Hirdetés
Magyarország

Nadija Smailbegovic és Szerencsés Tamara a Vasas idei szezonjáról:

:

Hirdetés

Bátorságot, önbizalmat és hatékonyabb támadójátékot vár saját magától és csapatától a Vasas Akadémia két fiatal kosárlabdázója, Nadija Smailbegovic és Szerencsés Tamara – olvasható a Vasas SC honlapján megjelent összeállításban

.A bajnokság utolsó mérkőzéséhez érkezett a Vasas Akadémia női csapata. Számos nehézségen ment át az együttes, mégis bravúrosan szerepelt, hiszen előbb biztosította helyét a rájátszás nyolc legjobbja között, majd a PEAC legyőzésével immáron az ötödik helyért játszhat. Bármi történjen is ma délután a Ludovika-FCSM Csata elleni harmadik, döntő találkozón, az idei szezon már biztosan a bravúros jelzőt kapja.

„Lenyűgöző szezont zárunk, hiszen még a sérülések és koronavírus-járvány ellenére is elértük a kitűzött célt és bejutottunk a legjobb nyolc közé. Nagyon hittem ebben, ahogy a többiek is, ezért is sikerülhetett. Ám ezt követően sem dőltünk kényelmesen hátra, hanem harcoltunk tovább, s így jutottunk el a mai naphoz, amikor egyetlen meccsre vagyunk az ötödik helyezéstől” – véli Nadija Smailbegovic, aki személy szerint is különleges idényt zárhat, hiszen Papp Klaudia sérülését követően az irányító szerepkörében kellett bizonyítania. Ő pedig nem is vallott szégyent, kihasználta a váratlan lehetőséget és megmutatta mire képes. A húsz esztendős kosárlabdázót az előzetes tervek szerint, csak jövőre dobták volna be igazán a mélyvízbe, a sors azonban másképp hozta. A Vasas Akadémia szakmai vezetője Krivacsevics Dragoljub szerint példaértékű lehet Nadija esete, aki jó munkával, a kínálkozó lehetőségek kihasználásával, három év alatt érett olyan játékossá, aki a sorsdöntő pillanatban is megállta a helyét.

„Természetesen éreztem a rám nehezedő nyomást, de tudtam, ki kell használnom a lehetőséget és meg kell mutatnom mit is tudok – idézte fel az alapszakasz végén bekövetkezett helyzetet Nadija. – Az irányító határozza meg a csapat játékát, és Dia ebben igazi profi. Amikor ő megsérült, azért is akartam nagyon jól játszani, hogy a csapattársaim ne érezzenek űrt ebben a kulcspozícióban. De az ő segítségük nélkül semmire sem mentem volna, a közös munka eredménye, hogy megálltam a helyem. Minden meccsen megpróbálok jobb lenni, mint az előzőn, és egyre nagyobb önbizalommal játszom, aminek meg is lett az eredménye. Hogy a jövőt illetően ez mire lesz elég, arról még nagyon korai beszélni, egyelőre számomra az a legfontosabb, hogy tovább fejlődhessek. Fiatal vagyok, sokat kell még tanulnom.”

Szerencsés Tamara, aki májusban ünnepli tizenkilencedik születésnapját remek védekezésével járult hozzá a csapat sikereihez. A szakmai vezetés szerint, ha ugyanezen az úton halad tovább, vagyis az ideihez hasonló alázattal végzi a csoportos, valamint az egyéni edzéseket, akkor jövőre még nagyobb fejlődés várható tőle. Tami két évvel ezelőtt még csak átlagosan öt perceket játszott, majd tizenkettőt, az idei alapszakaszban viszont már picivel tizenöt felett. Az ő példája is mutatja, a Vasas Akadémián minden szorgalmas és elhivatott fiatal megkapja a fejlődéséhez leginkább szükséges lehetőséget.

„Megtisztelő, ha azt mondják, hogy a védekezés egyik pillére voltam, ám én nagyon önkritikus vagyok saját magammal szemben, ezért árnyaltabban fogalmaznék – jelenti ki Szerencsés Tamara elismerve, hogy valóban a védekezés az erőssége. – Mindig jobb akartam lenni, segíteni a csapatot és fejlődni. Úgy érzem, ez az idén összejött. Támadásban is előbbre léptem, mégpedig a döntéshozatal terén. Eddig korábban elég sok nehézségem volt, az egyéni képzés során azonban nagyon sok jó rávezető gyakorlatot végeztünk a probléma megoldására. Persze, még van min dolgozni, de határozottan jó úton járunk.

Nadijahoz hasonlóan Tamara is a csapategységet emeli ki a siker titkaként, nemcsak magukért, de egymásért is küzdöttek a bajnokság során, soha nem adták fel, és mindvégig összetartottak. A Pécs elleni három, s különösen az utolsó két győztes mérkőzést egyenesen élményszámba menőként jellemzi, amelyeken természetesen a védekezésben tette magát leginkább oda.

„Mindkétszer nagyon jól kezdtünk, mert nagyon odafigyeltünk a taktikai utasításokra, és ez a figyelem a meccs végéig kitartott. Hogy ez nem mindig sikerül, az sajnos azon is múlik, hogy mennyire izgulunk. A Pécs ellen egyszerűen csak játszottunk, mentünk előre, és nyertünk. A Csata ellen az elsőn be kell vallani, hogy szerencsénk is volt, viszont egyik találkozón sem hoztuk azt a szintet, amit valójában tudunk. Ez azt is jelenti, hogy van még bennünk tartalék a mai, döntő meccsre. Szinte mindenben fel kell javulnunk a győzelemhez, de leginkább pontosabban kell majd támadnunk, a kizárásokra pedig nagyon figyelni, hogy minél több lepattanót szedhessünk. Ha mindez sikerül, akkor nyerhetünk” – mondja az esélyekről Szerencsés Tamara, aki a nyarat minden bizonnyal a korosztályos válogatottakkal tölti majd, az U20-as leányegyüttes Európa-bajnokságra, az U19-es pedig világbajnokságra készül.

Nadija szerint is számos változtatásra lesz szükség a ma délutáni Csata elleni találkozón, ám ő elsősorban az önbizalom fontosságát emelte ki, különösen a dobások terén. Saját magától és az egész csapattól nagy bátorságot vár, s azt, hogy legjobb tudásuk szerint játszanak:

„Mindenkire szükség lesz szerdán, egy hatalmas lehetőség előtt állunk, amelyet ki kell használnunk. A lehető legszebben szeretnénk befejezni ezt a különlegesen sikeres szezont!”

Fotó: Vasas Attila

Hirdetés