Hirdetés
Archivum

Montenegró a címvédõt is legyõzte:

:

Hirdetés

Csak egy félidõn át volt szoros a Spanyolország-Lettország rangadó. A harmadik negyedben ellépett a spanyol válogatott és végül 9 pontos gyõzelmet aratott az eddig remekül játszó, de ezúttal pontatlanul célzó lett válogatott ellen. A házigazda lengyelek Horvátországtól is vereséget szenvedtek. A nap csúcsrangadóján a torna meglepetéscsapata, Montenegró Franciországot is legyõzte. Összefoglaló péntekrõl.

 

EB 2011 – Középdöntõk – F-csoport

A spanyolok legyõzték a letteket

Az eddig igencsak bukdácsoló spanyol válogatottnak a minél kedvezõbb csoportbeli pozíció miatt gyõznie kellett a lettek ellen a pénteki nyitó mérkõzésen. A két csapat igen pontszegény negyeddel kezdte az összecsapást. Azonban egyik szakvezetõ sem lehetett elégedett, mert nem a jó védekezések miatt alakult ki 10 perc után a 13-10-es hispán vezetés, hanem a tragikus dobóforma miatt.

A második negyedben sem változott érdemben a játék képe, egy 4-0-s futással a lettek 13-14-re átvették a vezetést, majd innentõl fej-fej mellett haladtak a hölgyek. A félidõ elõtti utolsó percben a késõbb súlyosnak látszó sérülést szenvedõ Xargay dobott be két büntetõt, majd Lyttle volt eredményes, így a szünetre 27-23-ra meglépett Jose Ignacio Hernandez hölgykoszorúja.

A mérkõzés sorsa a harmadik etapban dõlt el. A játékrész felénél 29-28 után ritmust váltottak a spanyolok, akiknek a dobóformájuk is feljavult. Alig 3 perc volt vissza a negyedbõl, amikor Montañana duplája után 41-32-nél már 9 ponttal járta elõrébb a világbajnoki bronzérmes. A negyedik negyed 46-36-ról indult. A záró szakaszban már nem forgott veszélyben a hispán siker, a különbség 12-14 pont környékén állandósult, a vége pedig 66-57 lett.

A gyõztes csapat legeredményesebbjei a 16-16 pontig jutó Montañana és Lyttle voltak, a másik oldalon Babkina 17 pontját érdemes kiemelni.

Eredmény

Spanyolország – Lettország 66-57 (13-10, 14-13, 19-13, 20-21)
 

A házigazda a horvátokkal sem bírt

A nap második mérkõzésén két olyan csapat találkozott mely negyeddöntõs álmokat nem szövögethetett. Ennek ellenére nem volt tétnélküli az összecsapás, a házigazda lengyelek a saját közönségük elõtt a középdöntõben célul tûzték ki legalább egy gyõzelem megszerzését és erre a papírforma szerint a horvátok ellen lett volna esélyük.
 

Pontgazdag negyeddel indult a találkozó. A horvátok úgy gondolták, hogy bepótolják, amit Montenegró ellen kihagytak. 7 perc után már 20-13-ra vezettek Sandra Mandirék. A házigazdák a negyed végjátékában két triplával szépítettek, így alakult ki a 24-21-es vendég elõny. A második negyed hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A horvátok megléptek 7-8 ponttal, majd a hõseiesen küzdõ, de sok hibával játszó lengyel együttes szépített. Az elõzmények ellenére a 44-38-as félidõ izgalmas folytatást vetített elõre.
 

A harmadik negyedben Kobrynéknak volt egy fellángolásuk, amikor 48-46-ra zárkóztak fel, de ezt követõen egy tipikus lengyel meccset láthattunk. A hazaiak legjobbjai elfáradtak és nem volt, aki átlendítse a csapatot a holtponton. A horvátok 30 perc után 55-46-os elõnyben voltak. A játék képe alapján a negyedik szakaszban nagy fordulatra nem lehetett számítani és ez nem is következett be. A horvátok már 14 ponttal is vezettek és végül 64-56-os gyõzelmet arattak. A gyõztes csapat legjobbja Sandra Mandir volt, aki 13 pontja mellett leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt.


Eredmény

Horvátország – Lengyelország 64 56 (24-21, 20-17, 11-8, 9-10)

Montenegrót a címvédõ sem tudta megállítani

A nap nagy rangadóját Montenegró és Franciaország vívta. A címvédõnek nem volt könnyû dolga, mivel a csoport egyetlen veretlen csapata ellen kellett pályára lépnie. Ennek ellenére a szakértõk egybehangzóan állították, ha van csapat amelyik meg tudja törni az eddig magabiztos montenegrói alakulatot, az a francia.

Így is indult a találkozó, 6 perc alatt 11-16-ra meglépett Pierre Vincent alakulata. Montenegró azonban ismét hatalmasat küzdött és De Forge, illetve Perovanovic pontjaival a játékrész végére 22-20-ra átvették a vezetést. A második negyedben egyik csapat sem tudott elszakadni, a 40-37-es félidei eredmény azonban arról árulkodott, hogy a kiváló védekezésükrõl ismert franciák sem tudják megakadályozni a torna mezõnyébõl kimagasló dobóformával rendelkezõ riválisukat.

A harmadik etapban is sokszor találtak a gyûrûbe a csapatok. Miodrag Baletic válogatottja továbbra is pontosan célzott és a játékrész felénél 53-47-nél már komolyabb különbségrõl beszélhettünk. A palánk alatt azonban Gruda és Yacoubou is eredményes volt a címvédõnél, így a negyed végére 57-55-re zárkóztak fel.

A mérkõzés sorsa a negyedik szakasz elején dõlt el, amikor egy 8-2-es futással a montenegrói együttes 65-57-re lépett el. A gallok a folytatásban szépen zárkóztak és 65-63-nál 3 és fél perccel a vége elõtt ismét szoros mérkõzésrõl beszélhettünk. Mentálisan azonban hihetetlenül erõs az idei EB meglepetéscsapata, nem roppantak össze, hogy a címvédõ többször is támadt az egyenlítésért. Dubljevic az utolsó 2 percben szerzett két duplát és bedobott 3 büntetõt és ezzel 73-68-ra megnyerte a meccset Montenegró. A végjátékban a címvédõnek gyõzelmi esélyei nem voltak.

Eredmény

Montenegró – Franciaország 73-68 (22-20, 18-17, 17-18, 16-13)

Hirdetés