Hirdetés
Magyarország

Nagy arányú, bravúros BEAC-siker a Győr otthonában

UNI Győr - MÉLY-ÚT - ELTE-BEAC Újbuda 65-87 (15-25, 25-9, 11-22, 14-31)

Bajnokság, 8. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Tóth C., Csabai-Kaskötő B., Varga-Záray K.

UNI-Győr - MÉLY-ÚT: Ruff-Nagy 8/3, Weninger 4, Török 10/6, Dombai 8, Mompremier 19. Csere: Colley 5/3, Dubei 6, Varga, Rozmán, Oroszova 6.

ELTE-BEAC Újbuda: Ivanova 4, Czank 11/3, Boros J. 6., Mérész 22/3, Barnai 10. Csere: Joseph 10, Koch 13/9, Orosz, Boros B. 11/3.

Fotó: ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés

A bajnokság 8. fordulójának nyitó mérkőzésén az ELTE-BEAC Újbuda 87-65-ös győzelmet aratott az UNI-Győr – MÉLY-ÚT otthonában.

Történelmi összecsapást láthattunk. Magyarországon először vezetett élvonalbeli mérkőzést három női játékvezetői, Tóth Cecília, Csabai-Kaskötő Brigitta és Varga-Záray Katalin. Az ellenőri teendőket pedig Sarkadi-Nagy Ágnes látta el. Rendkívül fontos lépés ez hazánk kosárlabdázásában.

A mérkőzés elején az immár Dubei Debórát és Weninger Virágot is soraiban tudó Győr került kisebb lépéselőnybe. Ruff-Nagy Dóra találata vezette az összecsapást, melyre Barnai Judit válaszolt. Dombai Réka és Weninger Virág pontjaival 6-2-re vezettek a hazaiak. Innen viszont a BEAC percei következtek. A következő három percben egy 15-2-es futással 17-8-ra fordított a fővárosi gárda. Czank Tímea, Barnai Judit és Boros Julcsi felelt a pontokért a vendégeknél. Iványi Dalma már 15-8-nál időt kért, de a hazaiak érdemben nem tudtak közelebb kerülni. A legnagyobb differenciát 23-10-nél jegyezhettük fel. A negyed utolsó két percében végül Dombai Réka és Beatrice Mompremier révén szépített a Győr. 10 perc után 25-15-re vezetett a BEAC. A duplákat tekintve a 17 kísérletükből 10-ét értékesítettek a vendégek. A második negyed Shay Colley és Shequila Joseph kosárváltásával indult. Végül 27-17 után Ruff-Nagy Dóra triplájával kezdte meg a felzárkózást a házigazda. Amikor pedig Shay Colley hármasa is célt ért, 27-27-nél már egyenlített a Győr, majd Beatrice Mompremier ziccerével a vezetést is megszerezte.

Fotó: UNI-Győr

A házigazda 12-0-s futását követően Mérész Beatrix büntetője törte meg a BEAC kosárcsendjét, majd Gergana Ivanova révén 32-31-nél a vezetést is visszavette a BEAC. Innen azonban a félidő hajrájában megint a Győr akarata érvényesült. Egy 9-0-s futással 40-32-re módosították az állást a hazaiak. Az utolsó másodpercekben azonban Shequila Joseph duplát értékesített, amivel 40-34-re felhozta a csapatát. Ez lélektanilag is rendkívül sokat érhetett a vendégeknek, hiszen így mégsem egy 0-9-s élménnyel ért véget az első 20 perc. A győrieknél a 13 pontos Beatrice Mompremier volt a legeredményesebb, míg a BEAC-nál Barnai Judit járt 7 pontnál. A harmadik negyedet még Beatrice Mompremier duplája indította, innen viszont 9-0-val 43-42-re fordított a fővárosi együttes. Mérész Beatrixot kell kiemelni, aki egymaga 10 pontot szerzett a harmadik etapban. Ruff-Nagy Dóra triplája törte meg a győri kosárcsendet. Erre azonban Koch Dóra felelt. 46-45-él ismét előnyhöz juttatva a BEAC-ot.

Fotó: UNI-Győr

Ahogy teltek a percek, a BEAC egyre felszabadultabban és pontosabban játszott. A Győr kísérletei pedig rendre leperdültek a gyűrűről. Ebben a 10 percben a 21-ből mindössze négy hazai mezőnykísérlet ért célt. A harmadik szakasz 47-47 után Mérész Beatrix és Boros Berta higgadt büntetőzésével zárult, amivel a BEAC ismét előnyt tudott felépíteni. 54-47-nél újra hét egységgel jártak előrébb a vendégek. A negyed végére érdemben nem változott a játék képe. Az utolsó 10 percnek 56-51-ről vágtak neki a felek. A záró szakaszt Koch Dóra és Mérész Beatrix triplája vezette fel, amivel megerősítette vezetését a BEAC. Azóta már tudjuk, hogy 9 pontnál közelebb a hazaiak nem kerültek. Az utolsó öt percnek 70-57-ről vágtak neki a csapatok. Mérész Beatrix újabb villanásai és Boros Berta triplája után 77-60-ra szakadt el a BEAC. A Győr Török Ági két hármasát leszámítva nem tudott erőt mutatni a felzárkózáshoz. Másfél perccel a vége előtt már a 20 pontot is átlépte a különbség. Az utolsó másodpercekben önfeledten ünnepelt a pályán a BEAC, mely minden előzetes várakozást felülmúló nagy arányú sikert aratott.

Fotó: UNI-Győr

Hirdetés