Hirdetés
Európa

Munkában a francia válogatott, Gabby Williams és Aby Gaye is csatlakozott a csapathoz:

:

Fotó: FFBB

Hirdetés

Vasárnap megkezdte a felkészülést a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkre a francia válogatott. A Sopron Basket játékosai Gabby Williams és Aby Gaye is a csapattal dolgoznak.

Franciaország egy rendkívül eredményes nyarat tudhat maga mögött. Európa-bajnoki ezüstérmet és olimpiai bronzérmet szereztek. Ezzel együtt lezárult egy korszak. Távozott a kapitányi posztról Valeria Garnier és a helyét Jean-Aimé Toupane vette át. A kiváló szakember eddig a férfi szakágban tevékenykedett, ahol korosztályos Európa-bajnokságokról öt aranyérme is van. Női vonalon ilyen szinten még nem dolgozott.

Jean-Pierre Siutat, a francia szövetség elnöke az új kapitány kinevezésekor hangsúlyozta: a 2024-es párizsi olimpiai ciklusra fordulva drasztikus változást szerettek volna. Előbb Pierre Vincent, majd Valerie Garnier vezetésével összesen kilenc érmet nyertek az elmúlt időszakban a franciák, de a 2009-es Eb-arany óta nem értek fel a csúcsra. Öt Európa-bajnoki döntőt és egy olimpiai finálét veszítettek.

Ez egy hosszú folyamat első lépése a 2024-re való felkészülés során. Párizsban pedig jobban akarunk teljesíteni, mint, ahogy tettük eddig.

– fogalmazott Jean-Pierre Siutat.

Fotó: FFBB

A francia gárda 14 fős kerettel vasárnap Párizsban kezdte meg a munkát. Egy változás történt a csapatukban. A Lattes Montpellier irányítója Olivia Epoupa megsérült és így nem állhat a csapat rendelkezésére. A helyére nem hívtak be új játékost, így maradtak 14 fővel.

Franciaország az Eb-selejtezők B-csoportjába került Litvánia, Ukrajna és Finnország mellé. November 11-én, csütörtökön Ukrajna vendégei lesznek Kijevben. Ezt követően Litvániát fogadják. Az összecsapásnak Villeneuve d’ Ascq ad otthont. A francia együttes már a februári világbajnoki selejtezőkre is készül.

A francia válogatott 14 fős kerete: Ornella Bankolé (La Roche-sur-Yon), Alexia Chartereau (Asvel), Helena Ciak (Asvel), Alix Duchet (Bourges), Marine Fauthoux (Basket Landes), Aby Gaye (Sopron Basket), Sandrine Gruda (Famila Schio), Marine Johannès (Asvel), Sarah Michel (Bourges), Endy Miyem (Bourges), Tima Pouye (Charleville-Mézières), Iliana Rupert (Bourges Basket), Mamignan Touré (Lattes-Montpellier) és Gabby Williams (Sopron Basket).

Hirdetés