – Velence kettõs. Más klubnak sem ambíciója, sem gazdasági erõforrása nincs a nemzetközi szereplésre. A négy belga gárda viszont figyelemre méltó. Úgy néz ki, hogy a válogatott sikereket próbálják a klubok is meglovagolni. A lengyelek is négy csapattal indulnak. A Polkowice a meggyengülése ellenére ütõképes lehet. A két-két svéd és német résztvevõ szépen színesíti a mezõnyt. Mellettük az Európa Kupában láthatjuk a szlovák (MBK Ruzomberok) és a román (AC Sepsi-SIC) bajnok gárdáját.

Hirdetés