Hirdetés
Magyarország

Nagy hátránya ellenére találhat biztató jeleket a Szekszárd:

:

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 18 pontos hátrányban lép pályára az Európa Kupa rájátszás második fordulójának visszavágóján. A szekszárdiak múlt héten 91-73-as vereséget szenvedtek a baszk Gernika otthonában, de akár a Sopron elleni mérkőzésen mutatott koncentrált játék, akár az Artego Bydgoszcz tavalyi 17 pontos hátrányból történő kiejtése, erőt adhat.

Érdekes mérkőzés kerekedett múlt héten. A találkozó előtt a 41%-os mezőnymutatóval elért 73 dobott pontot bátran alá lehetett volna írni. Nagyon rendben volt támadásban a magyar csapat. A hazaiak viszont extrát hoztak. A duplákat tekintve a 39 kísérletükből 22 sikeres lett, miközben a triplákat nézve a 13-ból 8. Bár természetesen nem szabad elvitatni a hazaiak fölényét, de a felzárkózási kísérleteknél ráadásul egy-egy vitatható ítélet is borzolta a kedélyeket. Tavaly a sorozat ezen szakaszában hasonlóan járt a KSC Lengyelországban. Akkor az Artego Bydgoszcz múlta felül az első meccsen 77-60 arányban a mieinket, hogy aztán a visszavágón egy extázis közeli állapotban 86-60-as szekszárdi siker szülessen. Természetesen minden évben nem lehet elvárni ilyen bravúrt, de a Sopron elleni teljesítmény mindenképpen bizakodásra ad okot

“Sok olyan meccset játszottunk, amit legalább húsz ponttal megnyertünk, mégsem voltam elégedett. Most kikaptunk, de jól játszottunk, és büszke lehetek a csapatomra.” – fogalmazott a klub honlapján Zeljko Djokic szombaton és ezzel a kijelentéssel nem is lehet vitatkozni. Kiss Virág is nélkül is nyerte a lepattanócsatát a Szekszárd, miközben mindössze 9 eladott labdája volt. Mezőnymunkában, sebességben felnőtt Euroligás riválisához a KSC. Az is előre mutató, hogy úgy szerzett 59 pontot a csapat, hogy a keretből öten 9 és 12 egység között jegyeztek. Nem egy-két kiemelkedő produkciót láthattunk, hanem a játékot meghatározó mag elosztotta egymás között a felelősséget. Függetlenül attól, hogy mit hoz a szerda este, a tavaszi feladatok előtt ez olyan alap, amire bátran lehet építeni.

A 18 pontos hátrány nagyon speciális versenyhelyzet mindkét csapat szempontjából. Az előnyben lévő gárdát könnyen elaltathatja, míg a hátrányban lévőt kockázatvállalásra kényszeríti. Tavaly az Artego Bydgoszcz elleni bravúr kapcsán emlékezhetünk rá, hogy nagy hittel kezdett a Szekszárd. Hamar riválisa tudtára hozta, hogy nem adta fel. Az első negyed hajrájában sikerült megragadni az irányítást. A félidőre 11 pontra nőtt az előny és ez olyan kedvező lélektani helyzetbe hozta a mieinket, hogy a harmadik negyedben már nem tudott megfelelő hőfokra felpörögni a Bydgoszcz és végig uralta a meccset a KSC. Természetesen a spanyol kosárlabda habitusa nagyon más, mint a lengyelé, így vélhetően másként futnak ki a pályára, mint a tavalyi kihívó. Ettől függetlenül biztató a mieinknek az első meccs támadójátéka is.

Lejátszott 27 találkozót idén a Gernika és csak egyetlen egyszer kaptak ennél a 73-nál több pontot. Sikerült megteremteni a lehetőségeket egy ilyen erős gárda ellen és élni azzal. Reményt keltő, hogy 39-29 lett a lepattanócsata a mieink javára. Különösen a 20 támadólepattanó és a második esélyből elért 23 pont emelkedett ki. Ráadásul több pontot ért el gyorsindításból a KSC. Összességében tehát bőven találhat kapaszkodót a Szekszárd, a legfontosabb ilyenkor a hit és a motiváció. Ha egy csapat el tudja hinni, hogy ekkora hátrányból is lehet esélye és jó kezdéssel képes elbizonytalanítani – a vélhetően kellően magabiztos – riválist, akkor bármi megtörténhet.

Fotó: Jantner Zsolt – Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés