Hirdetés
Archivum

Mit hozhat a jövõ az Adria Ligának?:

:

Hirdetés

A kosarka24.rs portálnak a közelmúltban nyilatkozott Vladimir Vukoviæ az Adria Liga irányító testületének elsõ embere és a Vojvodina nõi csapatának vezetõje. A szerb sportvezetõ a sorozat jövõjérõl és a reformtörekvésekrõl beszélt.

Vukoviæ elmondta, hogy az újvidéki Final Four alatt értekeztek a jövõrõl a klubok képviselõi, mely során szóba került egy új lebonyolítási rendszer is. Ennek egyik fõ mozgatója, hogy a szerb élklubok a következõ évadtól a teljes szezont végig játszanák a hazájuk bajnokságában – most csak a rájátszásban kapcsolódtak be – és ezzel párhuzamosan futna az Adria Liga.

Az idei évet értékelve Vukoviæ elsõsorban a gazdasági nehézségeket emelte ki. A szerb sportvezetõ szerint általánosságban az európai és ezen belül a délszláv nõi sport súlyos gazdasági válságban van, mely alól a nõi kosárlabda sem kivétel. Ennek tudható be, hogy a 12 csapattal induló sorozatot végül 9 gárdával fejezték be. A problémák ellenére az Adria Liga továbbra is az egykori Jugoszlávia térségének legerõsebb és legszínvonalasabb nõi kosárlabda versenysorozata – állította a sportvezetõ.

Mint arról itt az oldalon is sokat írtunk, nincs egységes rendszer az Adria Ligában és minden érintett nemzet szövetsége másként viszonyul a résztvevõ csapatokhoz. Ennek megfelelõen bár a 12. szezonját zárta a sorozat, még mindig vannak kérdõjelek a versenynaptárral kapcsolatban. Vukoviæ elmondta, hogy a cél a mérkõzésszám csökkentése és a nemzeti bajnokságokhoz való nagyobb alkalmazkodás.

A csapatokat két csoportra bontanák. A csoportmérkõzések során 4-6 mérkõzést játszanának, majd ezt követné egy rájátszás és a Final Four. Vukoviæ emellett szeretné jobban elnyújtani a szezont márciusra és áprilisra. Ezzel is lényegesen „szellõsebb” lenne a versenynaptár.

A PEAC révén elõször szerepelt az Adria Ligában olyan együttes, mely a volt Jugoszlávia határain kívülrõl érkezett. Vukoviæ ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Pécs különleges helyzetben van, hiszen a város közel fekszik a határhoz és minden csapat számára könnyen megközelíthetõ. A cél továbbra is az, hogy a ligát elsõsorban a volt Jugoszlávia csapatai alkossák. Közlekedés és az infrastruktúra szempontjából is ez lenne az ideális a számára.

A sportvezetõ ugyanakkor elmondta, hogy ettõl függetlenül megkezdõdtek a tárgyalások a magyar szövetséggel, hogy teljes értékû taggá váljon és ezzel megnyíljon az út esetleg más csapatok részvétele elõtt is. A Pécs kapcsán Vukoviæ kiemelte, hogy a klub érdeklõdött a részvételi lehetõségek iránt a következõ évadra is, amennyiben a vázolt átszervezés megvalósul.

Hirdetés