Hirdetés
Archivum

Mit hozhat Quigley-nek és Vandersloot-nak a chicagói edzõváltás?:

:

Hirdetés

A WNBA küzdelmeit tekintve itthon a legtöbben a Chicago Sky csapatát követik, ahol két korábbi válogatott honosított játékosunk Allie Quigley és Courtney Vandersloot szerepel. Érdemes megnézni, hogy a klubnál zajló változások mennyiben érinthetik õket. Mint ismert kedden mutatták be James Wade személyében az új vezetõedzõt.

Chicagóban úgy futottak neki az õsznek, hogy a legutóbbi szezonban szereplõ keretükbõl mindössze öten rendelkeznek élõ szerzõdéssel. Õk lényegében a Diamond DeShields, Gabby Williams nevével fémjelzett fiatal mag tagjai. Az edzõváltás egyik okát a szakírók éppen abban látták, hogy Amber Stocks edzõnõnek nem volt felhõtlen a viszonya a rutinosabb játékosokkal, akik ezt a kilépési pontot kihasználva szétszéledtek volna. A Sky tulajdonosai eközben a teljes keret megtartását tûzték ki célul és James Wade bemutatásakor gyakorlatilag kész tényként jelezték, hogy komoly változások az állományban nem lesznek.

Allie Quigley és Courtney Vandersloot megtartását a womenshoopsworld.com-nak nyilatkozva maga Wade is elsõdleges célnak nevezte. Õk „unrestricted free agent” státuszban vannak jelenleg, ezt azt jelenti, hogy teljesen szabadon igazolhatóak, bármikor, bárkihez aláírhatnának. A klub „core player” státusszal csak az egyiküket tudja adminisztratív úton magához láncolni. Tekintve azonban, hogy december végén lesz az esküvõjük, mindenki azzal számol, hogy közös csapatban képzelik el a jövõjüket. Vélhetõen hosszú távon terveznek Chicagóval és innentõl kezdve pedig jó eséllyel maradnak a klubnál.

A kulcsjátékosok közül a súlyos térdsérülés után lábadozó Jamierra Faulkner és a remek szezont szállító Cheyenne Parker „restricted free agent” státuszban van. Velük várhatóan számolnak is, amit az elõbb említett nyilatkozatában Wade szintén megerõsített. Ez a státusz egyébként azt jelenti, hogy a klub dönthet úgy: azt az ajánlatot, amit a korábbi sportolójuk kapott mástól, tartják és ugyanazokkal a feltételekkel teljesítik. Ebben az esetben a játékos köteles a régi csapatához aláírni.

Astou Ndour „reserved player” státusszal bír. Az egyre érettebb játékot mutató spanyol válogatott center tehát olyan játékos, aki három vagy kevesebb szezont töltött a ligában és vele a csapat elsõdleges tárgyalási joggal rendelkezik. A szándék szerint szintén marasztalják. Az ismertebb nevek közül így mindössze Alex Montgomery és Linnea Harper távozhat. Új érkezõkrõl még korai beszélni, hiszen nyilván a Sky vezetõi is szeretnék látni, hogy a fentebb vázolt tervekbõl mi valósul meg.

Egy biztos, hogy a 2019-es WNBA Drafton a negyedik helyen választhatnak. Ez egy nagyon trükkös pozíció, amit a herosports.com portálon olvasható nyilatkozatában Wade is kiemelt. Jó szemmel ilyen helyzetbõl még megszerezhetõ olyan játékos, aki extra képességû, illeszkedik a csapat szerkezetébe és azonnal szintet emelhet a játékon. Ugyanakkor kialakulhat kis balszerencsével olyan szituáció, amikor az elsõ három választásnál elviszik a Sky elõl azokat, akik tényleg érdemi segítséget nyújthatnak már jövõ nyáron. A szakmai stábra nem egy átvideózott éjszaka vár, hogy megtalálják a reálisan megszerezhetõ ideális jelöltet.

Összességében mégis az mondható el: ha minden a tervek szerint alakul, akkor eredményes évek elõtt állhat a chicagói klub. A rutinosabb játékosok pályafutásuk csúcsán vannak vagy abba az irányba haladnak, míg a fiataloktól folyamatos fejlõdés várható. Nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi évek draftjairól négy top5-ös választásuk szerepel a keretben. Már csak a nagy számok törvénye alapján is lesz, akinek kifut egy szép pályafutás. A tapasztalt és a feltörekvõ játékosok ideális egységéhez azonban egy mûködõképes játékrendszerre lenne szükség. Ez a legutóbbi évadban nagyon hiányzott. Gyakorlatilag egyáltalán nem védekezett a csapatuk, a legrosszabb mutatókat produkálták ezen a téren. Elég annyit mondani, hogy átlagban 90 pont felett értek el ellenük a riválisaik. Ehhez párosult meccsenként 15 eladott labda. Wade-tõl azt várják, hogy tudatosabb, szervezettebb legyen a gárda.

A fentebb linkelt nyilatkozatokban a frissen kinevezett szakvezetõ is karakteresebb védekezést, az eladott labdák számának csökkentését nevezte meg célként. Emellett gyors, sok labdajáratásra építõ szisztémát vázolt. Ebben egyértelmûen helye lenne Quigley-nek és Vandersloot-nak. Sok a kérdõjel és számtalan helyen elcsúszhatnak a chicagói tervek. Ha azonban jól sakkoznak és sikerül meggyõzni egy eredményes jövõképrõl a lejáró szerzõdésû játékosokat, akkor meghatározó gárda formálódhat. Van fantázia James Wade kinevezésében. A fiatal szakember jelezte: megtartja pozícióját a Jekatyerinburgnál is, amivel egyszerre két dolgot érhet el. Egyrészt napi kapcsolatban lesz Vandersloot-tal, másrészt pedig egy kiváló vezetõedzõ Miguel Mendez és a világ legjobb játékosai mellett gyûjthet további tapasztalatokat.

Hirdetés