Hirdetés
Archivum

Nagy csatában verte a Sopron a PEAC együttesét a MEL elõdöntõjében:

:

Hirdetés

Csütörtök délután megkezdõdött a Közép Európai Liga négyes döntõje. A magyar csapatok által vívott elõdöntõben a Sopron 59-52-re verte a PEAC-Pécs együttesét. A harmadik etapban már 38-30-ra vezetett a PEAC. Ezt követõen 14-0-s szériával fordított a Sopron. A végjátékban Igor Polenek együttese járt elõrébb, az utolsó 2 percbe fordulva pedig Fegyverneky triplája mindent eldöntött.

Az egy órával eltolt kezdés ellenére is szokatlanul korai csütörtök délutáni idõpontban nem sokan látogattak ki a kassai Steel Arénába az elsõ elõdöntõre. Ebben az arénában a Sopron február elsején már játszott, amikor legyõzte a szlovák bajnokot. Igor Polenek együttese ahhoz a találkozóhoz hasonlón jól kezdett, így Ciglar triplája után már 7-2 állt az eredményjelzõn. A PEAC zónával igyekezett megzavarni a soproni csapatot és ez a húzás bejött.

Jovanovic és Nagy-Bujdosó távolról is eredményes volt, majd egy újabb Jovanovic ziccert követõen 13-7-nél soproni idõkérés következett. A PEAC összességében egy 12-0-s sorozatot csinált. Igor Polenek idõkérése után Fegyverneky Zsófi törte meg a soproni kosárcsendet. A PEAC legnagyobb elõnye ebben a periódusban 7 pont volt, de az elsõ negyed hajrájában Ciglar és Zsovár találataival 18-14-re zárkózott fel a Sopron.

A második etap Reid duplájával indult, ezt követõen azonban Hawkins és Krnjic villanásainak köszönhetõen 20-19-re felkapaszkodott a Sopron. Bishop és Faris kosárváltása után még mindig egy pont mutatkozott a felek között. Mindkét csapat sokat hibázott ezekben a percekben. A Sopron közel 5 percig nem talált be, így Nagy-Bujdosó két triplájával ismét ellépett a PEAC. Eközben Hawkins beütötte a harmadik hibáját is. A rossz soproni szériát Tetemondova törte meg. Az utolsó percbe pécsi idõkéréssel fordultak a csapatok. Zeljko Djokic eligazítása után felsorakozott a két gárda, majd ismét a pécsi szakvezetõ következett. Jól mutatva mekkora taktikai csata alakult ki.

A félidõ hajrájában Fegyverneky kiszorított triplájából 3 egységre zárkózott fel a Sopron. Erre Reid válaszolt, akinek a dobása a dudaszó pillanatában esett be. Az utolsó támadásból Tetemondova volt eredményes. A triplakísérlete ugyan lejött a gyûrûrõl, de a pécsi magas emberek nem figyeltek, így saját lepattanóját visszatéve talált be a szlovák légiós. Az elsõ 20 perc legeredményesebb játékosát a PEAC adta, miután Nagy-Bujdosó már 13 egységnél járt.

A harmadik negyed elején ismét eladta a labdát a Sopron és az induló Jovanovicot Faris állította meg. Mindkét büntetõ sikeres volt, majd amikor az igen jó benyomást keltõ Abby Bishop triplája is behullott, már 38-30-ra ment a PEAC. Ciglar hármasával kezdte meg a felzárkózást Sopron. A következõ pécsi akciónál Hawkins megkapta a negyedik személyi hibáját, ami miatt Igor Poleneknek ismét meg kellett bontania legerõsebb ötösét. Védekezésben a soproni csapat is zónára váltott, amivel elbizonytalanodott a PEAC. Egyik csapat sem célzott igazán pontosan, de a 7 perces pécsi kosárcsend elég volt ahhoz, hogy jelentõsen forduljon a játék képe.

Sokáig 38-37-nél fagyott be az eredményjelzõ, majd Fegyverneky a pécsi kispad elõl szerzett triplájával vette át 7-5 után ismét a vezetést a Sopron. A pécsieknél eközben Nagy Dóra kipontozódott. A harmadik szakasz utolsó percében a helyére visszatérõ Reid két büntetõjével faragott a hátrányán a PEAC, majd Stankovic sportszerûtlenje után Jovanovic is két büntetõt értékesített. A PEAC-nak még lett volna 7 másodpercre, hogy egyenlítesen vagy a vezetést átvegye, de már nem került dobóhelyzetbe.

A záró szakasz elején Bishop 2+1-es helyzetével azonban az elõny ismét a PEAC oldalán volt. Fej-fej mellett haladt a két csapat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az izgalmak kárpótoltak minket a sok hiba miatt. A Sopron Simon két triplájával járt elõrébb. 52-50-nél ismét megmerevedtek a frontvonalak, de Raksányi egyenlíteni tudott. Bishop és Hawkins látványos csatát vívott, amiben mindkét oldalon benne volt a fault. 5 perccel a találkozó vége elõtt a soproniak klasszisa kipontozódott.

Nagy kérdés volt, hogy ki kerül ismét elõnybe. A mai napon (is) extraklasszis teljesítményt nyújtó Fegyverneky Zsófi a soproniakat juttatta vezetéshez. Két perc volt hátra, amikor Zeljko Djokic idõt kért, de ismét Fegyverneky villant. Rendkívül távolról hullott be a triplája, amivel 57-52-re módosult az állás. Az utolsó fél percben a PEAC már nem szabálytalankodott, hiszen egy tiszta labdaszerzés jelentett volna egyedül érdemi esélyt a felzárkózásra. A mérkõzést Fegyverneky Zsófi duplája zárta le, akinek ez a 19. pontja volt.

Bár a beharangozónkban nem sok esélyt adtunk a pécsieknek, de igazolódott az örök igazság, hogy egy kupameccsen bármi megtörténhet. Hatalmas taktikai csatát láthattunk a kassai Steel Arénában két kiválóan felkészített csapat között.

Eredmény

UNIQA Euroleasing Sopron – PEAC-Pécs 59-52 (14-18, 14-13, 16-11, 15-10)

Hirdetés