Hirdetés
Európa

Nagy lehetőség kapujában Svédország:

:

Hirdetés

Kedden délelőtt megtartotta nyilvános bemutatóját a svéd válogatott, ahol fiatalok és a sajtó képviselői is találkozhattak a játékosokkal.

Svédország mozgalmas évre készül a női kosárlabdát tekintve. A válogatottjuk ugyanabban a cipőben jár, mint a magyar csapat. Nevezetesen, hogy ők is hármas csoportba kerültek és a négy selejtező-mérkőzésükből kettőt ezen a héten megvívnak. A mieinkhez hasonlóan vasárnap este Amanda Zahuiék is látni fogják, hogy milyen lehetőséget kínál a csoportjuk a kvalifikációra. Előzetesen úgy tűnik, hogy nehéz dolguk lesz, hiszen Izrael és Montenegró az ellenfeleik.

A svédek csütörtökön Tel-Avivban mérkőznek Izraellel, majd vasárnap Malmö városában Montenegrót fogadják. Bár a szakmai stáb átalakult, az egykori olasz kapitány Marco Crespi vette át a szövetségi kapitányi posztot, a keret a nyári Európa-bajnokságon eredményesen szereplő csapatra épül. Minden nyilatkozatban elhangzik, hogy a februári olimpiai selejtező közelsége miatt nem érdemes most belenyúlni az összeállításba. Akár jelentős személyi, akár szerkezeti változtatásokat eszközölve.

Az Eb-n látott együtteshez képest érdemes kiemelni Tova Sabel nevét, aki a svéd ligában az Alvik Basket színeiben az egyik legjobb játékos volt és már nyáron is közel állt a 12 fős keretbe kerüléshez. A 2001-es születésű tehetséget a jövő nagy sztárjának tartják. A 2021-es kontinenstornát követő korszak meghatározója lehet. Nagy visszatérő a 29 éves Maria Gültekin, aki török gyökerekkel rendelkezik és Törökországban is profiskodik. Ponterős játékos, akivel számolt volna a szakmai stáb a nyári Eb-n, de megsérült.

Fotó: basket.se

Sokan érdeklődtek a mi felületeinken is, hogy mi a helyzet Frida Eldebrinkkel, aki Szekszárdról történő távozása óta profi csapathoz nem kötelezte el magát. A térdsérülését nyáron annyira rendbe tudták hozni, hogy az Európa-bajnokságon minőségi teljesítménnyel segíthesse társait. A kontinenstornát újabb két hónap rehabilitácó követte. Jelenleg a Telge Basket csapatával edz és próbálja úgy megerősíteni a jobb térdét, hogy az alkalmas legyen a sorozatterhelésre. A svéd televízió sportműsorában elmondta, hogy ilyen állapotban “nem kapkodnak érte” a csapatok. Szintén sokan követik itthon Amanda Zahui-t, akinek minden tekintetben meghatározó szerep juthat. A válogatott programot követően pedig Kínában folytatja.

A svéd válogatott kerete: Farhiya Abdi, Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Nathalie Fontaine, Abigail Glomazic, Maria Gültekin, Louice Halvarsson, Danielle Hamilton Carter, Paulina Hersler, Kalis Loyd, Klara Lundquis, Regan Magarity, Ellen Nyström, Tova Sabel és Amanda Zahui.

Galéria a malmö-i nyilvános bemutatóról:

Hirdetés