Hirdetés
Archivum

Mozgalmas nyár elõtt az U23-as 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Korábban már bemutattuk, hogy a felnõtt 3×3-as válogatott nyara miként alakul. Ezúttal az U23-as 3×3-as válogatott keretével és programjával ismerkedhetünk meg. Süle Krisztina szövetségi kapitány foglalta össze lapunknak, hogy mi várható idén nyáron ezen korosztály számára.
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Május második felében kezdi meg a felkészülést a 2019-es nyári eseményekre az U23-as 3×3-as válogatott. Süle Krisztina szövetségi kapitány nyolc játékost hívott meg a bõ keretbe. Õk Bach Boglárka, Benke Sára, Jáhni Zsófia, Radócz Fanni, Révész Boróka, Tóth Orsolya, Török Ágnes és Wéber Fruzsina. Emellett a válogatotthoz csatlakozik masszõrként Delmis Angéla.

Rangos erõfelmérõk várnak a csapatra. A FIBA tornái, tehát az U23-as Nemzetek Ligája és a korosztályos Világbajnokság, illetve rangos multisportok események is szerepelnek a programban. Június közepétõl októberig versenyez nemzetközi szinten ezen korosztály, mely a közvetlen hátországát biztosítja a 3×3-as felnõtt válogatottaknak.

A felkészülési programmal kapcsolatban Süle Krisztina elmondta, hogy a tervek szerint a nagy erõpróbákig minden hétvégén versenyeznek. Ott lesznek az idei évben életre hívott Nõi Magyar Bajnokságon, illetve az U23-as válogatott is meghívást kapott Moszkvába, ahova a felnõtt csapattal közösen utaznak június 7. és 9. között.

A nyári nagy tornákat tekintve az U23-as válogatott képviseli hazánkat a június 21. és július 1. között megrendezésre kerülõ európai „mini-olimpián” az Európa Játékokon. A minszki multisport esemény nem klasszikus értelemben vett U23-as torna, de párhuzamosan zajlik majd a FIBA Világbajnokságával. Azok a nemzetek, amelyek mindkét eseményre kvalifikálták magukat, jellemzõen az U23-as válogatottjukat versenyeztetik majd a fehérorosz fõvárosban.

A minszki erõfelmérõvel kapcsolatban Süle Krisztina elmondta lapunknak, hogy várhatóan vegyes keret képviseli hazánkat. Tehát az U23-as csapat kiegészül a felnõtt válogatott bõ keretében számításba vett játékosokkal is. Ide a küldöttség majd június 18-án utazik.

Idén is lesz U23-as Nemzetek Ligája. Ráadásul örömteli módon kibõvített mezõnnyel. Annyi nemzeti szövetség jelezte részvételi szándékát, hogy még Európán belül is két régiót kellett kijelölni. A mieink a keleti csoportban szerepelnek a cseh, az ukrán, a szlovák, a román és a lengyel válogatott mellett. A sorozat 2019-ben három állomásból áll minden régió számára. Õsszel pedig egy globális döntõvel zárul a Nemzetek Ligája.

Az elsõ állomás július 26. és 28. között lesz Ukrajnában Lviv városában. Egy hétre rá augusztus 2. és 4. között Szolnokon folytatódik a küzdelem. Az U18-as Eb-selejtezõ tornával párhuzamosan zajlanak majd a mérkõzések a Tisza-partján. A sorozat harmadik, záró állomásának házigazdája pedig augusztus 24. és 26. között Debrecen. Ezt követõen pedig a globális döntõnek is Magyarország adhat otthont. Már korábban hírt adtunk arról, hogy Budapest kapta a World Urban Games rendezési jogát. Az új generációs sportágakat felvonultató multisport esemény keretében bonyolítják le a Nemzetek Ligájának döntõjét.

Süle Krisztina hangsúlyozta, hogy az év fõ versenye a válogatott számára ezúttal is az október 2. és 6. között megrendezésre kerülõ U23-as Világbajnokság. Ezt a tavalyi évhez hasonlóan Kínában, Senhszi tartomány székhelyén Hszian városában rendezik. Nem változik a lebonyolítás, 20-20 nõi és férfi csapat vehet részt az eseményen. A nõi mezõnyt a mieink mellett Csehország, Dominikai Köztársaság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Indonézia, Irán, Japán, Kína, Mongólia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Srí Lanka, Svájc, Türkmenisztán, Uganda és Ukrajna alkotja.

Hirdetés