Hirdetés
Magyarország

“Most érzem azt, hogy a szezon tényleg úgy alakul, ahogy szerettem volna” – interjú Kiss Virággal:

:

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

Az NKA Universitas PEAC válogatott kosárlabdázója, Kiss Virág azon kevés magyar játékosok közé tartozik, akit egy korosztályos világbajnokságon beválasztottak az All Star csapatba. A 2014-es U17-es világbajnokságon Csehországban a mieink harmadikok lettek, a tornán pedig Kiss Virág lett a legjobb center. Innen indult Lantos Gábor főszerkesztő Sport Rádiós beszélgetése a fiatal magyar válogatott játékossal. A párbeszéd során szó esik többek között a klubváltásról, illetve a pécsi kosárlabdázó pályafutásának nehézségeiről is.

“Mindenképpen egy szép emlékként tekintek vissza a világbajnokságra. Nem csak magára a tornára, de arra az egész időszakra, amit a mai napig emlegetünk játékostársaimmal. Mi voltunk az első korosztály, akiknek sikerült egy ilyen eredményt elérni, ez egy hatalmas dolognak számít, amire mindig is büszkék leszünk.” – fogalmazott a pécsi kosaras, aki a 2014-es csehországi bronzmérkőzésen 20 pontot, illetve dupla-duplát ért el. “Egy nagyon jó mérkőzést játszottunk a csehek ellen. Azon a tornán bár játszottunk ellenük, de még nem sikerült megverni őket, így ez a bronzmérkőzés egyben presztízs kérdés is volt. Összességében azt gondolom, hogy a találkozó során mindenki érezte a helyzet súlyosságát – egy cseh rendezésű világbajnokságról volt szó, emellett pedig a bronzéremért játszhattunk. Azon a meccsen mindenki kiadta magából a maximumot.”

Nyolc évet ugorva az időben, az idei NBI/A szezon egyik legkiemelkedőbb teljesítménye is Kiss Virág nevéhez fűződik, aki húzóemberként cipeli hátán együttesét, az NKA Universitas PEAC-ot.

“Természetesen eddig is megpróbáltam minél jobban teljesíteni, viszont most érzem azt, hogy a szezon tényleg úgy alakul, ahogy azt szerettem volna. Elsősorban önmagamnak, de mindenki másnak is szerettem volna bebizonyítani, hogy többre vagyok képes, mint amennyit Szekszárdon nyújtottam. Idén nagyon motivált vagyok. Szeretném továbbra is tartani ezt a teljesítményt, és remélem, hogy szép eredményeket érünk majd el csapatszinten is.

Azt gondolom, hogy egy ilyen teljesítményhez nagyban hozzájárul a bizalom is és ezt mindenképpen szeretném kiemelni. A bizalom amit kapok, – edzőktől, csapattársaktól, a klubtól és a szurkolóktól – visz előre és könnyíti meg a mindennapokat, ezért pedig rettentően hálás vagyok.” – mondta a Sport Rádiónak Kiss Virág.

A pécsiek válogatott centere hatalmas döntés előtt áll. Kiss Virág szerződése ugyanis a 2021/’22-es szezon után lejár, vagyis a kérdés felmerül: hogyan tovább?

“Sokan tisztában vannak azzal, hogy egy rendkívül nehéz és egyben nagyon fontos döntés előtt állok. Nem tudom pontosan még én sem, hogy mi lesz. Szeretném, ha Pécsett egy olyan szintű kosárlabda csapat épülhetne fel, mint amilyen anno a Mizo Pécs volt. Lehet, hogy ehhez pár évig klubbot kell váltanom, de az is lehet, hogy ez a folyamat már elindult. Ezt még nem lehet biztosan tudni, majd az idő fogja eldönteni. Mindenesetre, azt őszintén mondhatom, hogy a csapatunk idei összeállítása már most is rengeteg dologban különbözik az eddigiekhez képest – természetesen pozitív értelemben. Azt gondolom, hogy ott van a helyünk a top négy csapatban és ezért mindent meg is teszünk.

Ami a döntésemet illeti… kipróbálnám magam külföldön is, és bár konkrét döntés még nem fogalmazódott meg bennem, elképzelésem már van. Erre hamarosan fény fog derülni.”

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Kiss Virág ezután pályafutása nehézségeiről beszélt, említést tett például két éves kihagyásáról is.

“Nagyon sok felől hallom, hogy hol tarthatnék most, ha akkor nem állok le a kosárlabdával. Én ezt pont ellenkezőleg látom és csakis én tudom, hogy mi játszódott le bennem. Annak ellenére, hogy fiatal voltam, mégis úgy éreztem, hogy nem szeretem azt amit csinálok, akkor pedig mi értelme. Nagyon szerettem kosárlabdázni, nagyon sok korosztályban játszottam, akár válogatott szinten is – és bár nehéz kimondani – de valamilyen szinten meguntam. Úgy jártam edzésekre, hogy tehernek éreztem az egészet, ami szerintem nem normális.

Visszanézve is azt tudom mondani, hogy jót tett a leállás. Mióta visszatértem, azóta nem csak motiváltabb vagyok, de jobban is szeretem magát a sportot. Tehát egy ilyen szituációnak mindig két éle van. Lehet, hogy most előrébb tarthatnék, de az is lehet, hogy sehol. Mindenesetre ez nem egy hirtelen döntés volt, hanem rengeteg emberrel, többször is átbeszélt döntés, amit most sem másítanék meg. Akkoriban erre volt szükségem.” – fogalmazott a kosárlabdázó, majd visszatérésének történetével folytatta. “Nagyon sokat köszönhetek Rátgéber Lászlónak. Bár a visszatérés gondolata akkoriban már foglalkoztatott, végső soron ő volt az, aki átfordított bennem mindent. Visszatértem egyik nap a sportcsarnokba, és ott volt László is. Leültetett és hosszú perceken keresztül motivált, hogy kezdjem újra. Végül így is lett és ezt nagy részben neki köszönhetem – hálával tartozom neki.

Azóta nem is volt olyan pillanat, amikor azt éreztem, hogy hiba lett volna az újrakezdés. Talán még azt is mondanám, hogy túl sokáig vártam, de ezen már nem szoktam gondolkodni. A múlt már megtörtént, most a jelenre kell koncentrálni, én pedig olyan motivált vagyok, mint talán még soha.”

A felnőtt női magyar válogatott jelenleg is azért küzd, hogy kiharcolja magának az Európa bajnokságon való részvételt. Nemzetünk csapata nincs könnyű helyzetben.

“Egy Európa bajnoki részvétel hatalmas szó lenne. Jelenleg úgy állunk, hogy a spanyolok valószínűleg elviszik az első helyet a szekszárdi győzelmüknek köszönhetően – nekünk nem biztos, hogy a második hely elég lesz. Nem egyszerű, de azt gondolom, hogy az egyel korábbi EB selejtező kör akkora pofon volt számunkra, hogy most hatványozottan küzdünk a kijutásért. Mindenki sokkal motiváltabban.

Bosszantó, hogy Szekszárdon nem sikerült nyernünk, hiszen egy karnyújtásnyira volt a győzelem, Spanyolország ellen ráadásul egy extra teljesítmény lett volna. Ez mindenképpen megnehezítette a helyzetünket, de én továbbra is hiszem, hogy nem lehetetlen a kijutás.”

Kiss Virág a Sport Rádióban Lantos Gábornak egyben azt is elárulta, hogy csapatában – az NKA Universitas PEAC-ban – akár több is lehet, mint egy magyar bajnoki bronz.

“Merész vagyok és azt mondom, hogy nekünk nem csak a bronz lehet a csúcsok-csúcsa. Lehet, hogy ezek nagy álmok, de mi döntőt szeretnénk idén játszani. Szerintem ez nem csak hogy lehetséges, hanem a keretünket figyelembe véve, alkalmasak is vagyunk rá. Nyílván, ezt nagyban befolyásolja az is, hogy az alapszakaszban hogy végzünk majd. A bronzéremig mindenképp szeretnénk eljutni, de én azt mondom, hogy merjünk nagyot álmodni és legyen a döntő a cél.”

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés