Hirdetés
Utánpótlás

Munkában az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

Július 19-én, hétfőn kezdte a felkészülést a spanyolországi San Fernando városában megrendezésre kerülő FIBA U16 Women’s European Challenger tornára a magyar válogatott. A csapat felkészülésének első, egyben leghosszabb szakasza zárult a napokban. Mészárosné Kovács Andrea, szövetségi kapitányt kértük arra, hogy röviden foglalja össze lapunknak az eddigi tapasztalatokat a pénteki folytatás előtt.

Az U16-os válogatott felkészülésének ezen első szakasza kilencnapos volt és keddig tartott. Ekkor már a Szlovénia elleni felkészülési mérkőzések tapasztalatait is fel tudta használni a szakmai stáb. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott kétszer mérkőzött Szlovéniával. Először 74-69-re alulmaradtak a mieink, majd 74-68-as győzelmet arattak.

A kisebb pihenőt követően péntektől folytatódik a munka. Innentől már rövidebb, intenzíven etapokra kerül sor. A magyar csapat 17 játékossal kezdte meg az edzőtábort: Aho Tyra, Ács Luca, Dobó Lilla, Hámori Bernadett, Bajzáth Lili, Jármai Anna, Kastl Dóra, Kádár Orsolya, Kohn Petra, Kókai Patrícia, Palásti Julianna, Rátkai Eszter, Strausz Edina, Szakolczi Diána, Toman Dóra, Toman Petra és Szórád Anna.

A múlt hétvégi edzőmérkőzések után három játékos került ki a keretből. Hámori Bernadett, Jármai Anna és Szórád Anna. Palásti Júlia pedig, aki meghatározó tagja a csapatnak, a szlovénok elleni első találkozón olyan sérülést szenvedett, hogy biztosan ki kell hagynia az augusztusi FIBA tornát. Ennek megfelelően július 30-tól 13 fővel dolgozik tovább a magyar csapat.

Az egész kontinensen speciális helyzetben vannak az U16-os Challenger-tornákra készülő csapatok, hiszen a világjárvány miatt most először lépnek ki ezen generáció tagjai az európai porondra.

“Egy kicsit töbre számítottam, de nem várhatok el olyat a játékosoktól, ami az elmúlt két év történése miatt nem elvárható. Valóban látható, hogy a keret tagjai belestek a pandémia jellemezte időszakba és ez előjött a felkészülés során.” – kezdte értékelését Mészárosné Kovács Andrea

“Hogy milyen állapotban vagyunk, azt a két mérkőzés alapján azért nem tudom megállapítani, mert a hozzánk látogató szlovén csapat a felkészülése ötödik hetében járt és a szombati már a harmadik felkészülési mérkőzésük volt. Mi az első hét után jártunk felkészülési mérkőzés tapasztalata nélkül. Semmi szégyenkezni valónk nincsen az első meccs veresége miatt. Főleg úgy, hogy a másodikra – egy-két dolgot megbeszélve, elemezve – nagyon szépen javítottak a lányok. Akkor sajnos már Palásti Julcsi sem volt és őt is sikerült valamilyen szinten helyettesíteni. Nem azt mondom, hogy sima győzelmet arattunk, de ahhoz képest, hogy a második edzőmérkőzésünket játszottuk, jó teljesítménynek értékelhetjük. Sok tanulságot vontunk le és rámutattak a hiányosságainkra. Kicsit elszoktunk a brusztolástól, a sebességtől. Előjöttek olyan magyar betegségek, mint az 1-1 védés, a passzkultúra hiányosságai, illetve a fokozott sebesség miatti hibák voltak a legjellemzőbbek.” – fogalmazott Mészárosné Kovács Andrea.

A spanyolországi FIBA U16 Women’s European Challenger alkalmával a házigazda mellett Szerbia, Litvánia, Ukrajna és Horvátország lesz a rivális. A Challenger-tornák a 2022-es debreceni U17-es világbajnokság kvalifikációs versenyei.

“Lehet mondani, hogy ez egy Challenger és tét nélküli. Házigazdaként mi alanyi jogon résztvevői vagyunk a világbajnokságnak, de a mi eredményeink is befolyásolhatják a többi nemzet helyezését. Nem lenne sportszerű, ha könnyelműbben vennénk ezt a tornát és eszünk ágában sincs úgy tenni. A legtöbbet akarjuk kihozni a csapatból, maximálisan akarunk teljesíteni. Nem ismerjük a korosztályt és azt, hogy milyen erőt képviselnek a velünk szembe jövő csapatok. A legfontosabb, hogy amit az edzőtáborban gyakoroltunk, azt téthelyzetben is jó hatásfokkal tudjuk alkalmazni.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea.

Hirdetés