Hirdetés
Magyarország

Nagy feladatok rögtön a szezon elején – interjú Aho Ninával:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Vasárnap a DVTK – HUN-Therm is bemutatkozott a 2022/2023-as évadban. Még az első mérkőzés előtt Aho Ninával volt alkalmunk leülni hosszabban beszélgetni az elmúlt szezon tapasztalatairól, az összetartó közösség fontosságáról és az új évadról.

Kezdjük egy kicsit az elmúlt szezonnal. Elképesztő hullámvasút végén nagyon szép évetek lett a Magyar Kupa elhódításával és a bajnoki bronzéremmel. Milyen érzések vannak benned ennyi idő távlatából?

Ahogy elindult, amilyen rögös és szenvedős volt az eleje, ahhoz képest olyan szép és érzelmes lett a vége. Röviden így tudnám összefoglalni az elmúlt évadot. Nagyon örülök, hogy így alakult a tavaszi időszak, mert a közösséget a végére szépen összehozta. Az pedig, hogy egy ilyen kezdés után lettünk kupagyőztesek és harmadikak a bajnokságban, egy plusz értéket adott az egész szezonnak.

Mondhatom, hogy kicsit magatokért is játszottatok? Bebizonyítani, hogy több van a csapatban.

Ez maximálisan így van.

Sokszor elhangzott, hogy a sikerek titka a csapategységben volt. Mi a titok ebben? Jól sikerült a játékosválasztás vagy más tényezőt is ki lehet emelni?

Egyszerűen az, hogy a személyiségek klikkeltek. Nem volt senki, aki kilógott volna. Mindenki megtalálta a helyét a pályán és pályán kívül is. Valahogy természetesen beleillett minden játékos a saját szerepébe. Sokat számít az eredményességben a jó kémia és ennek kialakulásában óriási segítség számunkra, hogy milyen jó személyiségek vannak egytől-egyig ebben a csapatban.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Az egyéni teljesítményedre is térjünk ki. Nem befolyásolnálak a statisztikai adatok felsorolásával. Inkább a tapasztalataidra hagyatkozva tekintsünk vissza.

Érzem magamon, hogy léptem előre. Ettől függetlenül nekem is voltak hullámvölgyeim. Igaz, kinek nincsenek… A Magyar Kupa sokat kivett belőlem fizikálisan. Utána már arra próbáltam fókuszálni, hogy minél többet segítsek a lányoknak csapatszinten. Az egyéni ambíciók még inkább háttérbe szorultak.

Őszintén szólva, az, hogy ilyen csapatunk van és végül ilyen eredmények születtek a szezonban, fontosabbá teszik az együtt elért sikereket, mint az egyéni célokat.

Nem szeretném viszont megkerülni a választ sem. Egyéni oldalról nem voltam csalódott, de amolyan „lehetett volna jobb is” érzés maradt bennem. Azon kell dolgozni most, hogy ténylegesen legyen jobb is.

Ez nagyon szimpatikus hozzáállás. Fontos azt is felismerni egy sportolónak, ha most 5 ponttal és 3 lepattanóval jobb átlagod lenne, de mondjuk egy bajnoki 6. helyről beszélnénk, akkor sem lennél beljebb. Sőt..

Én is így látom. Csapatsportág a kosárlabda és az számít a végén, hogy a csapat milyen eredményt ért el. Ha jók az eredmények, akkor az egyéni mutatók kevésbé kerülnek előtérbe, de azért fontos látni, hogy miben lehet előrébb lépni és azon dolgozni is kell.

Kereken öt hónappal ezelőtt zárult a bajnoki bronzcsata. Hosszúra nyúlt a szünet. Neked ez az időszak mivel telt?

Megműtötték a jobb térdemet májusban és utána nekem a nyár a rehabilitációról szólt. Minél hosszabb és minél egészségesebb pályafutást szeretnék. Ahhoz pedig elengedhetetlen volt ez a beavatkozás

Azt a célt tűztem ki magam elé nyárra, hogy a lábamat és az egész testemet felhozzam olyan szintre, amivel egészségesen tudom elkezdeni a szezont. Ez egész jól sikerült.

Augusztus közepén kezdtetek. Visszajött az a kiemelkedő csapategység, összhang, ami tavasszal jellemzett titeket?

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy rögtön jön. Ettől függetlenül jó pár alapozáson már túl vagyok, de ez az első olyan, amikor úgy érzem: gyorsan és természetesen találjuk meg egymást. Érezni a különbséget, hogy milyen amikor teljesen új csapat épül és milyen, amikor egy jó közeg visszatér, újra egymásra talál.

Fotó: DVTK

Érdekes helyzetben vagytok a világbajnokság miatt. Lejátszottátok a felkészülési mérkőzéseket, elindult a bajnokság, majd október elején megérkezik két játékos. Nyilván van ennek egy szakmai oldala, ami a stáb feladata, de ti játékosok mivel tudjátok segíteni a beépülésüket?

Arella Guirantes már járt nálunk. A világbajnokság előtt két hetet edzett velünk és megismerkedhettünk vele. Tisztában van már a támadó – és védőrendszerünkkel. Vele nem lesz baj. Teszem hozzá, hogy a tapasztalataim szerint amúgy sem lenne. Darcee Garbin az, akivel még nem találkoztunk, de a menedzsment és a stáb mindig próbál olyan játékost választani, aki jól beilleszthető a csapatba.

Mi nyitott és befogadó közeg vagyunk. Mindent megteszünk, hogy segítsük őket. Nyilván nem a legjobb szituáció, de ezt a helyzetet most el kell fogadni. Nagyon sok csapat van Európában, akik hozzánk hasonlóan várnak játékost vagy játékosokat a világbajnokságról, mindenki meg fogja oldani valahogy. A világbajnokság mégis egy világbajnokság. Ritkán adódik a sportolók életében. A hiányzásukat emiatt nem szabad számonkérni.

A felkészülési mérkőzéseknek mi a tapasztalata? Mi működött és mi nem?

Nagyon lassan kezdtünk a felkészülési mérkőzéseken. Negyven percen át kell koncentrálni, ebben mindenképpen fontos lesz előre lépni már itt a legelején. Sok minden jól működött, a csapatjáték, az elmozgások, a védekezésünk is kezd szépen összeállni. Fontos feladat még a fiatalok beépítése is, őket segítenünk kell, amennyire csak lehet.

A bajnoki rajt mellett jön az Euroliga selejtezője. Nagy feladat lesz és az is, ami utána jönne, ha sikerülne elérni a főtáblát.

Én nem szűkíteném le ezt az Euroligára, minden nemzetközi szereplés nagy feladat. Az Euroliga selejtezőre maximálisan készülünk és szeretnénk, ha sikerülne feljutni a főtáblára. Olyan mentalitással kell nekimenni, mint bármilyen versenynek. Mi megtesszük, amit tudunk és bíznunk kell abban, hogy sikerülni fog.

Meglátjuk, hogy mit hoz a torna. Két meccs hazai közönség előtt. A szurkolóink támogatására is számíthatunk majd. Ez mindenképpen segíteni fog, ahogy az is, hogy nem kell utazni.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Mennyire nehéz október elejére formát időzíteni?

Aki Euroligát szeretne játszani, az tisztában van ezzel és ennek tudatában készül. Mindenki tudja, hogy milyen típusú meccsek várnak ránk. Ez nem lehet kifogás.

Mozgatja a fantáziádat az Euroliga?

Maximálisan, én szeretnék ott lenni. Ha sikerülne eljutni az Euroligába, akkor az külön örömet jelentene, hogy ezzel a csapattal sikerülne.

A selejtezőig négy bajnokit vívtok. Sorrendben BKG, Vasas, PINKK, TFSE. Milyen célkitűzéseket fogalmaznál meg erre a két hétre?

Úgy szeretnénk elkezdeni a szezont, ahogy befejeztük – talán ez a legjobb megfogalmazás. Maximális koncentrációra számítok és célunk, hogy kijavítsuk azokat a hibákat, amik a felkészülés alatt előjöttek. Ha ez sikerül, akkor szerintem rendben leszünk.

A figyelem pedig egy pillanatra sem lankadhat. Ezt tavaly ti is megtapasztaltátok.

Ez így van. A magyar bajnokság olyanná alakult, hogy bárki bárkit bármikor legyőzhet. Oda kell figyelni és mindenkire alaposan fel kell készülni.

A hiányzók ellenére a szerkezet megvan?

Megvagyunk szerkezetileg és csapategység tekintetében is. Ugyanez a rendszer, mint eddig. Ebbe fog majd beilleszkedni a két érkező.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A DVTK öltözőjéből nézve mire kell most figyelni a célokat tekintve: a Sopronra vagy a Szekszárd, Győr, PEAC hármasra. Egyáltalán lehet ezt így elkülöníteni?

Éppen arra, aki jön. Az soha nem jó, ha nagyon előre tervezünk, mert akkor elmegy a fókusz arról, ami az aktuális feladatunk lenne. Arra kell figyelni, aki jön és arra törekedni, hogy az aktuális meccsen megszerezzük a győzelmet. Elsősorban a saját dolgainkkal kell foglalkozni. Én soha nem voltam annak a híve, hogy előre kijelentjük: ezt kell üldözni, azt kell megelőzni.

Ha elkezdünk fókuszálni a Sopronra, a Győrre, a Szekszárdra, akkor lesznek olyan eredmények, amikre nem számít egy csapat. Ha így tennénk, akkor egyszer csak azt vennénk észre, hogy 6. helyről kezdjük a rájátszást. Nyilván nehéz azt megtalálni, hogy mikor kell önmagadra koncentrálni és mikor az ellenfélre. A legfontosabb, hogy ez az egyensúly mégis meglegyen.

Végig azt érzem, hogy nagyon bizakodó a hangod.

Negatívan nem is lehet. Ettől sportoló az ember. Teljesen mindegy, hogy első vagy utolsó egy csapat, az elején mindenkinek a győzelem a cél. Az egy dolog, ha végül nem sikerül. Ha megteszel mindent érte és a lelkiismereted tiszta, ez egy fontos előrelépés.

Zárásul, a tavalyi sikeres szereplés után nagyobbak az elvárások, a nyomás?

Én ilyenkor mindig felteszem a kérdést, hogy definiáljuk a nyomást. Nyilván minden szezon előtt van elvárás a csapat felé és mivel sportolók vagyunk, az a cél, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsunk. Hogy ez az elvárás most több-e a tavalyi jó szereplés után vagy sem, azt nem tudom megítélni. Én személy szerint nem érzek többet. Természetesen cél jobban szerepelni, mint tavaly. A Magyar Kupában nincs jobb eredmény, mint amit elértük, de a bajnokságban igen. Ha azt nézem, akkor azzal kapcsolatban mégis van egy nagyobb elvárás.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés