Hirdetés
Magyarország

Nagyarányú vereséget szenvedett idegenben a Pécs

Nesibe Aydin - NKA Universitas PEAC 96-62 (30-18, 22-10, 22-16, 22-18)

Európa Kupa, 6. forduló
Ankara, Tobb-Etü TED Ankara Kolejliler Spor Salonu
Jelena Smiljanic, Ewa Matuszewska, Mąką Kupatadze (Matko Paukovic)

Nesibe Aydin: Thomas 16/3, Snytsina 26/21, Nacickaite 15/9, Eldas 10/3, Coates 11. Csere: Uygül 2, Duman 10/6, Kaymaz -, Coklar 6.

NKA Universitas PEAC: Kiss 16, Nelson 15, Marshall 9/3, Wentzel 2, Dudásova 8/3. Csere: Szücs 3/3, Selcova 3/3, Brajkovic 6.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Európa Kupa 6. fordulójában az NKA Universitas PEAC 96-62-es vereséget szenvedett az Nesibe AG otthonában.

A mérkőzést Kiss Virág kosara indította, azonban a kontratámadás során Nikola Dudásova ütött be egy személyi hibát, így Harika Eldas dobhatott két büntetőt. Kettőből egyet sikerült értékesíteni (1-2). A folytatásban a pécsiek számára megakadni látszott a pontszerzés, a hazai együttes pedig egy 8-0-ás hajrát indított. 9-2-nél Csike Ferenc kért időt, hogy rendezze csapata sorait. Visszatérve a Nesibe újabb pontokat szerzett, ám ekkor már a pécsieknek is sikerült valamennyire felzárkózniuk. A negyed feléhez érkezve csupán 2 pont volt a hazaiak előnye, 12-10-es eredményt regisztrálhattunk. Ezt követően azonban a hazaiak megint csak megtáltosodtak és majdnem hogy 10 pontra növelték meg a két fél közötti különbséget. Ekkor Alaina Coates dobott ziccert, ami végül át is billentette a mérleget (23-12). Itt Chelsea Nelson javíthatott büntetőivel. Kettőből egyszer talált be, amivel 23-13-ra változott az eredmény. A törökök nagyon szépen védekeztek az első játékrész folyamán. 5 labdát is szereztek, melyből sorban dobhatták az indításos ziccereket. Csirke Ferenc tanítványainak ekkor a szerzett labda mutatója nullán volt, ez pedig meg is látszódott a kezdeti eredményen. Az etap végéhez érkezve Katsiaryna Snytsina talált be távolról, így a csapatok 30-18-ról folytathatták a mérkőzést.

Fotó: FIBA.Basketball

Másfél perc telt el a második periódusból, amikor Csirke Ferenc vezetőedzőnek kellett újabb időt kérnie, ugyanis a hazaiak 20 egységnyire növelték a csapatok közötti differenciát. 8-0-ás rohammal folytatták dominanciájukat, ezzel pedig 38-18 lett az állás. Az időkérésből visszatérve sem változott a kép, amit a találkozó festett. Előszőr Snytsina talált be a hárompontos vonal mögül, majd kisebb szünet után Coates szerzett ziccerből pontokat (43-18). A PEAC továbbra sem találta a ritmust, kívülről a védekezésükön a zavarodottság, a támadásukon pedig a fáradtság tükröződött, ami nem is meglepő, hiszen a csapat egy viszontagságos utazás után érkezett meg Ankarába. Murphy törvénye alapján – ahogy ennek ilyenkor lennie kell – ekkor Ivana Brajkovic ütött be egy sportszerűtlen hibát, amiért Coates dobhatott két büntetőt (47-20). Három percre a nagyszünettől 17-4 volt a második negyed eredménye, és ekkor a hazai együttes kért időt. A statisztikai mutatók alapján a Nesibe majdnem, hogy 20 teljes százalékkal jobban dobott összesítésben, mint a pécsiek. 25 pontos előnyre tettek szert, ez az eredmény pedig állandósulni látszott. Az utolsó perchez érkezve Jessica Thomas dobott két büntetőt Wentzel Nóra faultját követően (47-22). Ekkor Kiss Virágtól jött egy várva-várt találat. Majd Nelson is bedobott két büntető, így 49-26-ra változott az állás. A hátralévő időben Gulsah Duman szerzett triplát, így Marshall büntetői ellenére is megmaradt a 24 pontos különbség (52-28). Pár másodperc volt ekkor hátra, a hazaiak előnyben, és mégis ők kértek időt. További kosarak azonban nem születtek, így a felek az eddigi 52-28-ról fordulhattak.

Fotó: FIBA.Basketball

Jessica Thomas középtávoli tempója indította a második félidőt, melyre Kiss Virág válaszolt kosarával. A pécsiek ekkor összesítésben 30 pontot szereztek, melyből Kiss Virág egymagában 14 egységig jutott. Tyaunna Marshall 57-32-es eredmény volt olvasható a kijelzőn. Az eddigiekhez képest a hazaiak jóval több hibát vétettek, mind védekezésben, mind pedig támadásban, ám ezt a pillanatnyi rövidzárlatot nem igen tudták kihasználni Csirke Ferenc tanítványai. A harmadik negyedhez érkezve majdnem 30 pontra növekedett a felek közötti differencia (61-32). A folytatásban a különbség nemcsak állandósulni látszott, de tovább is növekedett. A hazai együttes kezdőötöséből ekkor majdnem mindenki 10 pontot meghaladó dobott pontszámmal rendelkezett. A legeredményesebb azonban így is Katsiaryna Snytsina volt, aki 22 egységig jutott. A pécsiek legeredményesebbje továbbra is Kiss Virág volt 16 ponttal. A negyedeket lebontva a harmadik játékrész jóval szorosabb volt, mint az eddigiek. A törökök csupán 22-16-ra tudtak nyerni, – ám a 30 pontos különbség ennek ellenére is megmaradt – így a záró szakasz 74-44-ről folytatódhatott. 

Fotó: FIBA.Basketball

A változatosság kedvéért a találkozó utolsó negyedét a PEAC indította Brajkovic, illetve Wentzel tempóival. A hazaiaknak azonnal volt válaszuk, ezért Csirke Ferenc tanítványai nem is tudtak érdemben közelebb férkőzni ellenfelükhöz. 79-53-nál török időkérésen volt a sor. A pécsiek teljesítménye minimálisan javuló tendenciát mutatott, amit a negyed lebontott eredménye is tükrözött. Mind két csapat 11-11 pontig jutott, ezzel az állás 85-55-re változott, ezúttal pedig a magyar gárda vezetőedzője kérte ki idejét. A folytatásban a mérkőzésre képe sajnos továbbra is változatlan maradt a pécsiek számára, a hazai együttes pedig vészesen közeledett a 100. dobott ponthoz. A találkozó hajrájába érkezve Csirke Ferencnek technikai faultot ítéltek, melyért Snytsina dobhatott büntetőt (94-60). A technikai hiba miatt a labda is a hazaiaknál maradt, amelyből szintén kosarat szereztek. Ekkor a PEAC támadhatott, amiből Chelsea Nelson szerzett kosarat (96-62). A pécsi együttes mozgósította tartalék energiájukat is, ám ennek ellenére sem sikerült túl sokat faragniuk hátrányukból, és a Nesibe AG végül 96-62-es győzelmet aratott.

Ez a 6. törökországi forduló, az utolsó volt a pécsiek csoportjában, ami azt jelenti, hogy 3 győzelemmel és 3 vereséggel zárták a csoportkört. A rájátszásban a pécsiek ellenfelét majd a forduló utolsó mérkőzését követően, csütörtökön a késő esti órákban ismerhetjük meg.

Fot: FIBA.Basketball

Hirdetés