Hirdetés
Európa

Nagy arányú győri vereség a BC Prometey együttese ellen

BC Prometey - UNI Győr MÉLY-ÚT 94-68 (23-16, 25-22, 28-12, 18-18)

Európa Kupa, 5. forduló
Dnepropetrovsk, Slobozhansky Sports Palace
Anastasios Manos, Ewa Matuszewska, Einarss Tukiss (Iurie Iacovlev)

BC Prometey: Dubrovina 7/3, Atkins 22/9, Datsko 11/3, Yurkevichus 2, Holmes 31/9. Csere: Balaban 5/3, Liubinets -, Babic 16/3.

UNI Győr MÉLY-ÚT: Weninger 3/3, Oroszová 8/3, Dubei 5/3, Dombai 4, Mompremier 16. Csere: Rozmán -, Colley 15/12, Varga -, Nagy 3/3, Török 14/6.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Európa Kupa ötödik fordulójában – az az a visszavágó sorozat második mérkőzésén – az UNI-Győr – MÉLY-ÚT az ukrán BC Prometey csapatához látogatott, akik ellen 94-68-as vereséget szenvedtek.

Joyner Holmes pontjai vezették fel az összecsapást, melyekkel az ukrán együttes gyorsan magához is ragadta az irányítást. Ekkor azonban Dubei Debóra talált be távolról, majd Beatrice Mompremier ziccerével egál lett a mérkőzés (5-5). Ezt követően – Dombai Réka sikeres középtávolija ellenére is – a hazaiak egy 6-2-es hajrát produkáltak, és megint csak átvették a vezetést (11-7). Itt Weiniger Virág és Ariel Atkins váltott hárompontosokat, tehát a kijelzőn olvasható eredmény érdemben változatlan maradt (14-10). Az első negyed feléhez érkezve a bírók technikai faultot ítéltek a Győr kispadjának, melyet Atkins büntetője követett (17-10). A győriek továbbra is 5 ponton maradtak, Mompremier pontjai tartotta ott őket. Az utolsó percbe érkezve valamelyest megnövekedett a felek közötti különbség, az etap végén 23-16-os eredmény volt olvasható a kijelzőn. 

Fotó: FIBA.Basketball

A második szakasz Török Ágnes szerencsés kosarával indult, melyre szinte azonnal Tetiana Yurkevichus válaszolt (25-18). Egy pillanatra mintha megakadni látszódtak volna a történések, ekkor azonban Colley talált be a hárompontos vonal mögül. Török faultja után Holmes dobhatott két büntetőt, melyből egyet sikerült értékesítenie. Uliana Datsko triplájával azonban 29-21-re változott az eredmény, majd Holmes távoliját követően átlépte a 10 pontot a felek közötti differencia (32-21). A második játékrész közepén igyekezett rendezni sorait a Győr, azonban ennek ellenére is sok hibát vétett Iványi Dalma együttese, így az ukránok 34-22-re szakadtak el. Időt is kérték a győriek. A folytatásban a mérkőzés képe változatlan tűnt, a hazai BC Prometey továbbra is dominálta a történéseket. A remény az utolsó egy percbe érkezve csillant fel, amikor is 10 pont alá zárkózott fel a győri együttes, Nagy Dóra tripláját követően (44-35). Ezután Nikolina Babic és Shey Colley váltott kosarakat, így a nagyszünetet végül 48-38-ról kezdhették meg a felek. Az eddigi dobószázalékokat, illetve lepattanó arányt tekintve egy nagyon szoros mérkőzésnek lehetünk tanúi, szinte fej-fej mellett haladtak a csapatok. A legszembetűnőbb különbség azonban az eladott és az szerzett labdákban mutatkozott. Míg az ukránok csak 5 eladott labdával rendelkeztek, és 8 szerzett labdáig jutottak, addig Iványi Dalma csapata 13 hibát vétett és csupán 3 labdát tudott szerezni. Ez jelen esetben kulcsfontosságú szerepet játszott.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed egy 7-0-ás hazai hajrával indult, melynek köszönhetően 55-38-ra szakadt el a BC Prometey. Ekkor Iványi Dalma kérte ki idejét. Ezt követően 20 pont környékén látszott állandósulni a differencia a felek között. Az ukrán gárda továbbra is megállíthatatlan lendületet tanúsított, az etap feléhez érkezve 18-6 volt a játékrész állása. A félidőnél említett százalékok a harmadik negyed végére már teljesen más képet mutattak. Míg a hazaiak dobószázaléka – ha nem is javuló, de – stagnáló tendenciát mutatott, addig a Győrnek romlott a teljesítménye, ez pedig az eredményen is megmutatkozott. Az ukrán csapatból hárman is 20 dobott pontig jutottak, míg a győrieknél csupán ketten lépték át a 10 dobott egységet. A legnagyobb veszélyt azonban Holmes 23 pontja jelentette, akit hazai csapatunknak nem sikerült megállítania. A negyed utolsó percében – Colley sikeres büntetőit követően – 74-48 volt az állás, a záró szakasznak pedig végül 76-50-ről vágtak neki a felek.

Fotó: FIBA.Basketball

A záró szakaszban is hasonlóan folytatódott a ponterős játék, az elején még a Győr került előnybe. A különbség azonban így is a 30 ponthoz közeledett, amit Iványi Dalma tanítványai nem tudtak megállítani. 5 perccel a mérkőzés vége előtt 84-57-es állást regisztrálhattunk, és a vendégek kértek időt. A rövid eligazítást követően 25 ponton állt meg a differencia. Az utolsó percekben az eddig nem játszó Rozmán Lilla is megkapta a lehetőséget. A győriek hősiesen küzdöttek ezen visszavágó során is – a negyedik negyedet 18-18-as egállal zárták – de sajnos nem találtak fogást ukrán ellenfelükön. A BC Prometey magabiztosan tartotta meg nagyszámú előnyét, és végül 94-68-as győzelmet aratott.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés