Hirdetés
Magyarország

Munkába állt a magyar válogatott – nagyinterjú Székely Norberttel:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdte a felkészülést a novemberi Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésekre a magyar válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitányt kértük arra, hogy a munka kezdetén adjon helyzetértékelést a csapatról.

A magyar válogatott Hollandiával és Szlovákiával szerepel egy csoportban a selejtezők során. A 2021-es Európa-bajnokságra a kilenc csoportnak a győztese és az öt legjobb második szerez részvételi jogot. November 14-én Hollandia vendégeként indítja a szériát nemzeti csapatunk, majd 17-én Szlovákiát fogadjuk Sopronban. Bár a selejtezők majd 2021. februárjának elején zárulnak, de beszélgetésünket onnan indítottuk, hogy lényegében a legfontosabb 10 nap jön.

„Összesen négy mérkőzés a selejtező és abból kettőt lejátszunk most. Ha egyszerűen matematikai oldalról közelítjük meg, akkor is így van ez. Nagyon nehéz helyzet, de ezzel kell együtt élnünk. Nem gondolom, hogy ezért a kardunkba kellene dőlnünk, de azt igen, hogy jól fel kell készülnünk. Nem egyszerű, de én hiszek ebben a csapatban. Benne van jónéhány közösen eltöltött óra a társaság java részében. Bár nagyon nehéz helyzet, de nem megoldhatatlan.” – mondta beszélgetésünk kezdetén a szövetségi kapitány, mielőtt arról kérdeztük volna, hogy a rövid összetartás során mire kell a hangsúlyt helyezni.

„Egyrészt arra a filozófiára kell építeni, ami az elmúlt években jellemezte a csapatot. Másrészt a játékrendszert sem szabad most sutba dobni és újat kitalálni. Valami hasonló mentén kell haladnunk. Megpróbálunk a lehető legkevesebbet változtatni, de egy kicsire szükség van, mert nyilván az Európa-bajnokságot az ellenfelek is látták.” – tette hozzá Székely Norbert, akinek felvetettük, hogy a magyar bajnokság erősödése és a magyar játékosok nagyobb szerepe segítheti a csapatépítést.

’Azzal, hogy szintet lépett a bajnokság, abszolút egyetértek. A magyar játékosok játékidejében nem mindenkire igaz 100%-ban, de talán ebben is van egy javulás. Ennek nagyon is örülök, hiszen sokkal szélesebb alapokra lehet támaszkodni.” – összegzett a szakvezető.

Fotó: FIBA.Basketball

Nyáron azt tapasztaltuk, hogy egy kicsit felpezsdült az élet a válogatott körül a jó Európa-bajnoki szerepléssel. Adódott a kérdés, hogy ez a lendület érződött-e az első napokban itt az őszi összetartás során.

„Én 2017 óta vagyok ezzel a társasággal. Ez a csapat összetartó volt, most is az és a reményeink szerint a jövőben is az lesz. Nyilván egy jó Európa-bajnoki szereplés nagy mértekben hozzájárult ehhez, de kevés ideje vagyunk még együtt, hogy kijelentsem: a pozitív hatása az egész 10 napra kihat. Azt látom, hogy akik ott voltak az Eb-n, azok pozitív értelemben komoly hendikeppel indultak a bajnokságban. Szívesen kiemelek egy játékost, Horváth Bettit, aki elképesztően nagyot lépett előre. Talán az Európa-bajnokság által is abba az irányba, hogy a magyar bajnokság egyik legjobb formában lévő irányítója.” – mondta Székely Norbert, akit a bajnoki címvédő Sopron átalakulásáról is kérdeztünk. „A soproni gondolkodásmód ebben az évben nagyon sokat segít a válogatottnak. Az a fajta pici filozófiaváltás vagy inkább irányvonalváltás sokat jelent.”

A magyar válogatottnál erre az összetartásra egy olyan keret állt össze, melyben a hétfőn csatlakozó Yvonne Turner-t leszámítva senki nem profiskodott még más nemzet bajnokságában. Megkerülhetetlen volt a kérdés, kapitányi szemmel Székely Norbert miként látja, hogy a légiós-élet iránti csökkenő kedv minek tudható be.

„Ezt nehezen tudom megítélni. Van egy gazdasági jellegű oldala ennek és egy szakmai. Úgy érzem, hogy mind a két tekintetben előre ment a történet. Azzal, hogy az utánpótlás játékosokat tekintve koncepcióban kezdtek gondolkodni a klubok, – tehát az U20-as szabály hozadékaként (is) négy, öt éves periódusokban -, előre tudtunk lépni. Az egész színvonalat húzza magával, hiszen maga a magyar utánpótlás színvonala is jó.” – tette hozzá a szakember.

A magyar csapat Hollandia ellen kezdi a szereplését. „A hollandok elképesztően fizikális csapat. Jó és erős játékosaik vannak, akik légiósként keresik a kenyerüket. Nehéz mérkőzésre számítunk kint. Jól dobó játékosok alkotják a keretüket, különösen hazai pályán erősek. A védekezésre nagyon komoly hangsúlyt kell fektetni.” – jellemezte az első riválist Székely Norbert.

Hollandia 2015-ben és 2018-ban is bronzérmes volt az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon, ami figyelemre méltó eredmény. „A holland válogatott szerintem a következő 10-12 évben komoly előre lépésen fog átmenni. Nehéz jósolgatni, de a belgák kultúrájához tudom hasonlítani őket. Nem szabad félvállról venni a válogatottjukat. A következő években én tényleg azt gondolom, hogy beléphetnek egy kapun. Reméljük, hogy nem rajtunk keresztül teszik ezt meg.”

A második ellenfél Szlovákia lesz, akikkel Sopronban mérkőznek a mieink „A szlovákokat jobban ismerjük. A Bálintova, Hruscakova páros egy nagyon erős játék-kapcsolat. Ők egy korosztály és biztosan meghatározzák a csapat játékát. Hruscakova most Európa Kupás, de vannak Euroligás játékosaik is. Nagyon komplett csapat, még akkor is, ha az utóbbi időben nem teljesítenek olyan jól, mint tették azt megelőzően.” – mondta második ellenfelünkről Székely Norbert, akinek felvetettük, hogy talán mostanra zárta le végleg a Zirkova-korszkot a válogatottjuk.

„A szlovák kosárlabdának ezt a korszakát én nem csak Zirkovához kötném. Talán ő volt az utolsó nagy mohikán ebben, de említhetnénk Kovacovát is. Azóta ilyen nagy egyéniségek talán nincsenek, de Európának jó játékosokat nevelnek és a stílusuk hasonló. Egyszerű, de harcos kosárlabdát játszanak és rendkívül jól lepattanóznak”

A magyar válogatott a 2021-es Európa-bajnokság előttünk álló novemberi selejtezői után egy éven át nem vív tétmérkőzést. Székely Norbert azonban arra figyelmeztetett a beszélgetésünk során, most csak a következő két meccsre koncentrál a szakmai stáb.

„Nem megyek ennyire előre. Nekünk erre a két mérkőzésre kell koncentrálni. A maximumot kell kihozni ebből a két mérkőzésből, hogy a következő egy évben tervezhessünk és lépegethessünk előre viszonylag kevés téttel. Most brutálisan nagy a tét és ezt mindenki átérzi, szeretne ebben a helyzetben jól teljesíteni. Nem a nehézségeket kell most szem előtt tartunk. A saját erényeinket kidomborítva kell most minél jobb teljesítményt nyújtanunk. Csak erre a két mérkőzésre, sőt tovább megyek mindig csak a következő edzésre koncentrálunk.”

Hirdetés