Hirdetés
Archivum

Mozgalmas hetet tudhat maga mögött az európai nõi kosárlabda:

:

Hirdetés

Január vége hagyományosan igen mozgalmas az európai nõi klubkosárlabdázásban. A csapatok az utolsó finomhangolásokat végzik a kereteiken a tavaszi hajrá elõtt, miközben ilyenkor a sportforma is hullámzóbb és ez hozhat szokatlan eredményeket. Az idei januári hajrá azonban még az átlagosnál is érdekesebben telt eddig.

Euroligás topcsapatok extra igazolásokkal erõsítették meg a keretüket. Nézzük elõször a Sopron Basket csoportját, ahol a Dinamo Kurszk és a Salamanca is nagy igazolást jelentett be. Kurszkba a WNBA legtöbbet fejlõdött játékosa, a Seattle Storm sztárja Natasha Howard érkezett. Több szakíró már a Tina Charles – Quanitra Hollingsworth cserébe azt látta bele, hogy egy tengerentúli helyet akar felszabadítani Lucas Mondelo. Ez a lépés egyértelmûen ezt erõsíti. A 193 cm magas igencsak jó adottságú ponterõs játékos óriási erõsítés lehet. Ha sikerül idõben beépíteni és a jó közösségi ember hírében álló klasszis emberileg is passzol, egyértelmûen javulhat a versenyképességük a Jekatyerinburggal.

Salamancában nagyon nem jött össze eddig a szezon. Szakmai problémák és sérülések hátráltatták õket. A szezon elõtt lapunk felületein is azt találgattuk, hogy a fiatal Lino López-nek még nagy feladat lehet a vezetõedzõi poszt egy ekkora klubnál. Nem tudott megbirkózni a kihívással. Érthetõ Miguel Ángel Ortega visszatérése. Neki ugyan voltak konfliktusai, de a tapasztalata elvitathatatlan és egy ilyen helyzetben, ahol veszélyben az Euroliga továbbjutás és a bajnoki címvédés, ez sokat érhet. Elin Eldebrink sérülése ugyan nagy érvágás, de Jewell Loyd egy olyan klasszis, akivel szintet léphetnek. Loyd-nak a Botas-nál is zseniális egyéni villanásai voltak. Most több minõségi társsal és rendezettebb háttérrel ez még inkább érvényesülhet. Számolni kell velük.

Az Euroliga A-csoportjában az USK Praha húzott egy nagyot azzal, hogy a szétesõ nápolyi csapatból Isabelle Harrison-ra lecsaptak. A ponterõs és jól lepattanózó magas játékos ott segíthet, ahol komoly hátrányban voltak. A januári vereségeik (mindhárom idei meccsüket elveszítették az Euroligában) rávilágítottak, hogy a festékben igen szûkösek a rotációs lehetõségeik és nem érkezik elég pont. Natalia Hejkova gárdájának még a Jekatyerinburg mögötti második helyre és ezzel a negyeddöntõs pályaelõnyre is van esélye. Ezért várható volt, hogy erõsítenek.

Nem szabad elhallgatni, hogy ismét komoly anyagi problémákról érkeztek hírek a sportágból. Az utóbbi évek viszonylag nyugodtan teltek ilyen szempontból. Ugyan kisebb-nagyobb viták minden bajnokságban voltak, de ezek természetesek. Most egy hét alatt ütött be a DIKE Napoli olaszországi visszalépése és a Hatay problémáinak kibukása. Olaszországban az egyébként is szûkös élmezõnybõl egy újabb klub kiesése nagyon komoly problémát okozhat, tovább csökkenhet ugyanis a verseny az érmes helyekért.

Törökországból az egész szezonban sorra jöttek hírek anyagi problémákról. A Canik szétesése a téli szünetben az ünnepi idõszak alatt komoly sajtóvisszhangot kapott. Az sem volt titok, hogy Jewell Loyd a csúszó fizetések miatt távozott a Botas-tól. Az Euroliga résztvevõk azonban az utóbbi években jól kezelték ezeket a kríziseket. A Hatay botránya ezt egyértelmûen megtörte. Nagy kérdés, hogy követi-e lavina a szétesésüket és többi klubtól is távoznak-e kulcsemberek. Egy biztos, hogy ha nem pótolják a kiesõket a Hatay-nál, idõvel hátrébb csúszhatnak. Ez pedig a bajnoki tabellán és az Euroliga B-csoportjában is hatással lehet az eddig kirajzolódott sorrendre.

Hirdetés