Hirdetés
Archivum

Nagy hátrányból fordított, óriásit küzdött a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Sikerrel mutatkozott be a magyar válogatott a 2019-es Európa-bajnokságon. A mieink 88-84-re gyõzték le Szlovéniát. Válogatottunk 14 pontos hátrányból állt fel és óriási küzdéssel, extra negyedik negyeddel biztosította be a gyõzelmet.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az elsõ percek a nagy tornák nyitó meccseire jellemzõ mederben haladtak. Mindkét csapat még feszülten játszott, igyekezett alkalmazkodni a környezethez. A szlovénok kezdtek valamivel jobban és 11-9 után egy 9-4-es sorozattal 20-13-ra léptek el, amikor Székely Norbert idõt kért. Védekezésben akadtak kihagyások, hiszen az elsõ 11 szlovén kísérletbõl 7 sikeresnek bizonyult. Ráadásul már három labdát adtunk el. A kapitány eligazítása hatékonynak bizonyult, a folytatásban egy pontra is felzárkóztunk. Az elsõ szakasz végén pedig 25-22-re ment riválisunk. A második negyed is hasonló forgatókönyv szerint zajlott. Öt percen át mindössze egy mezõnykosarat jegyeztünk és ez idõ alatt 10 egységre nõtt a differencia. A küzdésre azonban nem lehetett panasz. Studer Ágnes triplával újra feljöttünk 35-32-re és innentõl a félidõig látótávolságban maradtunk.

A 39-36-os félidõben azt láthattuk a statisztikán, hogy vezettünk a lepattanókban és a 9 gólpasszra is lehetett építeni. Ráadásul a duplákat közel 58%-al dobtuk. Elsõsorban a 12 eladott labda és az 1/7-es triplamutató okozhatott fejfájást. Árulkodó adat volt, hogy náluk nyolc játékos között oszlott meg a 36 pont, addig riválisunknál a 11 egységig jutó Lisec, a 10 pontos Oblak és a 8 pontos Evans mellett a kulcsemberek nem kaptak sok segítséget. A harmadik negyedben mégis úgy nézett ki, hogy erre a trióra építve Szlovénia bebiztosíthatja a sikert. Három perc alatt 51-38-ra léptek el. A legnagyobb differencia pedig 14 pont volt a felek között. A különbség 10 egység környékén állandósult. Másfél perc volt hátra, amikor egy középtávoli vállalása után Lisec rosszul fogott talajt és óriási fájdalmak közepe maradt a parketten. Nem tudta folytatni a meccset.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az utolsó 10 percnek 69-59-rõl futottak neki a csapatok. Jól kezdtünk és másfél perc alatt 4 pontra felzárkóztunk. Óriási harcolt csapatunk és bár a legtöbb fordítási kísérletünkre érkezett szlovén válasz, de innentõl teljesen nyílt lett a meccs. Ráadásul esélyt kínált Shante Evans kipontozódása is. Mentálisan volt igazán egyben Székely Norbert együttese, miután 15 kísérletbõl 9 sikeres lett mezõnybõl ebben a 10 percben. Megdupláztuk szerzett labdáink számát és mindössze 2 eladott labdánk volt. A hajrában pedig megvillant Yvonne Turner klasszisa, másfél percce a vége elõtt két triplája hozta el a fordítást. Az utolsó percet már büntetõzés határozta meg, de itt egyértelmû lélektani fölényben játszottunk és megérdemelt gyõzelmet arattunk. Yvonne Turner 23, Határ Bernadett 21, Studer Ágnes 17 ponttal zárt. Folytatás pénteken Olaszország ellen.

Eredmény
Magyarország – Szlovénia 88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)

Statisztika


 

Hirdetés