Hirdetés
Magyarország

MVP elismerés egy korszak lezárásaként – Varga Alízzal beszélgettünk:

:

Hirdetés

Fotó: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball

Szombaton ért véget a soproni FIBA U20 Women’s European Challenger. A torna MVP-je a Sopron Basket játékosa Varga Alíz lett. Az utánpótlás évekről és a fejlődési lehetőségekről beszélgettünk.

Gratulálok a tornagyőzelemhez és az MVP címhez! Mielőtt azonban a mérkőzésekről, statisztikákról beszélnénk, térjünk ki az emberi oldalra. Milyen érzések kavarogtak benned szombaton este? 

Köszönjük szépen! Már amikor nyár elején elkezdtük a felkészülést, nagyon vegyes érzéseink voltak a csapatban. Kisebb szomorúság érződött, hogy ez lesz az utolsó évünk, de annak örültünk, hogy tudtak egy ilyen challenger tornát szervezni. Így lehetőségünk nyílt szépen befejezni az utánpótlás korszakot. Már az utolsó meccs elején meghatódtunk, de úgy voltunk vele, hogy ez az utolsó meccsünk és szeretnénk méltó módon lezárni ezt a korszakot. A végén szerintem mindannyian megkönnyeztük a himnuszt. Örömmel tekint vissza mindenki erre a hat évre.

Fotó: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball

Hogy élted meg, hogy végül nem egy klasszikus Európa-bajnoksággal búcsúzhattatok? 

Amikor mondták, hogy nem lesz Európa-bajnokság, de rendeznek helyette challenger tornát, akkor elsősorban annak örültem, hogy lesz valami. Én a tavalyi évet nehezebben tudtam elfogadni, amikor nem volt semmi. Azzal, hogy most szerepelhettünk egy ilyen tornán, szerintem egy jó lezárást kapott ez a szakasz. Nyilván azért mindenkiben ott van a kíváncsiság, hogy Európa szinten hol tartottunk volna egy teljes tornán.

Ennek a hat évnek mik voltak a csúcspontjai?

Egyet-egyet nem tudok kiemelni, mert mindegyiknek megvolt a maga sajátossága. Az első nagy siker a győri EYOF volt, ahol szerintem senki nem gondolta, hogy ilyen szép eredményt érünk el. Akkor másodikak lettünk és úgy érzem, hogy az első siker adott egy olyan lendületet, ami után csapatszinten nagy célokat fogalmazhattunk meg az évek során. A végére elhittük, hogy aranyéremmel tudunk búcsúzni és ez szombaton meg is történt.

A saját teljesítményedet nézve te miben látod ezt az eredményességi fordulatot?

Minden meccsre úgy készültem, hogy a cél a győzelem és ehhez nekem is a maximumot kell nyújtanom. Nyilván sokat segített ebben, hogy a két soproni év során olyan sztároktól tanulhattam, amire előtte nem is gondolhattam. Végig az volt bennem, hogy ez a sok befektetett munka – és itt a Vasasnál töltött éveket is szeretném kiemelni – ki tudott jönni és ilyen szépen tudtam zárni az utánpótlás éveket. Az pedig egy plusz, hogy ezt mások is így gondolták és MVP-címmel díjazták.

Fotó: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball

A beszélgetésünk előtt egymás mellé tettem a mostani statisztikáidat a 2019-es U18-as Európa-bajnokság számaival. A legtöbb mutatóban a meccstapasztalatnak és az életkori sajátosságoknak megfelelő változások láthatóak. Ezekre nem is térnék ki külön. Az viszont szembetűnő, hogy amíg két éve mérkőzésenként egy triplakísérleted volt, most 2.6. Ez tudatos változtatás a játékodban?

Tudatos változás volt. Én továbbra is úgy gondolom, hogy nagyon sok mindenben kell fejlődnöm. Valóban talán ezek a triplakísérletek egy látványosabb változást jelentenek a játékomban és egész jól is mentek.

Bemutatkozhattál májusban a felnőtt válogatottban. Milyen érzésekkel tekintesz vissza arra a három hétre?

Csörgött a telefonom és Székely Norbert hívott, hogy szeretné megnézni a játékomat. Nagyon lelkes voltam, de kicsit izgultam is amiatt, hogy fog ez alakulni. Befogadó közeg várt, ahol a játékosok és a stáb mindenben tudott segíteni. Annak örültem, hogy Görögországba is eljuthattam és játékperceket kaphattam, amelynek köszönhetően megmutathattam, hogy mire vagyok képes.

Ahhoz, hogy állandósítsd a helyed a felnőtt válogatottban, miben kell előre lépned?

Agresszivitás szintjén kell fejlődnöm védekezésben és támadásban. Még sok mindenben szükséges előrébb lépni, de ez az, ami most jelen pillanatban a legfontosabb lehet.

Szerintem nagy előnye a mostani feltörekvő generációnak, hogy játszó játékosok alkotják. Miben tudtok a rutinosabbaknak segíteni?

Szerintem az egy nagyon jó oldala ennek, hogy fiatalon kerültünk oda a felnőtt válogatott keretébe. Ráadásul itt három egymást követő generáció már összeszokott az évek alatt, ami nagy plusz. Ez a rutinosabbaknak is új lendültet adhat, mi pedig sokat tanulhatunk tőlük azzal, hogy átadják a tapasztalataikat. A fiatal játékosok energikusságából szintén profitálhat a válogatott. Ezen felül egyetértek azzal, amit te is mondtál a játékidőről. A bajnokságban az U20-as szabály jó dolog és ott is megmutathattuk, hogy van helyünk a felnőttek között.

Fotó: Tóth Zsombor / FIBA.Basketball

Nagy áttörést hozott a szezon számodra az Euroligában is, ahol két meccsen pályára léptél.

Nagyon furcsa Euroliga szezon volt a buborékos rendszer miatt. Örülök annak, hogy ezt jól tudtuk kezelni és eredményesen szerepeltünk. Számomra óriási dolog, hogy pályára léphettem. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen korán elérkezik az életemben. Bízom benne, hogy a következő szezonunkban is hasonlóan sikeresek leszünk az Euroligában és én is még több játékpercet tudok kiharcolni, de ez elsősorban rajtam múlik.

Mi játszódik le egy fiatalban az Euroliga mérkőzések előtt? Különösen olyan helyzetben, amikor reális esély van pályára kerülni.

Hatalmas izgalom és nagy motiváció van ilyenkor, hogy megmutathatjuk magunkat az egyik legjobb ligában. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan csapattársak vesznek körül, akik segítőkészek. Ha pályára kerültem, akkor végig biztattak, mondták, hogy mit csinálok jól vagy mit javítsak ki. Soha nem arról volt szó, hogy bárki is leszidott volna, ha valami nem sikerült, hanem még téthelyzetben is mindenki segíteni próbált, ami nagyon jól esett. Óriási erőt ad, ha úgy tudok fent lenni a pályán, hogy hasznára vagyok a csapatnak.

A magyar bajnokság alapszakaszában 12.1-ről 21.9 percre nőtt az átlagod. Ez óriási lépés egy játékos életében.

Az hihetetlenül fontos, hogy az edzőktől ezt a bizalmat megkapom a magyar bajnokságban. Nagy motivációt ad, hogy jól tudtam szerepelni ezeken a mérkőzéseken és azokat a feladatokat, amiket az edzők elvártak, meg tudtam csinálni. Szerintem ennek is köszönhető, hogy az Euroligában szerepelhettem és olyan sztárok ellen léphettem pályára, amiről sokáig nem is álmodhattam.

Sopronban kiemelkedő képző munka folyik. Nálad most mely területeken van a hangsúly?

Sok egyéni képzésünk van. Alsó poszton kell gyakorolni olyan szempontból, ahogy a válogatottnál mondtam, hogy agresszívabb tudjak lenni. Ezen felül a dobások pontosságán dolgozunk és védekezésben is finomítani kell több dolgot. A kosárlabda összes területén van lehetőségem képzésen részt venni és fejlődni minden téren szeretnék.

Hogy alakulnak a következő hetek?

Most egy kis pihenőt kaptunk. Vannak otthoni erősítésre edzéstervek és lassan vissza kell mennem Sopronba, ahol folytatódnak az egyéni képzések, illetve erősítő edzések várnak rám. Augusztus elején pedig kezdődik a csapatnak a felkészülés.

Látjuk a soproni keretet, mit vársz a következő szezontól? A különböző mutatókat nézve van valamilyen számszerű célkitűzésed?

Az utolsó évem jön az U20-as szabály alatt. Szeretném kihozni magamból a maximumot. Őszintén szólva nem gondolkozom statisztikákban. Az a legfontosabb, hogy a csapat hasznára tudjak válni és ha mondhatom így: fontos emberként legyek fent a pályán védekezésben, lepattanózásban. Támadásban pedig szeretnék előre lépni.

Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz a csapat és várom már, hogy együtt dolgozhassuk. Az edzőkben maximálisan megbízok és biztosan figyelnek arra, hogy töretlen maradjon a fejlődésem. Szeretném kiharcolni, hogy ilyen játékosok mellett is minőségi perceket tudjak a pályán tölteni.

Hirdetés