Hirdetés
Archivum

Nagy lehetõséget szalasztott el a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 49-48-as vereséget szenvedett Olaszországtól a 2017-es Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében. Ezzel a mieink számára lezárult az idei kontinenstorna, a negyeddöntõben a belgákkal az olaszok küzdenek meg.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A B-csoport második (Olaszország) és az A-csoport harmadik (Magyarország) helyezettjének összecsapásán a nyolc közé jutás volt a tét. A torna egyenes kiesés rendszerben folytatódott, a gyõztesre Belgium vár Prágában. A csoportkör után semmi változás nem történt a csapatoknál. Az olaszok már szombaton elveszítették Laura Macchi-t, akit azóta Milánóban meg is mûtöttek. A beharangozónkban ki is emeltük, hogy ennek a helyzetnek milyen hatásai lehetnek.

Dotto és Vandersloot kosárváltása vezette fel a mérkõzést. Kifejezetten jól kezdett a magyar válogatott, betalált kétszer Krivacevic, majd Fegyverneky triplája 9-2-es elõnyt eredményezett. A negyed hajrájában egy kicsit megtorpant válogatottunk támadásban, de Simon ziccere és Határ büntetõje azt jelentette, hogy 10 perc után 14-10-re vezetnek a mieink. A statisztika a fontos mutatókban nem árulkodott igazán nagy különbségrõl. Szembetûnõ volt a kiemelkedõen sok triplakísérlet, de az olaszok védekezése ellen gyakran ehhez a fegyverhez nyúlnak a csapatok. Azt mindenképpen sajnálhattuk, hogy ezekbõl a lehetõségekbõl többet nem sikerült kihasználni.

A második negyedre nagyot fordult a játék képe, 70 másodperc után 16-14-nél átvették a vezetést az olaszok. Függetlenül attól, hogy nem alakult ki jelentõs különbség, nem nézett ki jól a meccs. Nem tudott válogatottunk dobóhelyzetet kialakítani, nyolc percen át mezõnykosarat sem szereztünk ebben a szakaszban. Sokáig kizárólag Krivacevic két büntetõjével nõtt a pontjaink száma. Ki kell emelni, hogy a lepattanócsatában az elsõ negyed kiegyenlített számai után 23-16-ra elléptek az olaszok. Az pedig, hogy 20 perc után 14 triplakísérletet jegyeztek fel a magyar válogatottnál és ebbõl mindössze 1 lett sikeres, jól mutatja a nehézségeket.

Az olaszok Zandalasini villanásaival és Ress találatával növelték az elõnyüket. Nyolc pont volt a legnagyobb különbség a csapatok között. Vandersloot törte meg a magyar kosárcsendet, majd Krivacevic 26-21-re hozta fel a válogatottunkat. Az utolsó 24 másodpercben a magyar csapat támadhatott, de idõ elõtt eldobtuk a labdát. A fegyelmezetlenséget pedig megbüntette ellenfelünk. Még maradt öt másodperce az olaszoknak és Dotto triplája 29-21-re módosította az állást.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik negyed elõtt abban lehetett bízni, hogy a dobóformája a csapatnak helyrebillen és a lepattanócsatában sikerül közelebb kerülni. Ezzel a két tényezõvel egy szorosabb eredmény elérhetõnek tûnt. A harmadik negyed elsõ három percében mindössze Fegyverneky egy sikeres büntetõjét jegyezhettük fel, majd a magyar válogatott egy kifejezetten jó periódust kapott el. Nagy-Bujdosó és Simon távolról volt eredményes, Krivacevic Tijanát a palánk alatt sikerült többször is megjátszani és Medgyessy Dóra is betalált. 32-31-re fordítottak a mieink. Ezúttal az olasz támadójáték esett úgy szét, mint a másodikban a magyar. Raksányi két találata és Krivacevic büntetõi 7 pontos elõnyt hoztak a harmadik etap végjátékában.

A negyedik szakasznak 40-34-es magyar vezetésrõl vágtak neki a felek. Felemásan indult a záró szakasz. Krivacevic összeszedte a 4. hibáját és emiatt cserélni kellett. A helyére beálló Határ Bernadett viszont kétszer is betalált, amivel 44-36-ra módosította az eredményt. Ezt követõen még volt labdája a magyar válogatottnak a lélektani 10 pontos különbséghez. Nem sikerült ezzel élni, és ahogy ilyenkor a sportban lenni szokott, a gödörben lévõ ellenfelet két bravúros megoldás (Sottana és Zandalasini egy-egy triplája) visszahozta a meccsbe. Az olaszok 5 perccel a lefújás elõtt 44-44-nél egyenlítettek.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Az utolsó percekre megtorpant támadásban a magyar válogatott. Raksányi még 46-44-es elõnyhöz juttatta a mieinket, de Dotto újabb triplája után 47-46-nál Stefan Svitek idõkérése miatt állt a játék. Idegesek voltak és nagyon sokat hibáztak a felek. Végül Sottana két büntetõjével 49-46-re mentek az olaszok. Erre Fegyverneky egy büntetõvel tudott válaszolni, de az utolsó perchez közeledve így is megmaradt az esély. Dotto színészkedésért kapott technikait, mely miatt egy büntetõ és magyar labdabirtoklás jött 68 másodperccel a vége elõtt. Annyiban balszerencsénk volt, hogy a színészkedést követõ pillanatokban behullott egy szép középtávoli, amit viszont így nem lehetett megadni. A büntetõvel 49-48-ra módosult az állás, a következõ támadási lehetõségbõl azonban nem találtunk be. Jöhettek az olaszok, akik szintén elhibáztak egy lehetõséget, de Krivacevic kezébõl kiszedve a labdát, megszerezték a lepattanót. Ekkor már faultolni kellett, melyet Fegyverneky meg is tett. Sottana mind a két büntetõjét kihagyta, így 13 másodperc volt, hogy a gyõzelemért támadjunk. Nem sikerült betalálni, így kiesett a magyar válogatott. Kár érte, több volt ebben a meccsben.

Eredmény
Olaszország – Magyarország 49-48 (12-14, 17-7, 5-19, 15-8)

Statisztika

Hirdetés