Hirdetés
Archivum

Nagy hátrányból felállva verte a Sopron a Brnót:

:

Hirdetés

Fordulatos mérkõzésen a Sopron 73-67-re verte a Brnót. A soproni csapat a második negyed elején 16 pontos hátrányban volt. Ez a félidõre 12-re olvadt, majd a harmadik etap végén már csak 7 egységgel vezettek a vendégek. A záró szakaszban Kelly Faris triplájával egyenlített a magyar csapat, majd az ihletett formában játszó és 25 pontig jutó Fegyverneky Zsófi bravúros találataival sikerült megszerezni a gyõzelmet.

Meglepetéssel indult a délután, hiszen az évad elsõ mérkõzésén a Lattes Montpellier 59-57-re nyerni tudott Orenburgban. Még el sem kezdõdött az Euroliga és a gallok sikere már megkeverte az erõviszonyokat a csoportban. A Brno ellen minden beharangozóban a Sopron felé billent a mérleg nyelve, de az elsõ percekben úgy nézett ki, hogy akár újabb meglepetés születhet a „B” jelû hetesben. Hawkins találataival ugyan még a Sopron vezetett 4-0-ra, de ezt követõen 13-8-ra fordítottak a vendégek. A találkozó elsõ 5 percében Hanusová 9 pontot szerzett.

Hanusová mellett Pecková villogott a vendégeknél és 19-9-nél már Igor Polenek kért idõt. A soproni szakvezetõ emelt hangon kért határozottabb játékot tanítványaitól, de a csehek rohamait nem sikerült megállítani. 27-12-nél már 15 pont volt a különbség. Az elsõ szakasz Fegyverneky két büntetõjével zárult. A második etap elején Pecková triplájával 30-14-re vezetett a Brno. A folytatásban is rengeteg hiba csúszott a játékba, de a csapatok mellett a játékvezetõk sem voltak csúcsformában. Elnézett faultok miatt háborgott joggal a közönség.

A hibákkal tördelt rossz periódust a Brno veterán szakvezetõje Jan Bobrovsky törte meg egy idõkéréssel. Hawkins két büntetõje után 30-20-nál pedig 10 pontra olvadt a különbség. A lélektani 10 pont alá azonban sokáig nem sikerült kerülni. Szerencsére a félidõ hajrájára a tarthatatlan és ekkor már 14 pontnál járó Hanusovát lecserélte Bobrovsky. Igor Polenek idõt is kért és Fegyverneky találataival 9 egységre olvadt a vendégek elõnye. A hajrában azonban Jalcová és Jurcenkova sem hibázott és ezzel 40-28-ra ment a Brno.

A harmadik negyed elején Jurcenkova volt eredményes, miközben egymást érték a brnói faultok. Megint változott a játékvezetõk kritériumrendszere, de most a Sopron jött ki belüle jobban. Három perc alatt megvolt az öt hibája a cseh együttesnek. Kelly Faris büntetõjével 45-36-nál sikerült ismét 10 pont alá jönni, majd Fegyverneky triplája után már Bobrovsky kért idõt. Miután visszatértek a csapatok a pályára, a cseh akciónál Hawkins beütötte a harmadik hibáját. A játékkedvét azonban nem szegték a faultok és a büntetõivel 3 perccel a játékrész vége elõtt 49-45-re jött fel a Sopron.

A felzárkózást Hanusová triplája sem törte meg, mivel az idõközben pályára lépõ Stankovic jóval rutinosabb játékosok között betalált. 52-49-nél olyan közel járt a Sopron, melyre utoljára az elsõ percekben volt példa. A harmadik szakasz hajrájában Hawkins beütötte a negyedik hibáját is, majd összesen négy cseh büntetõvel 56-49-re módosult az állás.

A negyedik etap elején Pecková még 9 pontra növelte a differenciát. Ettõl függetlenül fáradni látszottak a vendégek. Az elõbb említett Pecková például végigjátszotta a találkozót, de Hanusová is 37 percnél állt meg. A fáradság hibákkal párosult, miközben a soproni oldalon a belelkesedõ közönség ûzte-hajtotta a lányokat a fordítás felé. Ezen az úton Fegyverneky 2+1-es megoldása volt az elsõ lépés, majd Stankovic két pontra hozta fel a Sopront. Az egyenlítésre sem kellett sokat várni, 61-61-nél Faris triplájával érte utol riválisát a magyar bajnok.

Hanusová büntetõkbõl már a 23. pontját szerezte, de nem volt idõnk kikeresni, hogy ez a pályafutásában rekordot jelent-e. Az Euroligában egyébként igen, a válogatottat tekintve nem. A következõ támadásból ugyanis Simon triplájával már vezetett a Sopron. Ekkor lélektanilag megfordult a mérkõzés. Ezt követõen még kétszer fordítottak a csehek, de Fegyverneky Zsófi klasszisára nem volt válaszuk. Ketten estek Zsófira, a dobása azonban behullott és ezzel összességében a találkozó utolsó 7 pontja a nevéhez fûzõdött.

Egy jó hangulatú és élvezetes csatában 73-67-re nyert a Sopron. A klub fennállása 100. sikerét ünnepelhette a legrangosabb európai kupasorozatban. Ez a 100. gyõzelem pedig nagyon sokat érhet a késõbbiekben a továbbjutás szempontjából.

Eredmény
UNIQA Euroleasing Sopron – BK Imos Brno 73-67 (14-27, 14-13, 21-16, 24-11)

Hirdetés