Hirdetés
3x3

Nagy feladatok várnak az U23-as 3×3-as válogatottra a Nemzetek Ligájában:

:

Hirdetés

Elérkezett május és kezdődnek a válogatott programok. Folytatjuk a 3×3-as csapataink bemutatását. Legutóbb az U17/U18-as válogatottal ismerkedhettünk meg. Most következzen az U23-as válogatott, melyet az idei évadban is Süle Krisztina irányít.

Az U23-as 3×3-as válogatottra idén sűrű nyár vár, mely a Nemzetek Ligája köré szerveződik, de ezen felül is több torna szerepel a programban.

Süle Krisztina szövetségi kapitány lapunknak elmondta, hogy az első összetartás május 23-án kezdődik. A csapat bő keretét nyolc játékos alkotja: Jáhni Zsófia, Kovács Kitti, Madár Kata, Pusztai Petra, Takács Emese, Tenyér Zsófia, Tóth Orsolya és Varga Eszter. A Nemzetek Ligája lebonyolítása és szabályrendszere nem változott. Továbbra is hat játékos nevezhető. A keretből többen a felnőtt válogatottba is feljátszanak majd a nyár folyamán. Jó viszony jellemzi a szakmai stábokat és az edzők igyekeznek egységes irányt kialakítani, ezzel segítve az átjárást.

Tavaly nyáron a Covid miatt vezették be azt a lebonyolítást, hogy nem három helyszínen két-két mini-tornát rendezve bonyolítják le egyes konferenciák küzdelmeit, hanem két helyszínen három-három mini-tornával. Ezzel igyekeztek csökkenteni az utazások számát. Ez a rendszer idén is megmarad. Ezúttal július 1. és 3. között Pozsonyban, majd augusztus 2. és 4. között Szolnokon lép pályára válogatottunk. Három nap alatt három mini-torna rendkívül megerőltető és rizikós is. Süle Krisztina hangsúlyozta, hogy mindkét alkalomra ki kell használni a rendelkezésre álló hatos keretet.

A mieink az U23-as 3×3-as Nemzetek Ligájában a Közép-Európai Konferenciában szerepelnek, ahol Ausztria, Csehország, Szlovákia és Szlovénia lesznek a riválisok. A Konferencia hatodik tagja pedig később válik ismertté. A csoportgyőztesek biztos továbbjutók. A sorozat nagydöntőjének szeptember 14-16. között Konstanca ad otthont.

A Nemzetek Ligája mellett is több tornával számol Süle Krisztina. Már a májusi összetartás végére is egyeztetés alatt áll egy erőfelmérő. Itt több opciót mérlegelnek a felnőtt és az U23-as válogatottnál. Június 20-án folytatódik az összetartás, már a közvetlen felkészüléssel a pozsonyi seregszemlére és annak a hétnek a végén is szeretne egy tornát beiktatni a stáb. Pozsony után július második felében folytatódik a program. Július 23-án és 24-én egy Austria Tour verseny vár a csapatra.

A korosztály világbajnokságát október 5. és 9. között rendezik Bukarestben. Természetesen nem ismert még a FIBA döntése az orosz, fehérorosz csapatokkal kapcsolatban. Így azt sem lehet tudni, hogy miként módosul a világbajnokság a korosztályban, amennyiben a háborús agresszió miatt az eltiltásuk hatályban marad. Egy biztos, hazánk alanyi jogon nem vívta ki a világbajnokságon való részvétel lehetőségét.

“Egyértelműen a pontgyűjtés a cél. Szeretnénk eredményesen szerepelni a Nemzetek Ligájában, bejutni a nagydöntőbe és annyi pontot gyűjteni, hogy jövőre alanyi jogon résztvevők legyünk a világbajnokságon.” – foglalta össze a nyári terveket Süle Krisztina.

Hirdetés