Hirdetés
Archivum

Nagy lehetõség kapujában Lettország és Németország:

:

Hirdetés

A magyar válogatott spanyolok elleni elõdöntõjéhez már közöltünk részletes beharangozót. Most röviden áttekintetjük, hogy mi várható az udinei U18-as A-divíziós Európa-bajnokság második elõdöntõjében, ahol Lettország és Németország mérkõzik.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Akik az elmúlt nyarakon kitartóan követték a korosztályos FIBA tornákat, azok számára sem a lett, sem a német válogatott szereplése nem lehet meglepetés. A két csapat kerete bizonyos szempontból eltérõ módon épül fel, de mindkettõre igaz, hogy ez a torna jelenti számára az igazán nagy esélyt egy kiemelkedõ eredményre.

A letteknél az a szerencsés helyzet állt elõ, hogy van egy kifejezetten jó alap-adottságokkal rendelkezõ 2001-es generációjuk. Ennek a meghatározó alakja a centerük Laura Meldere, aki 8.8 pont, 12.4 lepattanó átlagnál tart. Ehhez a generációhoz pedig a remek erõcsatár Aleksa Gulbe és egy jó kezû bedobó Nikola Ozola a 2000-esek közül vissza tud játszani. Ebben a felállásban olyan kiváló egységet alkotnak, amely képes kifejezetten magas szerkezetben, fizikálisan játszani. Az U18-as korosztályban ez rengeteget ér, amit mi is megtapasztalhattunk a csoportkör utolsó fordulójában.

A németeknél a 2000-es generáció két éve éppen itt Udinében mutatta meg magát. Egészen a korosztályos kontinenstorna döntõjéig meneteltek. Luisa Geiselsoder azon a tornán MVP lett, de bekerült Leonie Fiebich is az All-Star ötösbe. Ehhez a generációhoz csatlakozott a 2001-esek közül Emily Bessoir, aki tavaly a bourges-i U16-os Európa-bajnokságon volt az All-Star csapat tagja. Õ a 2000-esek nélkül egy szerényebb játékerõt képviselõ gárdát is a hatodik helyig repített tavaly. Hozzájuk érekezett Nyara Sabally, aki U20-as Eb-n villogó Satou Sabally húga. Róla azt érdemes tudni, hogy extra tehetség, aki már az Egyesült Államokban tanul. Ez a csapat, ilyen összeállításban többet az U18-as korosztályban már nem szerepelhet. Most azonban fizikális adottságokban és taktikai érettségben is alkalmasak egy éremszerzésre.

A két csapat a torna nyitó napján már találkozott a csoportkörben. Ugyanabban a négyesben szerepeltek, ahol a magyar válogatott is. Ekkor 66-62-es gyõzelmet arattak a németek. Kiegyenlített csata volt, ahol 5-5 pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki. A németek valamivel jobban szedték a lepattanókat és közel kétszer annyi szerzett labdájuk volt. Az bizonyult az egyik kulcsnak, hogy jól védték Aleksa Gulbét, akinek 11 kísérletébõl mindössze 2 lett sikeres. A szerzett labdákból kialakított ziccerekkel tudtak a negyedik negyedben lépéselõnybe kerülni a németek. Sabally 22 ponttal és 12 lepattanóval emelkedett ki, míg Leonie Fiebich 15 ponttal és 10 lepattanóval szintén dupla-duplát ért el. A letteknél Gulbe helyett akkor Ozola vette át a vezér szerepét. A 16 pontja azonban kevés volt a sikerhez.

Azóta a csoportmeccs óta a lettek nem veszítettek találkozót. Többek között a magyar válogatottat is legyõzték. A németek egy vereséget szenvedtek, azt éppen a mieinktõl. Nagy ijedtséget okozott náluk, amikor a magyar válogatott elleni találkozó elején Sabally megsérült. A nyolcaddöntõre visszatérhetett és újra igazi vezére ennek az együttesnek. A letteknél Gulbe nõtte ki magát elsõ számú játékossá, hiszen a rosszabbul sikerült nyitó meccs óta a mieinknek 24, az oroszoknak 22 pontot dobott. Nehéz meghatározni, hogy szombaton a fináléba kerülésért rendezett összecsapáson mi dönthet. A németek védekezésére biztos, hogy jobban felkészülnek a lettek. Meglepõ lenne, ha a Gulbe ismét ennyire kiszorulna a palánk alól, illetve ilyen mennyiségben adnák el a labdákat, mint múlt héten szombaton. A németek feltehetõen megpróbálnak élni azzal, hogy támadásban valamivel több opciójuk van. Nagy csata várható itt is, ahogy a spanyol-magyar elõdöntõn is.

Hirdetés