Hirdetés
Archivum

Múltidézés: az emlékezetes a 2006-os soproni U20-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Július 7-én rajtol Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. Utoljára 2006-ban adott otthont Magyarország U20-as kontinenstornának, a házigazda akkor is Sopron volt. A FIBA minap meghirdetett közönségszavazása jó alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a nõi kosárlabda hívei számára máig emlékezetes 10 napot.

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

Fényképes visszatekintés ITT tekinthetõ meg

Úgy érkezett el 2006 nyarán a hazai rendezésû U20-as Európa-bajnokság, hogy az 1986-87-es generáció a korábbi évek FIBA tornáin remek teljesítménnyel már megmutatta magát. Sopronban végül Czank Tímea, Semsei Barbara, Köllõ Rita, Somogyi Andrea, Jekatyerina Szavercsenko, Horti Dóra, Vincze Viktória, Honti Katalin, Tajkov Georgina, Pál Szandra, Somogyi Nikolett és Fritz Judit összeállításban szerepelt Székely Norbert irányításával válogatottunk.

Nem volt szerencséje a magyar csapatnak a sorsolással, hiszen kiemelkedõen a legerõsebb alapcsoportba került válogatottunk. A késõbb MVP-nek megválasztott Isabelle Yacoubou vezette Franciaország, az Olexandra Gorbunova köré épülõ Ukrajna és az akkoriban még lényegesen versenyképesebb Izrael voltak a riválisok. A magyar lányok azonban mindhárom mérkõzésüket megnyerték.

A nyitó nap Izrael nagy csatában történõ 68-62-es legyõzését hozta. Másnap Franciaország volt az ellenfél és bár riválisunk a félidõben 13 ponttal vezetett, de a magyar csapat nem adta fel. Szoros végjátékban óriási bravúrral 73-70-as gyõzelmet arattak a mieink. Ukrajna ellen a csoportkör utolsó fordulójában felszabadultan játszva 92-63-ra nyert a magyar csapat és ezzel veretlenül a „B” jelû négyes élén végzett. Ennek azért volt nagy jelentõsége, mivel ekkor még középdöntõ csoportkört is rendeztek a FIBA korosztályos eseményein és ide csak gyõzelmeket vitt magával a magyar együttes, ami megalapozta a négy közé jutást.

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

A középdöntõben az elsõ ellenfél a torna kiemelkedõen legerõsebb válogatottja Oroszország volt. Ekkor versenyzett az Elena Danilochkina, Tatiana Vidmer, Evgenia Belyakova – féle generációjuk. Az oroszok 82-55-ös sikerrel érvényesítették fölényüket, de a torna ezen szakaszában a következõ két találkozó számított az igazi kulcsmeccsnek. A belgák elleni 74-68-as siker a sok szép emlék közül az egyik igazán extra. A papírforma szerint az oroszok mögötti másik elõdöntõs helyrõl volt hivatott dönteni ez a csata. Nem véletlen, hogy egy magas hõfokú meccs kerekedett.

A magyar válogatott nyolc ponttal is vezetett a negyedik negyedben Belgium ellen, de a végjátékban egy egységre felzárkózott riválisunk. Végül másfél perccel a lefújás elõtt Somogyi Andrea triplája döntött. Ez volt az a mérkõzés, amely Honti Kata 24 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláját is hozta, amely mellé hat gólpassza párosult. A középdöntõ utolsó fordulójában Görögország volt az ellenfél. Itt már felszabadultan egy magabiztos teljesítménnyel bebiztosította a csoport második helyét, ezzel az elõdöntõs szereplés lehetõségét válogatottunk.

Az elõdöntõben újra Franciaország jött szembe. Az alapcsoportban sikerült ellenük a bravúr, de azt a teljesítményt még tovább lehetett fokozni. Hosszabbítás után 87-85-ös gyõzelmet arattak a magyar lányok. A harmadik negyed végén 10 ponttal vezetett Franciaország, csapatuk azonban egy pillanatig nem adta fel. Két perc volt vissza a rendes játékidõbõl, amikor Köllõ Rita triplájával utolértük riválisunkat. Ezt követõen még kétszer is vezettek a franciák, de Somogyi Andrea és Semsei Barbara mindkét alkalommal egyenlített. Jöhetett a hosszabbítás 75-75-rõl. A ráadásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok és végül 7 másodperccel a vége elõtt Semsei két büntetõt értékesítve alakította ki a végeredményt.

A finálét Oroszországgal vívta a magyar csapat. A középdöntõben már találkozott a két gárda. Szépen, nagy hittel játszva lényegesen szorosabb eredményt alakított ki az akkori mezõnybõl minden tekintetben toronymagasan kiemelkedõ együttes ellen válogatottunk. Végül 77-68-ra nyertek az oroszok. A lefújás pillanatában azonban egy nagy boldog fantasztikus ezüstérmes csapatot ünnepelhettünk! Joggal lehet mindenki büszke erre a teljesítményre!

Az eredményhirdetés alkalmával az All-Star ötöst is kihirdették, melybe a magyar csapatból Köllõ Rita és Somogyi Andrea került be. Az MVP-nek megválasztott Isabelle Yacoubou mellett Silvia Dominguez (Spanyolország) és Tatiana Bokareva (Oroszország) alkotta ezt az ötöst.

A magyar válogatott statisztikai lapja

Hirdetés