Hirdetés
Archivum

Nagy lehetõség kapujában az Aluinvent DVTK az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától az Aluinvent DVTK vendége az Európa Kupa rájátszásában a cseh Nymburk lesz. A két csapat elsõ mérkõzésén 69-64-es, 5 pontos gyõzelmet aratott a magyar együttes. A kuparendszerû oda-visszavágós párharc gyõztese az Európa Kupában a 4+4 közé jut.

VIDEÓ ajánló: az Aluinvent DVTK felvezetõ sajtótájékoztatója

Az elsõ mérkõzés, melynek felvétele IDE KATTINTVA megtekinthetõ, hullámzó játékot hozott. A második negyedben 31-21-nél felcsillant arra az esély, hogy gyorsan nagy különbséget alakítson ki a DVTK. Miután azonban felzárkóztak a csehek, a harmadik negyedben 45-39-re már õk vezettek. Szerencsére a találkozó végjátéka a DVTK-nak sikerült jobban és így 5 pontos elõnyrõl várhatja a magyar csapat a visszavágót. Ilyen párharcokban ezen a szinten az 5 pont nem tekinthetõ sorsdöntõ különbségnek. Elsõsorban lélektani jelentõsége van, hiszen azért mégis a csehek futnak ki abban a tudatban idegen környezetben a pályára, hogy hátrányban vannak, legalább 6 ponttal nyerniük kell. Ez pedig komoly teher, amibõl elõnyt lehet kovácsolni.

Az elsõ mérkõzés tanulsága, hogy nagyon magasak a Nymburk centerei, 38-37-re nyerték is a lepattanócsatát. Emellett pedig jó kezû légiósaik vannak: az amerikai játékosaik közül Taylor 23, Kuster 13 pontot szerzett. Összesen 15 kísérletbõl 7 triplát értékesített a Nymburk, ami nem rossz mutató. A DVTK szempontjából nagyon fontos, hogy különösen a második negyedben és a végjátékban voltak gyorsindítások, amik nélkülözhetetlenek ilyen magas szerkezetû ellenfél ellen. Ezekbõl a játékszituációkból 17 pontot szerzett a magyar csapat. A két keret közötti különbséget jól szemlélteti, hogy a DVTK kispadja 19 pontot szerzett, míg a Nymburk padjáról 6 pont jött. Már az elsõ meccs felvezetésében is kiemeltük, hogy Maikel Lopez több minõségi játékosból válogathat, mint a cseh szakvezetõ. Csapatként a DVTK erõsebbnek tûnik és a kulcspillanatokra több megoldása lehet.

Abban nem bízhatunk, hogy a Nymburk teljesítménye idegenben látványosan visszaesik. A rájátszás elsõ körében is hazai pályán kiegyenlített meccset játszottak az Ordusporral. Törökországban viszont bekezdtek és gyorsan 19 pontos elõnyt alakítottak ki, amivel eldöntötték a továbbjutást. A DVTK-nak nem sikerült jól a fõpróba, hiszen a PINKK otthonában vereséget szenvedtek Szécsi Orsiék bajnoki rangadón. Ebben az esetben azonban ugyanaz igaz, amit a DIKE Napoli elleni meccs beharangozója alkalmával írtunk (azt megelõzõen a PEAC-tól kapott ki a csapat), a nemzetközi szereplésben benne van, hogy a hétvégi bajnokira nem sikerül felfrissíteni a keretet. Nagy jelentõséget nem szabad tulajdonítani az eredménynek, a bajnoki alapszakaszban a DVTK-nak már csak arra kell figyelnie, hogy olyan pozícióban végezzen, amivel a magyar bajnoki rájátszásban elkerüli az UNIQA Sopron ágát. Magyarul ne az elõdöntõben, hanem csak a bajnoki döntõben találkozhasson a két csapat. Ilyen pozícióra pedig minden esély megvan.

A Nymburk ellen döntõ lehet, hogy mennyire sikerül felfrissíteni a keretet. Ha a palánkok alatt tudja tartani a DVTK a cseheket és megint azt látjuk, hogy a csapat több tagjától is érkezik jó dobóteljesítmény (Csehországban négyen is elérték legalább a 10 pontot), akkor nagy esély lehet az Európa Kupában a 4+4 közé jutásra.

Hirdetés