Hirdetés
Archivum

Montenegró továbbra is veretlen, összeomlottak a spanyolok:

:

Hirdetés

Szerdán az F-csoport küzdelmeivel megkezdõdtek a középdöntõk a nõi kosárlabda Európa Bajnokságon. Az elsõ mérkõzésen a torna meglepetéscsapata, Montenegró kiütötte a saját árnyékán átlépni képtelen horvátokat. A második találkozón a házigazda lengyelek 9 pontos vereséget szenvedtek Lettországtól és ezzel lényegében búcsút mondhatnak negyeddöntõs álmaiknak. A nap harmadik összecsapásán a spanyolok három negyed után még vezettek a franciák ellen, majd 24 ponttal kikaptak. Összefoglaló szerdáról.

NYILATKOZATOK     FOTÓK

EB 2011 – Középdöntõk – F-csoport

Montenegró továbbra is veretlen

Montenegró és Horvátország összecsapásával kezdõdtek a középdöntõk. A veretlen montenegróiak egy sikerrel már a legjobb nyolc között tudhatták magukat, míg a legjobbjukat, Ana Lelast nélkülözõ horvátoknak gyõzniük kellett az életben maradásért.
 

A horvátok jól kezdtek és 8-8-ig remekül tartották magukat. Az elsõ negyed második felében azonban ellépett Montenegró és 10 perc után már 24-17-re vezettek. A második szakaszban állandósult a kétszámjegyû differencia és a végül 25 pontos Perovanovic remeklésének köszönhetõen úgy nézett ki, hogy a szünetre eldõl a csata. A félidõ elõtti utolsó percben 29-45-rõl azonban 34-45-re zárkóztak fel a horvátok és ezzel a harmadik negyedre is nyílttá tették a mérkõzést.

A harmadik szakaszban Miodrag Baletic alakulata dobóformában és a játék minõségében is lesüllyedt az ellenfelük szintjére. Sandra Mandirék többször is támadtak, hogy közelebb kerüljenek. Nem egy alkalommal 10 pont alá csökkent a különbség, de a fegyelmezetlen horvát együttes a saját árnyékán nem tudott átlépni. A negyedik szakasz 48-60-ról indult, majd itt egy 13-0-s futással Montenegró a fontos kérdéseket eldöntötte. A vége 60-81 lett. Montenegró már a legjobb nyolc között tudhatja magát, a horvátoknak pedig Lelas nélkül esélyük sem volt arra, hogy életben tartsák esélyeiket.

Eredmény

Horvátország – Montenegró 60 – 81 (17-24, 17-21, 14-15, 12-21)

Tovább menetel Lettország

A nyitó mérkõzéshez hasonló volt a képlet a Lengyelország-Lettország összecsapáson is. A házigazdának nyernie kellett, hogy életben tartsa negyeddöntõs reményeit, míg a lettek egy sikerrel lényegében a nyolc között tudhatták magukat.

Egész nap nagyon fogadkoztak a lengyelek, de nem kezdtek jól. Hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést a vendégek, aminek köszönhetõen szinte a teljes elsõ szakaszban 3-5 ponttal vezettek. A negyed végjátéka azonban a hazaiaké volt és Kaczmarczy duplájával fordítaniuk is sikerült. 10 perc után végül 18-17 állt az eredményjelzõn. A második negyed elején a lengyelek folytatták a jó sorozatukat és 31-23-ra el is léptek. A nagy lendület azonban eddig tartott, a szünetig 33-29-re zárkóztak fel a lettek.

A döntõ fordulatot a harmadik etap hozta meg. A lengyelek pontosan úgy jártak, mint az összes mérkõzésükön, amit erõs csapat ellen vívtak. Sokáig jól tartották magukat, majd ahogy a kulcsemberek fáradtak, a riválisuk szépen lassan meglépett. A harmadik negyed végén 40-46-nál már 6 ponttal járt elõrébb George Dikeoulakos válogatottja. A negyedik negyedben a hazaiak még egyszer 45-48-nál látótávolságba kerültek, majd innen egy 8-0-s futással Babkináék eldöntötték a mérkõzés sorsát és végül 9 pontos gyõzelmet arattak.

A hazaiak legjobbjának a 13 pontot és 7 lepattanót szerzõ Ewelina Kobryn bizonyult. A lengyelek vesztét a rossz dobóformájuk okozta, 29%-os pontossággal céloztak mezõnybõl, amivel egy kontinenstornán meccset nem lehet nyerni. A gyõztes alakulat hadvezére a 19 pontos Gunta Basko volt. Összehasonlításképpen a lettek 46.3%-al dobtak.

Eredmény

Lengyelország – Lettország 53 – 62 (18-17) (15-12) (7-17) (13-16)


Összeomlott Spanyolország

A középdöntõk egyik legjobban várt rangadóját rendezték szerda este, amikor Spanyolország és Franciaország csapott össze. Mindkét válogatott egy-egy vereséget is magával hozott a csoportkörbõl, így a minél elõkelõbb pozíció érdekében csak a gyõzelem volt elfogadható mindegyik oldalon. A presztízsrõl nem is beszélve…

A feldobástól kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok. 10 perc játékot követõen Lawson 2+1-es megoldása után a franciák vezettek 17-15-re. A második negyedben Pierre Vincent csapatának volt egy fellángolása, amikor 27-19-re megléptek, de a spanyolok még idõben rendezték a soraikat. Torrensék mérsékeltek az eladott labdák számát és a szünetre 30-27-re zárkóztak fel.

A harmadik negyed igazi dobópárbajjal indult Torrens és Gruda között. Ebbõl a kis csatából a spanyolok jöttek ki jobban, mivel 5 perc játékot követõen 38-39-re átvették a vezetést. Jose Ignacio Hernandez hölgykoszorúja a harmadik negyed végjátékát is kézben tartotta, így a negyedik szakaszt 48-46-os elõnyrõl várhatták.

A negyedik negyedre azonban csak egy csapat futott ki a pályára, mégpedig a francia. 48-46 után egy 14-0-s futással 48-60-ra vették át a vezetést a gallok. A hispán kosárcsendet egy darab sikeres büntetõvel Palau törte meg, majd erre egy újabb 10-0-s futás érkezett. 70-49-nél pedig már csak az volt a kérdés, hogy ott helyben elássák magukat a spanyolok vagy megvárják a mérkõzésbõl hátralévõ két és fél percet. Végül megvárták, így 79-55-ös francia gyõzelmet láthatott a katowicei publikum.

Pierre Vincent csapata meggyõzõ játékkal nemcsak megverte nagy riválisát, de olyan csapást mért a spanyolokra, mely akkor is ott lesz a fejekben ha a két gárda a torna késõbbi fázisában esetleg még egyszer összefut. A mérkõzés összképéhez hozzátartozik, hogy a gallok a második negyedben talpsérülés miatt elveszítették Emmeline Ndongue-t. A gyõztes csapat legeredményesebbje a 17 pontos Gruda volt. A másik oldalon Sancho Lyttle-t érdemes kiemelni 11 pontjával és 5 lepattanójával.

Eredmény

Franciaország – Spanyolország 79-55 (17-15, 13-12, 16-21, 33-7)

Az F-csoport állása

1. Montenegró 3/0 6
2. Lettország 3/0 6
3. Franciaország 2/1 5
4. Spanyolország 1/2 4
5. Lengyelország 0/3 3
6. Horvátország 0/3 3

Csütörtökön az E-csoport mérkõzéseivel folytatódik a torna.

A részletes program IDE KATTINTVA érhetõ el!

Hirdetés