Hirdetés
Utánpótlás

Munkába állt az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

A múlt héten megkezdte a felkészülést a július 1. és 9. között a törökországi Konyában megrendezésre kerülő U18-as Európa-bajnokságra a magyar válogatott. Az első hét végéhez közeledve Völgyi Péter szövetségi kapitányt kértük bővebb helyzetértékelésre.

„A munkát 19 fővel kezdtük meg, a junior döntőn mutatott teljesítmény alapján változott a csapat összetétele. Voltak többen, akiket az előzetes tervek alapján meghívtunk volna, de látszott, hogy nincsenek olyan formában, hogy most megkapják a lehetőséget.” – fogalmazott Völgyi Péter, majd hozzátette:

„Váratlanul érintett minket, hogy Kádár Orsolya iskolai kötelezettség miatt nem tud becsatlakozni a keretbe. Hiányozni fog nem csak a játéka, hanem a személyisége miatt is, központi figurája volt a közösségnek. Érkeztek a csapatunkhoz játékosok, akik tavaly még az U16-os válogatottban bizonyíthattak. Ők kicsit rutintalanabbak, de a két eddigi összetartás alatt megismerhették azt a rendszert, amiben mi gondolkozunk. Vannak, akiket hosszabb ideje nem láttunk. Ilyen például Strausz Edina, aki az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait és most figyeljük, hogy miben változott, fejlődött a játéka. Ez egy nehéz, de jó időszak, sok edzésre nyílik lehetőség. Folyamatosan fogjuk szűkíteni a keretet, mert az utolsó felkészülési mérkőzésekbe már az utazó 12 emberrel szeretnénk belemenni.”

A magyar válogatottra sűrű program vár, de a szakmai stáb igyekezett olyan felkészülési mérkőzéseket lekötni, melyeken minőségi ellenfelek ellen különböző versenyhelyzetekben próbálhatják ki magukat a lányok.

„Hét felkészülés mérkőzést vívunk. Hétvégén Szlovénia ellen kezdünk Székesfehérváron, majd elmegyünk egy spanyol túrára, ahol három találkozó vár ránk. A házigazda spanyolokkal, illetve a németekkel és a belgákkal fogunk játszani. Az utolsó két mérkőzést ismét Székesfehérváron vívjuk a szerb válogatottal. Bízom benne, hogy a négy és fél hét közös munka, illetve hét mérkőzés alatt megfelelően ki tudjuk alakítani azt a játékstílust, ami jellemezhet minket az Európa-bajnokságon.” – mondta Völgyi Péter.

Egy évvel ezelőtt U17-es világbajnokságon a magyar válogatott a 6. helyen zárt Debrecenben. Az akkori tapasztalatokra lehet építeni, de lesznek változások a mieinknél.

„Tavaly Toman Petra kimagasló játékos volt a korosztályban nemzetközi szinten is. Itt van velünk a táborban, de nagy valószínűséggel a játékára nem számíthatunk az Európa-bajnokságon. Többeknek kell átvenni a szerepét. Kreatív, jól dobó külső sorunk van. A palánk alatt is megvannak azok a játékosok, akik tömegben fel tudják venni a versenyt az ellenfeleinkkel. A négyes poszton vagyunk döntési helyzetben, hogy inkább a lepattanókat, a magasságot válasszuk vagy azt, hogy fürgék, jó külső dobó legyenek a keretben. Ez alapjaiban meghatározza majd a stílusunkat támadásban. Védekezésben továbbra is az agresszivításon lesz a fő hangsúly, egyszerű dolgokat szeretnénk majd megvalósítani, de a precizítás nagyon fontos lesz.” – húzta alá Völgyi Péter.

Május közepén rendezték a juniorok országos döntőjét, melyet a korosztályos válogatottunk szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintett meg:

„Óriási különbség mutatkozott az első négybe jutott csapatok és az 5-8. helyezettek között. Sok csapat választotta a zónavédekezést, illetve a váltásokat. Ezzel nemzetközi szinten rövid ideig lehet eredményesnek lenni, de mi az agresszív emberfogásban bízunk. Ha a felnőtt kosárlabdába rövid időn belül be szeretnénk kapcsolni ezeket a játékosokat, akkor ez a jó vonal. Bízom benne, hogy pár játékos, akik nem tudtak az országos döntőn stabil teljesítményt nyújtani, most a négy hét alatt más ritmust kapnak és a csapat vezéreivé lépnek elő.” – összegzett Völgyi Péter.

Az U18-as válogatott kerete: Aho Tyra, Albert Szidónia, Árvai Noémi, Bajzáth Lili, Dobó Heléna Lilla, Fárbás Eliza, Gábor Lili, Jánosi Virág Eszter, Kastl Dóra, Papp Lilla, Rátkai Eszter, Strausz Edina, Szakolczi Diána, Szücs Gréta, Toman Dóra, Toman Petra, Toman Réka, Tózer Nemes Boglárka és Vladár Róza.

 

Hirdetés
Hirdetés