Hirdetés
Archivum

Múltidézés: a WNBA elsõ mérkõzése:

:

Hirdetés

1996. április 24-én sajtótájékoztatót tartottak az NBA vezetõi, ahol a férfi szakág sztárjai helyett három rendkívül tehetséges fiatal hölgy Rebecca Lobo, Lisa Leslie és Sheryl Swoopes ültek az emelvényen. Ezen a sajtóeseményen jelentette be az NBA, hogy 1997 nyarától WNBA néven nõi profi ligát indít.

Hosszú út vezetett a WNBA megalapításáig, hiszen több próbálkozás is volt az Egyesült Államokban profi nõi kosárlabda liga létrehozására, de egyik sem lett sikeres. Gazdasági és szakmai szempontból sem tudtak igazán stabilak lenni a korábbi kísérletek. Az NBA azonban azt ígérte, hogy hosszú távú befektetésként tekint a nõi kosárlabdára és minden segítséget biztosít ahhoz, hogy a WNBA életképes legyen.

Végül 1997. június 21-én rendezték az elsõ mérkõzést, melyen a Los Angeles Spraks fogadta a New York Liberty gárdáját. A találkozóra a Sparks akkori otthonában a Forum nevû inglewood-i rendezvényközpontban került sor. A nõi kosárlabda akkori ismertségéhez képest hatalmas kampány vezette fel a WNBA indulását, így nem csoda, hogy elõvételben elkelt az összes jegy. Ez 14284 nézõt jelentett, akik azt láthatták, hogy 59 másodperc elteltével Penny Toler megszerzi a liga történetének elsõ pontjait. Az elsõ mérkõzést végül 67-57-re a New York Liberty nyerte.

A liga a hétvégén a Twitter oldalán tett közzé egy rövid visszatekintõ videót az elsõ találkozóra. Egy kis kordokumentum, érdemes megnézni:

Hirdetés