Hirdetés
USA

Mit jelentene a WNBA-nek a 90 napos halasztás?:

:

Hirdetés

Pénteken vált hivatalossá, hogy elhalasztásra kerül a WNBA 2020-as szezonjának rajtja. Április 26-án nem nyitnak ki az edzőtáborok és május 15-én nem indul el a szezon. Természetesen a tengerentúlon hivatalos és nem hivatalos csatornákon is rengeteg találgatás megjelent azzal kapcsolatban, hogy mikor és miként lehetne játék a ligában.

A WNBA nincs könnyű helyzetben, mivel a liga vezetői és a játékos-szervezet idén állapodott meg a kollektív szerződésről. Sok tekintetben sikerült új dimenzióba helyezni a tengerentúli sportéletben is a bajnokságot. Könnyen lehet azonban, hogy a járványügyi helyzet és az azzal párhuzamosan kirobbanó gazdasági válság minden előzetes tervet felülír. Az új versenynaptárat tekintve, melyről hivatalos információk még nincsnek, adna mozgásteret az olimpia elhalasztása. Az emiatt tervezett egyhónapos kényszerszünetet ugyanis most nem kell megtartani. A helyzet viszont ettől még nem lett egyszerűbb…

A végtelenségig ősszel nem lehet halasztani a küzdelmeket. A médiapartnerek nem támogatnák, hiszen erre az időszakra a többi profi ligával történt megállapodás miatt üres és kiadó megjelenési lehetőségek nincsenek. Ahogy a csapatok csarnokai is foglaltak. Másrészt a legnagyobb európai és ázsiai kitettséggel rendelkező tengerentúli profi ligáról van szó. A játékosok egy jelentős része gondolkozik légiós-életben, miközben szép számmal akadnak európaiak is a ligában, akiknek szintén jelenésük lenne európai klubjuknál ősszel.

A New York Times egy 90 napos halasztásnak a tervét szellőztette meg. Ez azt jelentené, hogy július végén nyitnának az edzőtáborok és augusztus közepétől lehetne játék. A liga közleménye “innovatív formátumok” mérlegelését is kilátásba helyzete. Ebben tömbösített tornák, egy rövidített alapszakasz és egy európai értelemben vett kuparendszerű rájátszás is lehet. Cathy Engelbert, a WNBA komisszárja több nyilatkozatában elmondta, hogy nem szabad azon keseregni, hogy mi nincs, hanem a jelenlegi helyzetben kell megtalálni a pozitívumokat. Ezek közé tartozik, hogy a liga újraindulását piac bővítésre is fel lehetne használni. Ha nyáron lesz is játék, az szinte biztosan a férfiakkal párhuzamosan.

Minden klubvezető és játékos a napokban megjelent nyilatkozatban kettős rangadókat sürgetett. Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a férfi csapat közönségéből is lehetne megszólítani szurkolókat. Ezen felül biztosan lennének olyan helyzetek, amikor semleges helyszínen rendeznének mérkőzéseket. Olyan városban, ahol nincs jelen a WNBA. Szintén egy új nyilvánosságot szülhetne. Az nem kérdés, hogy a kialakult helyzet óriási csapás a női szakág számára, ugyanakkor felelős döntések mentén haladva az elmúlt napok nyilatkozatai reményt adnak egy olyan újrakezdésre, amiből a korábbi szintre felépítheti magát a liga.

Fotó: WNBA

 

Hirdetés