Hirdetés
Nagyvilág

Mit jelent a női kosárlabdának az olimpia időpontja?:

:

Hirdetés

Hivatalossá vált, hogy 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a tokiói olimpiát. A bejelentés a női kosárlabda következő évét is átrajzolhatja. Ismét aktuálissá vált korábbi részletes összeállításunk arról, hogy ennek milyen hatása lehet a női kosárlabdára.

Magyar szempontból a legfontosabb, hogy ez a nyári időpont lehetővé teszi a 3×3-as olimpiai selejtezők olyan módon történő lebonyolítását, ahogy azt 2020-ban tervezték. Tehát tavasszal. Itt fontos lenne, hogy a FIBA a lehető legkorábban egyértelmű döntést hozzon az időpontról, hogy az 5:5 bajnokságok versenynaptárát szerte a kontinensen már ehhez igazodva tudják összeállítani. Ne télen alakuljon ki változtatási kényszer a női bajnokságokat tekintve.

Azt alá kell húzni, hogy a márciusi indiai és az áprilisra tervezett budapesti selejtezők miatt már a járványügyi krízis előtt is borult az eredeti női versenynaptár. Történt ez nem csak hazánkban, hanem például Franciaországban vagy éppen Olaszországban a 3×3 miatt. Ez a férfi szakágban nem jelenik meg problémaként, mivel az 5:5 meghatározó egyéniségei nem vesznek részt a 3×3-as versenyrendszerben, de a nőknél nem vált szét a két szakág és a sportág realitásai azt mutatják, hogy vélhetően nem is fog.

Az új olimpiai időpont több eseményt is érinthet. A 3×3-as szakágban 2021-re Világbajnokság és Európa-bajnokság is van lekötve. A párizsi kontinenstorna időpontját már ismerjük, ez szeptember 10. és 12. közé esne. A bécsi Világbajnokság kapcsán még ne ismertették a dátumot.

A 2021-es Európa-bajnokság sorsa is kérdésessé válhat. Korábbi elemzésünkben kiemeltük, hogy 2021. június 17. és  június 27. között Franciaország és Spanyolország közösen rendezné az Európa-bajnokságot. Kontinensünkről még Szerbia és Belgium rendelkezik olimpiai kvótával. Július 23-án kezdődik az olimpia, így másfél hónap alatt kellene ennek a négy csapatnak két nagy tornát megvívnia. Ez szakmailag óriási kihívás és fizikálisan nehezen vállalható terhelés. Az pedig nagy kérdés, hogy Franciaország és Spanyolország bevállalna-e egy olyan hazai rendezést, hogy a nemzeti csapatainak nem az torna a fő versenye, hanem az egy hónap múlva kezdődő olimpia.

A WNBA-t tekintve szintén visszakanyarodhatunk a korábbi összeállításunkra. Ez a 2021. júliusi-augusztusi dátum azt mutatja, hogy a következő évben – az eredeti 2020-as tervekhez hasonlóan – egy hónap szünetre kellene vonulnia a ligának. Emellett ez legkésőbb május közepére kiírt kezdetést és októberi döntőt jelentene. A május közepére időzített rajt azt mutatná, hogy április végén nyitnának az edzőtáborok, tehát addigra az európai bajnokságokat be kellene fejezni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés