Hirdetés
Archivum

Múltidézõ: nyolc éve vívta ki az Euroliga F4 szereplését a Sopron:

:

Hirdetés

Nyolc éve, 2009. február 20-án vívta ki az UNIQA Sopron az Euroliga Final Four-ban való szereplés jogát. A soproniak azon a telt házas péntek esti a negyeddöntõ mérkõzésen másodszor is legyõzték a Bourges-t, amivel 2-0-ra nyerték a párharcot.

Az Euroliga 2008/2009-es kiírását 24 csapattal bonyolították le, ez volt a sorozat történetének legnépesebb mezõnye. A csapatok négy darab hat együttest felvonultató csoportban kezdték meg a küzdelmeket. A soproni gárda a „B” jelû hatos második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé. A csoportkör 6 gyõzelmet és 4 vereséget hozott. Sikerült legyõzni kétszer a TTT Rigát és kétszer a Brno-t, mellettük pedig a Lille és a CSZKA Moszkva elleni sikerek tették teljessé a csoportkört.

A nyolcaddöntõben a Wisla Krakow érkezett ellenfélként. Akkoriban a lengyelek a Kobryn, Marta Fernandez, Dupree – féle alapcsapattal dolgoztak. Pályaelõnybõl sikerült õket 2-1-re legyõzni. Ennek a sikernek köszönhetõen következett a Bourges elleni negyeddöntõ. Abban a kiírásban a Sopron volt a mezõny legfiatalabb átlagéletkorú csapata a maga 20.7 évével. A Bourges pedig az egyik legrutinosabb gárda: Celine Dumerc mellett a francia válogatott tapasztalt sztárjai Melain, Ndongue, illetve a brazil válogatott veterán centere Alessandra Santos alkotta a keretük vázát.

 
A negyeddöntõ párharc elsõ meccse minden elõzetes várakozást felülmúlt. A félidei 37-36-os vezetés után a harmadik negyedet 27-11-re nyerte a Sopron. A két gárda között a legnagyobb különbség 17 egység volt. A negyedik negyedben nagy hajrába kezdett a Bourges és az utolsó percben látótávolságba értek, sõt 6 másodperccel a vége elõtt 66-65-re felzárkóztak. A Sopron azonban nem engedte ki a kezébõl a meccset. A 68-65-ös siker alkalmával Jelena Milovanovic 25, Honti Kata 15, míg Amber Holt 12 pontot szerzett.

A második találkozó, aminek a 8. évfordulóján járunk, már egyértelmû volt. A soproni csapat végig vezetett, a második negyedben a 8 pontot is elérte a különbség. A 32-25-ös félidõ után a harmadik etap 7-2-vel indult és emlékezhetünk rá, hogy itt már lélektanilag is nagy fölénybe került a magyar csapat. Ebben a szakaszban 50-33 is állt az eredményjelzõn. A negyedik negyedben sokáig maradt a kétszámjegyû differencia és az utolsó percekben már az önfeledt ünneplés is belefért. A 70-63-as gyõzelem alkalmával Jelena Milovanovic volt a legeredményesebb 21 ponttal, míg Honti Kata 19 ponttal zárt. A teljesítményében az igazán extra az volt, mely akkoriban sokszor kiemelésre került, hogy 11 mezõnykísérletébõl 7 sikeresnek bizonyult azon az estén. Nagy ünneplés vette kezdetét Sopronban. Bár azokban az idõkben az Euroliga negyeddöntõ szintje lényegesen elérhetõbb magasságnak tûnt innen Magyarországról, mint napjainkban, az onnan való továbbjutás mindenképpen óriási bravúrnak számított.

A 2000-es évek végén még élt a „nemzeti elv”, így hamar kiderült, hogy a Final Four-ban a Salamanca lesz az ellenfél az elõdöntõben, míg a másik ágon a két orosz óriásnak a Jekatyerinburgnak és a Szpartak Moszkvának kellett mérkõznie a szabályok szerint. A Final Four-t Salamanca rendezte, ahol remek hangulatot varázsoltak a spanyolok és Sopronból is sokan elkísérték a csapatot. Az erõviszonyoknak megfelelõen a négyes döntõben nem sikerült meccset nyerni, de így is mindenkinek felejthetetlen élményt jelentett az a pár nap. A soproni klub az utolsó esélyek egyikét ragadta meg, hiszen az oroszok már évek óta dominálták a sorozatot, de a török csapatok áttörése váratott magára. Ennek megfelelõen még a tradicionális gárdáknak is jutott elérhetõ hely a Final Four-ban. Éppen 2009 tavaszán nyerte az Európa Kupát a Galatasaray és az ezt követõ években már gyorsan erõsödtek a klubjaik. Új idõszámítás kezdõdött és azóta már tudjuk, hogy onnantól teljesen megváltoztak az arányok az Euroliga Final Four szintjén.

Hirdetés